Лако до библиографије (EasyBib)

поставио/ла Славица Јурић 2. 5. 2016. 21:12   [ ажурирано 31. 5. 2016. 17:22 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-алат Лако до библиографије служи за креирање анотираних библиографија по неком од стилова цитирања: МЛА, Чикаго, АПА итд. Он има практичну корисничку и образовнo-сазнајну функцију. Уз помоћ њега креирамо библиографије које можемо користити као обележивач, али и као онлајн списак коришћених извора и литературе. Чак иако их не креирамо за конкретне потребе, него само вежбамо, корист је огромна јер вежбајући подучавамо ученике шта цитирање подразумева. Иако је добар део алатки у овом веб-алату доступан само у плаћеној верзији, чак и овако ограничене могућности корисне су наставницима и ученицима. У бесплатној верзији имамо могућност да користимо само МЛА стил цитирања што за вежбање не представља никакво важно ограничење јер су елементи уноса исти, разликује се само распоред. Затим, у бесплатној верзији број цитата ограничен је на 22 типа извора што такође није проблем јер у основним и средњим школама најчешће користимо 4-5 типова извора: књиге, периодику, веб-сајтове, дигиталне слике или видео. И са ограничењима можемо да вежбамо са ученицима креирање библиографије за најчешће врсте извора. Након регистрације процес креирања библиографија започећемо креирањем пројекта којем дајемо назив по раду (семинарском, реферату, лекцији итд) за који креирамо библиографију, или по теми за коју тражимо изворе. Испод имена пројекта бирамо опцију за библиографију и у новом прозору добићемо картице са врстама извора, а испод картица поље за претрагу у које уносимо или назив или адресу. У зависности од врсте извора, појавиће се обрасци са пољима за сваки тип извора. Нека поља су обавезна, а нека опционална. Наш задатак је да попунимо поља, а алат ће сам генерисати библиографију по МЛА стилу цитирању. Генерисани цитат можемо да пропратимо анотацијом, поделимо, накнадно уређујемо, бришемо, разврставамо у своје пројекте.

Намена у образовању

Будући да је алат у бесплатној верзији ограничен по броју уноса, не верујемо да ће постати омиљени из ове врсте, нити га препоручујемо као алат у коме ћемо заиста креирати библиографију за неки озбиљан рад. Он је добар за вежбање у креирању библиографија. Довољно ће бити да ученици наведу неколико најчешће коришћених врста извора (књига, часопис, веб-сајт, дигитална фотографија, видео-запис) и прођу процес уноса података о њима, па да схвате не само који се све извори наводе, него и који подаци о њима. 

 Примери

Велика предност овог веб-алата јесте то што цео пројекат, као и појединачне библиографске јединице, можемо да поделимо јавно. Пример једне библиографске јединице садржи веб-извор цитиран по МЛА стилу, сајт Вукајлија: http://easybib.com/key/1e1859

Упутство

Сликовно упутство приказује разлике између плаћене и бесплатне верзије веб-алата и три основна корака при креирању библиографске јединице коју цитирамо. За пун приказ слике, кликните на слику.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkcW9HZURiVjQ0OVk/view?usp=drive_web

Comments