Тренутно обележавање (Instapaper)

поставио/ла Славица Јурић 13. 7. 2017. 00:00   [ ажурирано 13. 7. 2017. 02:37 ]

Кратак опис и функционалност

Сачувај било шта, читај било где - девиза је овог сервиса. То је девиза која се може односити на сваки веб-обележивач јер на њему обележавамо веб-странице и приступамо са било које справе и на било ком месту. Међутим, овај је заиста инстантан и пружа брзу и ефикасну улогу јер је истовремено и маркер и обележивач. Наиме, прво инсталирамо додатак у прегледач који је активан кад год смо на интренету и користимо тај прегледач. Кад нам се нека страница допадне, довољно је да кликнемо на иконицу великог латиничног слова И и аутоматски ћемо обележити целу страницу на свом налогу овог обележивача. Регистрација је обавезна на овом сервису, као и верификација налога путем линка који нам стиже имејлом којим смо се на сервис пријавили. Радно окружење на почетној страни налога је једноставно и лако за сналажење. Са леве стране је списак опција за навигацију и разврставање обележених веб-страница: Почетна (Home), Омиљене (Liked), Архива (Archive), Видео (Videos), Нотес (Notes), Претрага (Browse), Додавање фасцикли (Add Folder). Нотес је услуга која није бесплатна. У горњем десном углу пре падајуће листе уз наш профил, налази се најважнија команда за додавање линкова (Add Link). Додати линкови указиваће се у централном делу странице. Сваки од њих можемо да преместимо у неки од постојећих или лично оформљених фасцикли, да га обришемо, архивирамо или пошаљемо имејлом. Обележени линкови садрже назив (Title) странице, адресу (Link) и сажетак (Summary) и могу накнадно да се уређују. Сажетак је генерисан аутоматски, али можемо да га обришемо и откуцамо оно што нама одговара, као врсту анотације о обележеној страници. У падајућем менију уз профил, осим подешавања и одјављивања имамо и опцију за промену дизајна, тј. боје целокупног радног простора. Највећа предност овог веб-алате састоји се у његовој једноставности и брзини због чега је повезан са многим другим веб-услугама које се на неки начин заснивају на обележавању.

Намена у образовању

Веб-обележавање је почетак дигиталне и информационе писмености јер подразумева претрагу, селекцију и вредновање извора, након чега ћемо неке обележити, а неке не. Вероватно да многи наставници и ученици користе букмарке или обележиваче које имају прегледачи. Следећи корак јесте управо коришћење веб-обележивача који нас не везују за један прегледач и једну справу јер постоје у облаку и којима можемо приступити одакле било. Писање анотације у виду сажетка посебно је корисно за ученике јер у анотацији могу да вреднују веб-извор који су обележили. 

Пример

Обележене странице које чувамо на налогу приватне су и могу се делити само имејлом. Пример се, ипак, види у сликовном упутству.

Упутство

Можете да погледате два упутства.
  • Страница на сервису објашњава како сачувати линк уз помоћ маркера у прегледачу.
  • Сликовно упутство приказује обележавање веб-извора и изглед радног окружења.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkV2dITjE2MVp1VFE/view?usp=drive_web

Comments