Цитарај га (Cite it in)

поставио/ла Славица Јурић 2. 7. 2017. 10:32   [ ажурирано 2. 7. 2017. 11:36 ]

Кратак опис и и функционалност

Овај једноставан и брз алат за добијање цитата штампаних и онлајн извора спада у генераторе. На једној страници, без регистрације, уношењем потребних података генеришемо библиографске записе у одабраном стилу цитирања. Са леве стране налазимо понуду од три најчешће коришћена стила цитирања: АПА, МЛА и Чикаго. На врху странице чекирамо квадратић у зависности да ли желимо цитат штампаног (Printed Source) или онлајн извора (Online Source). У централном највећем делу стране смештена су поља за унос података. У зависности од врсте извора, штампаног или онлајн, у поља укуцавамо име/ имена аутора, назив извора, назив сајта или издавача, годину издавања или датум публиковања, место издавања или УРЛ-адресу, датум приступа односно број издања. На самом дну је команда за генерисање записа. У зависности од одабраног стила цитирања, библиографски запис или фусноту добићемо на дну исте странице. Тако добијен запис копирамо и налепимо у документ где нам је потребан цитат.

Намена у образовању

Услуга Цитирај га, осим генератора на истој страници садржи и краћи текст на енглеском језику који је образовног карактера. У неколико пасуса са истакнутим поднасловима у тексту сазнајемо зашто је важно исправно навођење, када имамо потребу и у којим ситуацијама се позивамо на референце. Тако једна једина страница сајта садржи и образовни материјал и генератор. На ту страницу упутићемо своје ученике да им олакшамо цитирање јер користећи генератор не морају да размишљају о правилима цитирања у односу на изабрани стил, само га изаберу и унесу податке. Ако буду редовно цитирали све што користе од извора, они ће својим делом сведочити и примењивати оно што на сајту пише. 

Пример

Слике представљају примере генерисаних цитата једног штампаног и једног онлајн извора. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkQ2dZNFd3eGRTek0/view?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство приказује изглед почетне и једине странице са пољима за унос података о онлајн изворима и штампаним изворима. За преглед у пуној величини, кликните на слику.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkN0JGMUdMMlJ0MkE/view?usp=drive_web

Comments