Кураторски алати


Посебна врста обележивача има могућност да бележи и чува (куратор је посао у музејима и сличним културним институцијама који чува и брине о грађи) различите издвојене веб-странице о истој теми на једном месту. На тај начин прави специфичне тематске збирке различитих извора: УРЛ-адресе, слике, видео, документе... Могућности разврставања и прављења тематских збирки су практично неограничене. Најнапреднији међу њима су они који организују забележено на бесконачној табли графички, и виду мапе или страница на које се довлаче забележени извори. Понекад их је тешко одвојити од алата за креирање магазина и билтена који на сличан начин прикупљају и организују веб-изворе у одређене тематске целине. 
Важно обележје и ове врсте обележивача јесте њихова социјална природа. Том функцијом се исцрпљује и брига за ширу заједницу и служење њој коју кураторство подразумева. наиме, све се то и прикупља не само ради себе и својих потреба, него да бис е другима олакшао приступ информацијама и поделило с њима оно што што смо обележили и разврстали, те с пуним правом користили оно што су други учинили, укључујући се на тај начин у свеопшту изградњу и трансфере знања на мрежи. 

Пробуди се (Wakelet)

поставио/ла Славица Јурић 14. 7. 2017. 05:37   [ ажурирано 14. 7. 2017. 09:20 ]

Кратак опис и функционалност 

Пробуди се представља наш превод веб-алата који је добио назив сливањем речи Wake и let и тако симболично позива на акцију и занимљиве теме. Реч је о кураторском алату са наглашеном социјалном функцијом. Помоћу њега сакупљамо и чувамо тематске збирке линкова, текста и слика, делимо их или уграђујемо на неко друго место. Да бисмо започели рад, регистрација је обавезна. На свом налогу добро је да уредимо профил јер сервис функционише слично Твитеру па је пожељно да имамо слику и препознатљиво корисничко име. На налогу можемо постављати занимљиве линкове када желимо да поделимо нешто важно и занимљиво са заједницом пратилаца и оних које пратимо. Далеко занимљивија и кориснија опција јесте креирање збирки "буђења" (wake). Када се одлучимо да креирамо збирку, даћемо јој име (Title), описати је (deskription), поставити слику као омот (cover) или као позадину (background) и почети са дoдавањем ставки у збирку. Ставке могу бити: линк, слика са рачунара, белешка коју укуцавамо путем тастатуре. Ставке у збирци могу бити распоређене  различитим распоредима (layot) које сами бирамо на основу графичког приказа изгледа. Збирке подешавамо да буду приватне или јавне. Када креирамо збирке увек их можемо накнадно преуређивати, мењати  подешавања и изглед и додавати нове ставке. Уколико је збирка јавна, путем опције за дељење можемо да је популаришемо путем друштвених мрежа.  Посебно је занимљива могућност уградње на неколико начина: као вертикалан низ ставки, као слајдови, као мале сличице чијим отварањем имамо пун преглед садржаја. Објављену збирку, пратиоци и гледаоци могу да лајкују, а власник добија у збирци не само бројач допадања, него и број прегледа.

Намена у образовању 

О кураторским алатима се већ дуго говори као о алатима будућности када ће свако бити издавач занимљивих и корисних тематских збирки чији је аутор само донекле - сакупљач и уредник. Такви, секундарни аутори могу да буду и наше колеге и ученици,а да њихов труд није мање вредан и бескорисан. Уместо да пустимо ученика да нам о некој теми плагира рад копирајући са нета у неки документ, можемо га упослити тако што ће да формира збирку извора о тој теми (користиће линкове), а сваки од њих да процени и коментарише (користиће белешке). Тако ћемо их лишити техничке радње копирања, а укључити њихове више менталне процесе евалуације и резимирања. Са колегама овај, као и слични алати, могу бити корисни у размени знања и искуства јер се о једној теми могу поставити многи извори и примери, па тако штедимо једни другима труд и време.

Пример 

На самом сервису сваки регистровани члан има приступ свим најновијим збиркама јер ова услуга има друштвени карактер. Наш пример представља збирку у којој је урађено упутство.  

Упутство 

Упутство је рађено у самом сервису ређањем слика - снимака екрана и белешки које објашњавају слике. Тако је оформљена збирка која је, заправо, упутство за сервис који представљамо.  Као слајд-презентација уграђена је испод, а аутентично је на линку: http://wke.lt/w/s/xttaZ 

Мидлспот (Middlespot)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:48 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

На самом сајту пише да се овај алат користи за креирање веб-брошуре, али бисмо га лако могли уврстити и у кураторске веб-алате. Мидлспот је попут бесконачне огласне табле, на којој изаберете позадину и на коју качите различите прилоге: текст, уграђујете документе, звучне и аудио-записе, контакт-форму... Посебно је занимљива могућност уградње целе веб-странице, а не само линка, затим контакт-форме. Тако сачињену таблу, обогаћену различитим прилозима можете поделити путем друштвених мрежа и имејла. Она је и сарадничка што значи да можемо да позовемо сараднике на креирању табле и да им дамо дозволе.

Намена у образовању

По правилу у Мидлспот-таблу постављамо ударне информације о некој теми тако да она заиста може да буде својеврсна дигитална огласна табла. Но, можемо је искористити и за прављење дигиталне изложбе, књиге утисака и слично. Мидлспот нуди и могућност сарадње, па позивањем ученика у сарадњу на једној табли, могу заједнички креирати таблу о одређеној теми или испунити одређени задатак. 

Упутство

Видео-упутство (15') на српском језику садржи демонстрацију како се користи алат.

Скуп-ит (Scoop.it)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 08:12 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Скупит је веб-алат за прикупљање и дељење тематски повезаних веб-извора који тако повезани чине специфичан онлајн-магазин. При регистрацији на овај сервис пазите да одаберете бесплатну верзију. У процесу сређивања налога најбоље је Скупит налог одмах повезати са налозима на друштвеним мрежама јер ће се аутоматски делити свака нова тема. И сам Скупит има елементе друштвене мреже на којој уреднике неких тема и магазина можете пратити и бивати обавештавани имејлом о новопостављеним темама. Начин креирања магазина или теме у којој ћете сакупљати различите веб-странице је једноставан. Именујете и уредите тему, а затим додајете током времена чланке уносећи УРЛ, сличицу и опис. Може се поставити и само опис, тј. текст без УРЛ-адресе. У дну сваког чланка су могућности за додавање коментара, дељење, накнадно уређивање. У плаћеној верзији збирке се могу уградити на неко друго веб-место путем неколико прилагодљивих ембед-кодова.

Намена у образовању

Скупит профил може се додати као виџет на неко ваше веб-место чиме ваши магазини постају део портфолија. Збирке прикупљених страница можете припремити као збирку за упознавање или учење о некој теми са упутствима и резимеима у опису сваке странице. 

Примери

Пар збирки користиће сваком наставнику:

Упутство

Текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

Пинтерест (Pinterest)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 3. 2015. 10:35 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пинтерест је онлајн-табла која служи за подсећање, организовање и дељење ствари које сте на интернету прикупили. Наглашена је социјална функција овог кураторског алата, па оно што су други прикупили корисници могу "репиновати" што је слично као "ретвитовање" на Твитеру. На Пинтересту можемо да прикупљамо и прилажемо све врсте веб-извора.

Намена у образовању

Колегама или ученицима можете послати позив путем имејла да се придруже овом сервису, а на њему можете направити разредни портфолио, личну образовну мрежу и још штошта. О неким начинима коришћења Пинтереста погледајте у блог-чланку 16 начина како да наставници користе Пинтерест. 

Примери

Наставничка настојања да уреде велику зборницу уродио је Пинтерест збирком слика и других ресурса о ентеријеру.

Упутство

Видео-упутство (1.30) на енглеском језику води нас кроз техничке аспекте коришћења овог алата. Видео-упутство на српском језику (8')

Лист-ли (List-ly)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 07:04 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ако сте алтруиста и волите да учествујете у изградњи, а затим и дељењу заједничког знања, онда је Лист-ли прави алат за вас. Регистрација је једноставна - путем постојећег фејсбук или Твитер-налога. Покрените тему, дајте јој назив, поставите лого-сличицу, одредите ознаке, подесите гласање и могућност коментара посетилаца или учесника. Затим поставите први веб-извор, кратко га опишете и поделите са светом, позивајући их да допринесу изградњи ваше листе. Дељење сваке поједине ставке у листи аутоматски се твитује, укључујући ваш опис постављеног линка. Уколико је дужи од предвиђеног броја карактера, пре неко што кликнете на твитовање (у доњем десном углу) преобликоваћете у прихватљив број карактера. Листу можете да поделите и путем имејла, а можете је путем ембед-кода целу уградити у своје веб-место. Сарадници на изградњи заједничке листе могу само да прате, коментаришу поједине ставке, а могу и сами да додају ресурсе. У оба случаја морају бити регистровани и пријављени на сервис. 

Намена у образовању

У професионалном развоју је очигледна примена овог кураторског веб-алата. Захваљујући коментарима и описима постављених листа, целу листу можемо да конципирамо као питања и одговоре, тј. као радне захтеве и обављене задатке, што би у раду с ученицима било пожељније решење. 

Примери

Листа Шта знамо о портфолију укључила је у изградњу заједничког знања о овој теми више наставника.

Упутство


Спакуј веб (Bag the Web)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:51 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Овај кураторски алат прикупља и у "торбу" пакује омиљене веб-странице о одређеној теми. На тај начин добијају се тематске збирке веб-извора које можемо да поделимо са другима, уградимо у друго веб-место. Посебност овог алата је то што имамо могућност да сличне "торбе" спојимо у кохезивну јединицу - тзв. медијски контејнер.  

Намена у образовању

Попут других сличних алата, помоћу овог пакетића можемо да направимо лекције или базе знања за своје часове, као и да упутимо ученике да учине исто. Ово је посебно важно у светлу чињенице да је све више плагијата у ученичким радовима. Они свакако користе веб-изворе далеко више него друге врсте. Наставник у 1. фази рада ученика може да захтева да ученик прво припреми "пакетић" извора које намерава да користи, па тек онда да на основу њих ствара свој аутентичан рад. Чак, може да захтева да ученик припреми "пакетић", а затим усмено изложи и представи тему тог пакетића. 

Примери

Збирка о историји балета на енглеском језику представља спаковане веб-изворе у овом алату.

Упутство

Видео-упутство (5') на енглеском језику демонстрира како се технички користи овај кураторски алат.

1-6 of 6