Ото-биб (OttoBib)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2016. 08:13   [ ажурирано 28. 8. 2016. 14:43 ]

Кратак опис и функционалност

Ото-биб је, заправо, генератор који ствара библиографске податке о књизи на основу међународног серијског библиотечког броја (ISBN) који свака издата књига има као јединствен број и који се налазу у каталогизацији у публикацији на почетку или крају књиге. Алат ће генерисати библиографски запис у једном од одабраних стилова или формата: МЛА, АПА, Чикаго, у формату библиотечког записа или Википедије. За коришћење генератора није потребна регистрације, потребно је само да правилно унесе ИСБН, одабере стил цитирања (MLA, APA, Chicago, BibTex, Wikipedia) и кликне на дугме Get Citations. Кад се уноси ИСБН слободно се може унети и онај стари. Наиме, ИСБН је пре деценију мењан. Ако се догоди да сервис јави да такав број не постоји, а ви сте га узели са књиге или неке библиотечке базе, онда нисте криви ви, него је ствар вероватно у ажурирању база. У поље за ИСБН можете унети и више бројева раздвајајући их запетама и добићете библиографију свих унетих књига. Библиографија ће бити сачувана у бележници самог сервиса, али не задуго. Зато библиографију треба сачувати. Најјејдноставније је да копирамо у свој документ или пошаљемо себи имејлом. За оне којима често треба овај алат, постоји и елегантно решење - додатак за Гугл-хром прегледач који се може активирати у Хромовој веб-продавници: https://chrome.google.com/webstore/detail/ottobib-bibliography-gene/kfngolaieghabbemkbpkibooennopiig.  

Намена у образовању

Брзо решење за библиографије или списак литературе можемо да препоручимо ученицима који пишу реферете, матурске радове. Будући да се може десити да не препознаје све књиге по ИСБН, овај алат треба да комбинују са још неким. Треба напоменути да библиографију добијемо латиничним писмом без обзира на то на ком је писму књига, па би корисницима требало саветовати да поштују правило да библиографију наводе на писму на ком је књига издата.

Пример

Добијена је библиографија у Чикаго-стилу цитирања за књигу Речник грчке и римске митологије која има стари ИСБН, ћирилична је, а запис је латинични. С обзиром на то да се генерисани запис не чува дуго на сервису, копирамо библиографски запис како је на сервису генерисан:

Srejović, Dragoslav, and Aleksandrina Kuzmanović. Rečnik grčke i rimske mitologije. Beograd: Srpska književna zadruga, 1989.

Упутство

Снимци екрана приказују како се у два корака стиже до библиографије.
Клик на слику отвара је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkLWNQS2JMV0ZCbDg/view?usp=drive_web

Comments