Цитирај ми ово (Cite This For Me)

поставио/ла Славица Јурић 5. 7. 2016. 15:02   [ Ажурирао/ла 6. 9. 2016. 04:30 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

 Када отворите страницу овог веб-алата у језичку прегледача вероватно ће вам писати: Oh no! Page not found. Немојте да вас то збуни и да помислите да је неко неозбиљно или опасно веб-место јер је у питању врло користан и озбиљан алат, поготово у плаћеној верзији. Како плаћена верзија за европске кориснике износи око 9 евра, вероватно је нећемо користити, па се нећемо ни регистровати јер регистрација подразумева претплату. Но, алат нам нуди могућност да 7 дана користимо већину неопходних опција за креирање библиографије без регистрације и потпуно бесплатно. То значи да можемо да користимо радни простор, одаберемо било коју референцу и било који стил цитирања, попунимо поља и добићемо библиографски запис у радном простору налик текст-процесору. У њега можемо да уносимо бесконачан број записа и израђујемо више библиографија у року од 7 дана, да користимо интерни претраживач и на основу наслова или ИСБН додајемо нове референце аутоматски, да позовемо сараднике с којима можемо заједнички да радимо библиографију. Библиографији у тих 7 дана приступамо преко линка који добијамо и који шаљемо и сарадницима. Неке опције ће нам бити онемогућене у бесплатној верзији: конверзија и извоз у Ворду, експертовање у Гугл-диск и Вечни нотес, чување библиографија на дуже време. За 7 дана колико нам је једна библиографија доступна, можемо да копирамо ручно своје уносе и поставимо их у документ на свом рачунару. 

Намена у образовању

На крају неког радног процеса, пројекта и слично, 7 дана је сасвим довољно да сами или са тимом направимо библиографију коришћених референци, не размишљајући о томе да ли смо уједначили стил и како се који тип извора цитира јер у алату постоје буквално сви: од књига, видео, преко имејла и дисертација до софтвера итд. као и сви други алати за цитирање, уз изабрани стил и врсту референце, добијамо образац за попуњавање поља са подацима о референци и библиографски запис бива аутоматски генерисан. Ако алат користимо само за вежбу, он је и тад драгоцена помоћ и добро наставно средство за упознавање стилова цитирања, типова референци. По сложености и корисности овај алат може да послужи и високошколским установама за технику научног рада.  

Пример

Будући да се примери не чувају после 7 дана, беспредметно је постављати их. Уместо примера, предлажемо да одмах покушате сами да направите библиографски запис и да тако добијете свој пример. Можете почети на овој страници:  http://www.citethisforme.com/

Упутство

Будући да алат личи на текст-процесор, а записе генерише аутоматски, рад у њему је врло једноставан, иако има много могућности. Сликовно упутство садржи преглед основних функција, међу којима смо истакли оне које су недоступне у бесплатној, краткорочној  верзији коришћења алата.
Кликом на слику отворите је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkbWpNZU01Y011VHM/view?usp=drive_web

Comments