Сторифај - приређивач прича (Storify)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 08:20 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сторифaj је врста ваб-алата кога је тешко сврстати у неку категорију. Сматрају га врстом микроблога, али је његова основна карактеристика да прикупљате садржаје са других веб-места, посебно са друштвених мрежа и да им додајете своје коментаре. Практично,  од различитих извора које сте одабрали ви приређујете интегралну причу и додајете јој своје коментаре и виђење. Он је на неки начин и обележивач и алат за веб-анотације. Можемо га користити и за писање само свог садржаја, али онда радије пређите на другачији, једноставнији алат.  

Намена у образовању

У настави Сторифај можемо да користимо у сузбијању плагирања код ученика. Када добију да истраже неку тему, масовно са интернета "преписују", одосно копирају и налепљују. Ако задатак формулишемо тако да је већ и то проналажење различитих извора део задатка, уз додавање свог закључка, става, коментара, упућујући их на овај веб-алат, сам алат ће их инспирисати да изворе, хтели-не хтели, изнесу.
 

Примери

Читав годишњи циклус догађаја везаних за сваки дан у години група наставника и ученика радила је у Сторифају тако да на Школском календару сећању Дан по дан има преко 1000 збирки урађених у овом алату.

Упутство

Блог-чланак Драгана Варагића садржи осврт на овај алат и његову намену као алата за приређивање садржаја.
Comments