Кураторски алати


Посебна врста обележивача има могућност да бележи и чува (куратор је посао у музејима и сличним културним институцијама који чува и брине о грађи) различите издвојене веб-странице о истој теми на једном месту. На тај начин прави специфичне тематске збирке различитих извора: УРЛ-адресе, слике, видео, документе... Могућности разврставања и прављења тематских збирки су практично неограничене. Најнапреднији међу њима су они који организују забележено на бесконачној табли графички, и виду мапе или страница на које се довлаче забележени извори. Понекад их је тешко одвојити од алата за креирање магазина и билтена који на сличан начин прикупљају и организују веб-изворе у одређене тематске целине. 
Важно обележје и ове врсте обележивача јесте њихова социјална природа. Том функцијом се исцрпљује и брига за ширу заједницу и служење њој коју кураторство подразумева. наиме, све се то и прикупља не само ради себе и својих потреба, него да бис е другима олакшао приступ информацијама и поделило с њима оно што што смо обележили и разврстали, те с пуним правом користили оно што су други учинили, укључујући се на тај начин у свеопшту изградњу и трансфере знања на мрежи. 

Пробуди се (Wakelet)

поставио/ла Славица Јурић 14. 7. 2017. 05:37   [ ажурирано 14. 7. 2017. 09:20 ]

Кратак опис и функционалност 

Пробуди се представља наш превод веб-алата који је добио назив сливањем речи Wake и let и тако симболично позива на акцију и занимљиве теме. Реч је о кураторском алату са наглашеном социјалном функцијом. Помоћу њега сакупљамо и чувамо тематске збирке линкова, текста и слика, делимо их или уграђујемо на неко друго место. Да бисмо започели рад, регистрација је обавезна. На свом налогу добро је да уредимо профил јер сервис функционише слично Твитеру па је пожељно да имамо слику и препознатљиво корисничко име. На налогу можемо постављати занимљиве линкове када желимо да поделимо нешто важно и занимљиво са заједницом пратилаца и оних које пратимо. Далеко занимљивија и кориснија опција јесте креирање збирки "буђења" (wake). Када се одлучимо да креирамо збирку, даћемо јој име (Title), описати је (deskription), поставити слику као омот (cover) или као позадину (background) и почети са дoдавањем ставки у збирку. Ставке могу бити: линк, слика са рачунара, белешка коју укуцавамо путем тастатуре. Ставке у збирци могу бити распоређене  различитим распоредима (layot) које сами бирамо на основу графичког приказа изгледа. Збирке подешавамо да буду приватне или јавне. Када креирамо збирке увек их можемо накнадно преуређивати, мењати  подешавања и изглед и додавати нове ставке. Уколико је збирка јавна, путем опције за дељење можемо да је популаришемо путем друштвених мрежа.  Посебно је занимљива могућност уградње на неколико начина: као вертикалан низ ставки, као слајдови, као мале сличице чијим отварањем имамо пун преглед садржаја. Објављену збирку, пратиоци и гледаоци могу да лајкују, а власник добија у збирци не само бројач допадања, него и број прегледа.

Намена у образовању 

О кураторским алатима се већ дуго говори као о алатима будућности када ће свако бити издавач занимљивих и корисних тематских збирки чији је аутор само донекле - сакупљач и уредник. Такви, секундарни аутори могу да буду и наше колеге и ученици,а да њихов труд није мање вредан и бескорисан. Уместо да пустимо ученика да нам о некој теми плагира рад копирајући са нета у неки документ, можемо га упослити тако што ће да формира збирку извора о тој теми (користиће линкове), а сваки од њих да процени и коментарише (користиће белешке). Тако ћемо их лишити техничке радње копирања, а укључити њихове више менталне процесе евалуације и резимирања. Са колегама овај, као и слични алати, могу бити корисни у размени знања и искуства јер се о једној теми могу поставити многи извори и примери, па тако штедимо једни другима труд и време.

Пример 

На самом сервису сваки регистровани члан има приступ свим најновијим збиркама јер ова услуга има друштвени карактер. Наш пример представља збирку у којој је урађено упутство.  

Упутство 

Упутство је рађено у самом сервису ређањем слика - снимака екрана и белешки које објашњавају слике. Тако је оформљена збирка која је, заправо, упутство за сервис који представљамо.  Као слајд-презентација уграђена је испод, а аутентично је на линку: http://wke.lt/w/s/xttaZ 

Ментор-моб (MentorMob)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 4. 2015. 04:19 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Ментор-моб односно Лeкција кроз кораке (Lesson Paths) (у питању је заправо исти алат, само се садржај овог другог превасходно односи на образовање) је алат из групе кураторских обележивача, који се издваја тиме што није ограничен на једну врсту фајлова. За разлику од неких алата сличне намене који допуштају само чување слика или линкова, Ментор-моб допушта увоз Ворд-докумената, ПДФ датотека, слика, видео-записа и веб-страница. На њему се налази мноштво листи, где је свака листа везана за једну тему. За претрагу листи не морате да се региструјете, а за креирање можете то учинити на уобичајен начин. Овај алат је у принципу бесплатан, али уколико желите организованије да га користите у настави, на ниову школе, са регистрованим ученицима и са могућношћу коришћења опције Квиз, онда се та опција наплаћује. И без ове опције, алат је врло интересантан и користан.

Намена у образовању

МенторМоб се савршено уклапа у концепт изокренуте учионице. Креаирана листа може да покрије неку наставну тему, лекцију или област, да комбинује текст, слике, коментаре ученика, видео записе и веб странице којима се ученици упућују на додатне изворе знања. 

Примери

У овом алату креирано је  на српском језику упутство за његово коришћење.


Мидлспот (Middlespot)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:48 Биљана Радовић ]

Кратак опис и функционалност

На самом сајту пише да се овај алат користи за креирање веб-брошуре, али бисмо га лако могли уврстити и у кураторске веб-алате. Мидлспот је попут бесконачне огласне табле, на којој изаберете позадину и на коју качите различите прилоге: текст, уграђујете документе, звучне и аудио-записе, контакт-форму... Посебно је занимљива могућност уградње целе веб-странице, а не само линка, затим контакт-форме. Тако сачињену таблу, обогаћену различитим прилозима можете поделити путем друштвених мрежа и имејла. Она је и сарадничка што значи да можемо да позовемо сараднике на креирању табле и да им дамо дозволе.

Намена у образовању

По правилу у Мидлспот-таблу постављамо ударне информације о некој теми тако да она заиста може да буде својеврсна дигитална огласна табла. Но, можемо је искористити и за прављење дигиталне изложбе, књиге утисака и слично. Мидлспот нуди и могућност сарадње, па позивањем ученика у сарадњу на једној табли, могу заједнички креирати таблу о одређеној теми или испунити одређени задатак. 

Упутство

Видео-упутство (15') на српском језику садржи демонстрацију како се користи алат.

Скуп-ит (Scoop.it)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 08:12 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Скупит је веб-алат за прикупљање и дељење тематски повезаних веб-извора који тако повезани чине специфичан онлајн-магазин. При регистрацији на овај сервис пазите да одаберете бесплатну верзију. У процесу сређивања налога најбоље је Скупит налог одмах повезати са налозима на друштвеним мрежама јер ће се аутоматски делити свака нова тема. И сам Скупит има елементе друштвене мреже на којој уреднике неких тема и магазина можете пратити и бивати обавештавани имејлом о новопостављеним темама. Начин креирања магазина или теме у којој ћете сакупљати различите веб-странице је једноставан. Именујете и уредите тему, а затим додајете током времена чланке уносећи УРЛ, сличицу и опис. Може се поставити и само опис, тј. текст без УРЛ-адресе. У дну сваког чланка су могућности за додавање коментара, дељење, накнадно уређивање. У плаћеној верзији збирке се могу уградити на неко друго веб-место путем неколико прилагодљивих ембед-кодова.

Намена у образовању

Скупит профил може се додати као виџет на неко ваше веб-место чиме ваши магазини постају део портфолија. Збирке прикупљених страница можете припремити као збирку за упознавање или учење о некој теми са упутствима и резимеима у опису сваке странице. 

Примери

Пар збирки користиће сваком наставнику:

Упутство

Текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

Бандлер (Bundlr)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:10 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Како се количина информација које проналазимо на интернету свакодневно увећава, Бндлер, кураторски алат, може вам помоћи да лакше организујете садржаје са интернета. За сада се на њему можете регистровати само путем постојећег налога на некој од друштвеној мрежа. Алат је бесплатан и да бисте претраживали  постојеће колекције не морате да се региструјете, већ само ако желите да креирате своје. Визуелно подсећа на Пинтерест, само што за разлику од Пинтереста осим фотографија које вас воде ка неком садржају, омогућава чување различитих датотека попут веб-страница и видео-записа. На почетној страници налазе се три главне опције популарне (Popular), избор уредника (Staff picked) и категорије (Categories), а ту је и стандардно поље за претрагу уношењем кључне речи. Када креирате своју колекцију идете на опцију креирај нову колекцију (Create a new bundle), унесете линк и одаберете опцију сачувај, а то можете да учините и додавањем Бандлер иконице у свој прегледач. Алат је сараднички тј. омогућава вам да са још неким корисником радите на истој колекцији, прихвата наша писма, а колекције можемо да поделимо путем линка или друштвених мрежа и да уградимо у своје веб-место. Ако га синхронизујемо са налогом на Дропбоксу, постаће још функционалнији. У бесплатној варијанти не подржава приватне колекције и не можемо користити додатке уз алат, те ово можемо сматрати његовим недостатком.

Намена у образовању

Попут других кураторских обележивача, може да помогне наставницима и ученицима да тематски организују наставне садржаје и поделе их са другима. Најбољи ефекат постићи ћемо ако ученици сами креирају своје збирке радећи на неком пројекту, истраживању, пишући реферат и слично.

Примери

Колекција о чудовишту из Лох Неса обухвата изворе о овој легенди.

Упутство

Видео-упутство (6') на енглеском језику демонстрира како се технички користи овај обележивач.

Пинтерест (Pinterest)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 3. 2015. 10:35 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пинтерест је онлајн-табла која служи за подсећање, организовање и дељење ствари које сте на интернету прикупили. Наглашена је социјална функција овог кураторског алата, па оно што су други прикупили корисници могу "репиновати" што је слично као "ретвитовање" на Твитеру. На Пинтересту можемо да прикупљамо и прилажемо све врсте веб-извора.

Намена у образовању

Колегама или ученицима можете послати позив путем имејла да се придруже овом сервису, а на њему можете направити разредни портфолио, личну образовну мрежу и још штошта. О неким начинима коришћења Пинтереста погледајте у блог-чланку 16 начина како да наставници користе Пинтерест. 

Примери

Наставничка настојања да уреде велику зборницу уродио је Пинтерест збирком слика и других ресурса о ентеријеру.

Упутство

Видео-упутство (1.30) на енглеском језику води нас кроз техничке аспекте коришћења овог алата. Видео-упутство на српском језику (8')

Сторифај - приређивач прича (Storify)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 08:20 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сторифaj је врста ваб-алата кога је тешко сврстати у неку категорију. Сматрају га врстом микроблога, али је његова основна карактеристика да прикупљате садржаје са других веб-места, посебно са друштвених мрежа и да им додајете своје коментаре. Практично,  од различитих извора које сте одабрали ви приређујете интегралну причу и додајете јој своје коментаре и виђење. Он је на неки начин и обележивач и алат за веб-анотације. Можемо га користити и за писање само свог садржаја, али онда радије пређите на другачији, једноставнији алат.  

Намена у образовању

У настави Сторифај можемо да користимо у сузбијању плагирања код ученика. Када добију да истраже неку тему, масовно са интернета "преписују", одосно копирају и налепљују. Ако задатак формулишемо тако да је већ и то проналажење различитих извора део задатка, уз додавање свог закључка, става, коментара, упућујући их на овај веб-алат, сам алат ће их инспирисати да изворе, хтели-не хтели, изнесу.
 

Примери

Читав годишњи циклус догађаја везаних за сваки дан у години група наставника и ученика радила је у Сторифају тако да на Школском календару сећању Дан по дан има преко 1000 збирки урађених у овом алату.

Упутство

Блог-чланак Драгана Варагића садржи осврт на овај алат и његову намену као алата за приређивање садржаја.

Лист-ли (List-ly)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 07:04 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ако сте алтруиста и волите да учествујете у изградњи, а затим и дељењу заједничког знања, онда је Лист-ли прави алат за вас. Регистрација је једноставна - путем постојећег фејсбук или Твитер-налога. Покрените тему, дајте јој назив, поставите лого-сличицу, одредите ознаке, подесите гласање и могућност коментара посетилаца или учесника. Затим поставите први веб-извор, кратко га опишете и поделите са светом, позивајући их да допринесу изградњи ваше листе. Дељење сваке поједине ставке у листи аутоматски се твитује, укључујући ваш опис постављеног линка. Уколико је дужи од предвиђеног броја карактера, пре неко што кликнете на твитовање (у доњем десном углу) преобликоваћете у прихватљив број карактера. Листу можете да поделите и путем имејла, а можете је путем ембед-кода целу уградити у своје веб-место. Сарадници на изградњи заједничке листе могу само да прате, коментаришу поједине ставке, а могу и сами да додају ресурсе. У оба случаја морају бити регистровани и пријављени на сервис. 

Намена у образовању

У професионалном развоју је очигледна примена овог кураторског веб-алата. Захваљујући коментарима и описима постављених листа, целу листу можемо да конципирамо као питања и одговоре, тј. као радне захтеве и обављене задатке, што би у раду с ученицима било пожељније решење. 

Примери

Листа Шта знамо о портфолију укључила је у изградњу заједничког знања о овој теми више наставника.

Упутство


Спакуј веб (Bag the Web)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:51 Биљана Радовић ]

Кратак опис и функционалност

Овај кураторски алат прикупља и у "торбу" пакује омиљене веб-странице о одређеној теми. На тај начин добијају се тематске збирке веб-извора које можемо да поделимо са другима, уградимо у друго веб-место. Посебност овог алата је то што имамо могућност да сличне "торбе" спојимо у кохезивну јединицу - тзв. медијски контејнер.  

Намена у образовању

Попут других сличних алата, помоћу овог пакетића можемо да направимо лекције или базе знања за своје часове, као и да упутимо ученике да учине исто. Ово је посебно важно у светлу чињенице да је све више плагијата у ученичким радовима. Они свакако користе веб-изворе далеко више него друге врсте. Наставник у 1. фази рада ученика може да захтева да ученик прво припреми "пакетић" извора које намерава да користи, па тек онда да на основу њих ствара свој аутентичан рад. Чак, може да захтева да ученик припреми "пакетић", а затим усмено изложи и представи тему тог пакетића. 

Примери

Збирка о историји балета на енглеском језику представља спаковане веб-изворе у овом алату.

Упутство

Видео-упутство (5') на енглеском језику демонстрира како се технички користи овај кураторски алат.

1-9 of 9