Зотеро (Zotero)

поставио/ла Славица Јурић 4. 9. 2016. 00:37   [ ажурирано 5. 9. 2016. 02:01 ]

Кратак опис и функционалност

Зотеро је одличан и комплексан веб-обележивач који можемо користити на неколико начина: 1. као класичан веб-обележивач којем приступамо на адреси zotero.org пријављивањем са било које справе и прегледача на интернету; 2. као додатак Мозилином прегледачу који аутоматизује радње прикупљања и чувања посећених веб-страница и овај додатак се инсталира те ради са нашег рачунара у комбинацији са Мозилом (Zotero for Firefox); 3. као самосталну инсталациону апликацију (Zotero Standalone) која ради у свим прегледачима (Мозила, Хром, Опера) и инсталира се на оперативне системе (Виндоус, Мак, Линукс). Зато на почетној страници веб-алата Зотеро постоји и зелено дугме за преузимање које води до инасталационих датотека: за Мозилин прегледач Фајерфокс и датотеке за самостални Зотеро. Власници овог алата у опису понуда кажу да најбоље функционише Зотеро као додатак Мозилином фајерфоксу, а друге две верзије имају извесна ограничења. Пошто нас интересују веб-алати, определићемо се за регистрацију на сајту zotero.org и користити његове могућности без обзира на ограничења. Уз Зотеро на мрежи сакупљамо изворе истраживања, организујемо их по колекцијама (фасциклама) и делимо. ИЗотеро је сараднички алат, па имамо могућност да сарађујемо са другима. За разлику од алата из врсте веб-обележивача, Зотеро има одличну алатку за цитирање. На тај начин било који извор, а не само веб-извор, можемо одмах да претворимо у библиографски запис и цитат, и то по различитим стиловима цитирања. Да би библиографски запис био тачан, при додавању нове ставке у библиотеку, тј. колекцију у библиотеци морамо прецизно попунити сва поља за која знамо податке. Поља за попуњавање података о извору зависе од врсте извора, а бирају се са падајуће листе. Има их близу 40, од књига и поглавља књига, часописа и чланака у периодичним публикацијама, преко докторских теза, филмова, до имејлова и форумских постова. Овако богат избор врста извора чине овај алат професионалним, па није чудо што га користе многи универзитети и инсталирају га и препоручују преко својих сајтова. Његова предност је и у томе што је он сараднички. Сарадња је омогућена у групама које може да формира на свом налогу било који корисник. У групу позивамо остале чланове и дајемо им дозволе. Група има своју библиотеку која је потпуно иста као библиотека појединца и могућност да се договара покрећући дискусије. 

Намена у образовању

Сараднички карактер овог алата отвара могућност да тимови наставника или ученика окупљени око неког заједничког посла имају библиотеку групе у којој држе своје изворе, а договарају се у делу за дискусије. Подразумева се да ће сваки члан групе имати свој налог. На том налогу сваки корисник у својој библиотеци такође може да прави библиографије, аутоматизујући ту радњу и не размишљајући о ситницама различитих стилова цитирања. 

Пример

Библиографски записи и описане ставке у библиотеци су приватни и не могу се видети. Међутим, ако запис поставимо у групу која је јавна, све постаје видљиво. Група О Зотеру је јавна и има засада један запис.

Упутство

Нудимо два упутства за две врсте овог алата:
Comments