Пробуди се (Wakelet)

поставио/ла Славица Јурић 14. 7. 2017. 05:37   [ ажурирано 14. 7. 2017. 09:20 ]

Кратак опис и функционалност 

Пробуди се представља наш превод веб-алата који је добио назив сливањем речи Wake и let и тако симболично позива на акцију и занимљиве теме. Реч је о кураторском алату са наглашеном социјалном функцијом. Помоћу њега сакупљамо и чувамо тематске збирке линкова, текста и слика, делимо их или уграђујемо на неко друго место. Да бисмо започели рад, регистрација је обавезна. На свом налогу добро је да уредимо профил јер сервис функционише слично Твитеру па је пожељно да имамо слику и препознатљиво корисничко име. На налогу можемо постављати занимљиве линкове када желимо да поделимо нешто важно и занимљиво са заједницом пратилаца и оних које пратимо. Далеко занимљивија и кориснија опција јесте креирање збирки "буђења" (wake). Када се одлучимо да креирамо збирку, даћемо јој име (Title), описати је (deskription), поставити слику као омот (cover) или као позадину (background) и почети са дoдавањем ставки у збирку. Ставке могу бити: линк, слика са рачунара, белешка коју укуцавамо путем тастатуре. Ставке у збирци могу бити распоређене  различитим распоредима (layot) које сами бирамо на основу графичког приказа изгледа. Збирке подешавамо да буду приватне или јавне. Када креирамо збирке увек их можемо накнадно преуређивати, мењати  подешавања и изглед и додавати нове ставке. Уколико је збирка јавна, путем опције за дељење можемо да је популаришемо путем друштвених мрежа.  Посебно је занимљива могућност уградње на неколико начина: као вертикалан низ ставки, као слајдови, као мале сличице чијим отварањем имамо пун преглед садржаја. Објављену збирку, пратиоци и гледаоци могу да лајкују, а власник добија у збирци не само бројач допадања, него и број прегледа.

Намена у образовању 

О кураторским алатима се већ дуго говори као о алатима будућности када ће свако бити издавач занимљивих и корисних тематских збирки чији је аутор само донекле - сакупљач и уредник. Такви, секундарни аутори могу да буду и наше колеге и ученици,а да њихов труд није мање вредан и бескорисан. Уместо да пустимо ученика да нам о некој теми плагира рад копирајући са нета у неки документ, можемо га упослити тако што ће да формира збирку извора о тој теми (користиће линкове), а сваки од њих да процени и коментарише (користиће белешке). Тако ћемо их лишити техничке радње копирања, а укључити њихове више менталне процесе евалуације и резимирања. Са колегама овај, као и слични алати, могу бити корисни у размени знања и искуства јер се о једној теми могу поставити многи извори и примери, па тако штедимо једни другима труд и време.

Пример 

На самом сервису сваки регистровани члан има приступ свим најновијим збиркама јер ова услуга има друштвени карактер. Наш пример представља збирку у којој је урађено упутство.  

Упутство 

Упутство је рађено у самом сервису ређањем слика - снимака екрана и белешки које објашњавају слике. Тако је оформљена збирка која је, заправо, упутство за сервис који представљамо.  Као слајд-презентација уграђена је испод, а аутентично је на линку: http://wke.lt/w/s/xttaZ 

Comments