Скворл (Sqworl)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:22 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Скворл (Sqworl) је једноставан алат, који вам омогућава да обједините више линкова на једном месту и поделите их са другима. Ти линкови могу бити насумични или пак тематски, повезани. Овако креиране странице на Скворлу су јавне. Да бисте прегледали странице других корисника или страницу коју је неко поделио са вама, не морате бити регистровани корисник, али да бисте креирали страницу, регистрација је неопходна. Овде ћемо говорити о бесплатној верзији овог алата, а плаћена има још могућност креирања приватних страница и уклањања реклама. Након регистрације, где уносимо корисничко име, име, имејл и лозинку, одабраћемо опцију додај нову (Add new) или уколико већ имамо креирану групу линкова онда опција носи назив додај још (Add more). Након уношења назива групе (group title) и описа (group description), кликнемо почетак (Start). Затим додајемо линкове где сваки линк копирамо под опцијом веб линк (URL),  додајемо опционо краћи опис (Short description), а затим одаберемо додај (Add). За сваки наредни линк који желимо да придружимо овој групи, поступак додавања је исти.  Изнад групе линкова, жутом бојом је означен јавни линк (Public URL). Управо тај јавни линк делимо са свима са којима желимо да поделимо нашу почетну страницу, а дељење се може вршити и путем разних мрежа, чије иконице се налазе у доњем левом углу странице. Као предности овог алата издвајају се једноставност коришћења и могућност претраге страница других корисника коришћењем опције претрага (Search) уписивањем жељених кључних појмова, а као мана то што се у бесплатној верзији не могу креирати приватне колекције линкова. На почетној страници алата налази се и кратко видео упутство, као и додатак за лакше придруживање интернет страница Скворлу (Browser Bookmarklet).

Намена у образовању

На почетној страници овог алата пише да је то визуелни обележивач за просветне раднике чиме је већ одређена његова намена.  Поставите ресурсе и поделите са ученицима на некој платформи за учење, или групи која вам служи за комуникацију са ученицима.

Примери

У претрази на почетној страници сервиса можете да пронађете много јавних збирки у овом обележивачу, а ми прилажемо један на енглеском језику, тематски је и намењен музичкој култури.

Упутство

На почетној страници алата налази се и кратко видео-упутство на енглеском језику (1').
Comments