Диго (Diigo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 6. 2016. 10:45 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Диго је изузетан социјални обележивач заснован на семантичком вебу. Има класичне функције бележења, чувања и разврставања линкова по формираним листама (фасциклама) и по ознакама (таговима) у Диго библиотеци, те њихово претраживање на свом налогу. Осим линкова омогућава креирање бележница и депоновање слика, а у плаћеној верзији и текстуалних и других датотека. Као и већина социјалних обележивача, оно што сте сачували можете да поделите са другима, јер сваки линк / слику / бележницу можемо да учинимо јавном или приватном, да их делимо са одређеним људима или групама, на социјалним мрежама и путем других социјалних обележивача. За разлику од Симбалу и Делишеса, који исто тако омогућавају дељење, Диго је истински сараднички алат, који омогућава интеракцију међу различитим корисницима и заједничко сакупљање веб-ресурса, али и других реусрса ван веба, креирање заједничких репозиторијума знања на вебу у оквиру формираних Диго-група. Групе може да покреће сваки корисник, одређује дозволе групе и буде њихов оснивач и менаџер. Истовремено, свако може и да се укључи у јавне групе чија га тема занима и прати дешавања у групи, доприноси раду групе и бива обавештаван о променама у групи. Уз помоћ додатних алатки, Диго нуди и могућност маркирања и коментарисања делова веб-страница и њиховог чувања у листама обележивача. Постоји још читав низ додатних функционалности: диголет је алатка која се додаје у прегледач; од слика сачуваних у библиотеци  можемо да направимо слајдшоу са музиком; групе и дискусије можемо да уградимо у  веб-места а белешке да објавимо директно у блогу.

Намена у образовању

Диго-обележивача подједнако је ефикасна у професионалном развоју као и у раду с ученицима. У професионалном развоју омогућава вам да се повежете са колегама и делите нова сазнања о одређеним темама по којима су теме групе основане. Прилагођен је безбедном раду са ученицима јер на Диго ученици не морају да се региструју путем имејла, него преко наставника који управља њиховим корисничким именим. У раду с ученицима омогућава повезивање и дељење веб-референци, као и других ресурса, њихову процену и коментарисање; развија читав низ функционалних и информационих знања и вештина: претраживање, селекцију, чување и вредновање веб-референци, оспособљавање за утврђивање кључних речи, својеврсно каталогизирање извора по предметним одредницима и утврђивање тих одредница по веб-правилима означавања (таговања).

Примери

Отворена Диго-група просветних радника под називом  Информациона и дигитална писменост чека на ваше укључење. Ученичке групе су затворене за јавност из разумљивих разлога, али је принцип функционисања исти.

Упутство

Неколико упутстава могу да вам користе у сналажењу у раду:
  • Детаљно текстуално упутство на српском језику налази се у нашој бази упутстава, одакле можете да га преузмете; 
  • онлајн текстуално упутство на енглеском језику за коришћење Диго-обележивача са Хром-прегледачом;
  • На почетној страници сервиса постоји видео-упутство на енглеском језику.
Comments