Плагијати и ауторска права


 Утврђивање плагијата спада у дигиталну писменост и код ученика негује исправан однос према ауторским правима. Развијене земље одавно имају одговарајуће програме којима утврђују плагијате. У децембарском броју (15. 12. 2011) Просветног прегледа проректор Београдског универзитета каже да су плагијати узели маха не само код семинарских радова студената, него и у научним радовима и докторским дисертацијама. Често се дешава да објаве научни рад у часопису, а затим се јави редакција неког страног часописа која је одређеним софтвером утврдила да је у деловима преписан рад њиховог часописа без навођења извора. Не треба ни сумњати да то исто чине ученици основних и средњих школа. Због тога је БУ и покренуо иницијативу да се набаве програми за утврђивање плагијата. 
Приказујући неке од веб-алата са истом наменом - утврђивање плагијата, упознаћемо начин на који они функционишу.

Претрага плагијата (Plagiarism Search)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 06:58   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:53 ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис за претрагу плагијата функционише као и већина других, али та услуга кошта и појединце и установе. Међутим, у бесплатној верзији сервис нам омогућава да проверимо од 300 до 600 речи дневно, и то: нерегистровани до 300 речи, а ако се региструјемо до 600 речи. Када испунимо дневну квоту, добијемо резултате, са сервиса стиже уљудно обавештење да сутра наставимо јер смо за тај дан квоту испунили и позива нас да се региструјемо. Јасно је да бесплатна услуга служи као рекламна примамљивост, али можемо да користимо овај сервис за проверу краћих текстова. Довитљиви ће истог дана преконтролисати више текстова користећи и овај и друге сервисе који такође имају лимитирано дневно коришћење. Поступак провере је једноставан. У одређено поље бесплатног алата прекопирамо део текста, претходно му избројавши речи. И ако не избројимо ми, сам алат има бројач и приказаће нам тачно колико речи има. Затим изаберемо команду за проверу и сачекамо који тренутак извештај. У извештају добијамо у процентима колики део текста је плагиран. Плагирани делови воде до страница на вебу где су пронађени исти делови текста. 

Намена у образовању

Као у већини других алата ове намене, на сајту постоје и образовни садржаји са објашњењима зашто су плагијати непожељни, шта су плагијати и слично. И на овом сајту на страници најчешћих питања постоје такви садржаји. Осим што наставник може да користи алат за проверу ученичких радова, ученицима можемо да поделимо радове другара да их провере, па ће овакав чин имати превентивни карактер. Јер, када су ученици свесни шта технологија може, и ако се то пропрати и сазнањима о санкцијама, неће се тако лако одлучити на плагирање. 

Пример

Пример текста Власница фраза из филма Није него проверен је и добијен резултат да нема плагијата иако је текст комплетно преузет са блога. Ствар је у томе што је унесени текст био ћирилични, а на блогу, одакле је преузет и коригован писан је латиницом без дијакритичких знака. Позивамо читаоца и корисника да копира аутентични текст са блога и провери га у алату и тако виде како алат ради.

Упутство

Сликовно упутство приказује неколико корака од постављања текста до извештаја. Кликом на слику отворићете је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkblJoSFE2TUpaR1U/view?usp=drive_web

Контролор дупликата (Duplichecker)

поставио/ла Славица Јурић 27. 10. 2016. 07:28   [ Ажурирао/ла 30. 10. 2016. 08:34 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Дипличекер превели смо као контролор дупликата јер овај алат то заиста и ради. Потпуно је бесплатан и не захтева регистрацију да бисмо га користили. Као и код других слични веб-алата за проверу плагијата, и овај нуди могућност да налепимо текст у поље предвиђено за то, или да поставимо читав текстуални документ. Алат врло брзо провери текст, поготово ако користимо само текст налепили у поље, јер је број речи ограничен на 1000, а ако имамо више, можемо поступак да поновимо. Осим провере плагијата, проверава и правописно-граматичке грешке у текстовима на енглеском језику. Резултате провере плагијата добијамо на истој страници као списак потпуно истих делова текста и линк до веб-места на коме је дупликат пронађен. Поред резултата налази се дугме на које треба кликнути да бисмо добили детаљно поређење.

Намена у образовању

Овај веб-алат можемо да користимо за проверу плагијата у ученичким радовима или да упутимо ученике да сами провере да ли су цитирали оно што су наводили. Алат можемо да користимо и у ситуацији кад правимо библиографију, а нисмо забележили одакле смо нешто преписали и позвали се. Уношењем дела текста који смо навели добићемо веб-место на коме се налази тај извор и затим га навести у библиографији или фусноти. Наставници на своја веб-места могу да поставе банере овог сервиса и на тај начин и популаришу правилно цитирање и упућују ученике на коришћење алата. 

Пример

За један пасус стручног текста на српском језику и латиничном писму за 10-ак секунди пронађено је пет резултата:
 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWDJQRjNQTWNGR2M/view?usp=drive_web

Упутство

Изглед радног дела странце на којој и уносимо текст и добијамо резултате приказује слика. Кликните на њу да бисте је видели у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYzc2LWEwcnFKOUU/view?usp=drive_web

Провера плагијата (Plagiarism Check)

поставио/ла Славица Јурић 29. 8. 2016. 07:05   [ ажурирано 29. 8. 2016. 08:44 ]

Кратак опис и функционалност

Брз и паметан алат - како пише на почетној страници - служи за проверу плагијата. Проверава документе, односно текстове само на енглеском језику. Да бисмо проверили плагиајте у неком документу, морамо се прво регистровати уносећи имејл и лозинку. Провера плагијата у тексту тече у свега три корака. Прво у одговарајући прозор за текст копирамо и налепимо текст на енглеском језику који желимо да проверимо. Он мора да има минимално 1000 карактера и минимално 100 речи. Процес провере траје пар минута у зависности од дужине текста.за то време можемо да активирамо дугме за освежавање. Када провера буде готова указаће нам се извештај. Затим, кликом на извештај добијамо детаље: маркиране делове текста у којима су пронађени плагијати, а у десном делу странице, у посебном боксу наведени су прецизни извори у којима је исти текст идентификован. У извештају је процентуално израчуната количина плагираног текста.   

Намена у образовању

Будући да овај алат подржава само текстове на енглеском језику, у складу с тим, у настави ће највише служити наставницима енглеског језика. Како је енглески језик преузео улогу глобалног језика, и други наставници биће у ситуацији да провере веродостојност неког извора за наставу или професионални развој. 

Пример

Сликовно упутство садржи снимак екрана једног примера. 

Упутство

Сервис је добро организован и на почетној страници нуди упутства за коришћење. 
  • На почетној страници на линку Watch How it Works постављено је видео-упутство на енглеском језику (4').
  • Дугме How it Works на почетној страници води нас на текстуално-сликовно упутство на енглеском језику.
  • Сликовно упутство на српском језику приказује три корака у провери плагијата.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkY2p4TWl4dGtwREU/view?usp=drive_web

Код слика (Image Codr)

поставио/ла Славица Јурић 9. 7. 2016. 00:47   [ Ажурирао/ла 6. 9. 2016. 04:35 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Фликр је најпопуларнији сервис за објављивање слика, презентација и низ других могућности са објављеним сликама. Разлог за његову популарност је и професионалност која се огледа и у могућности да објављене слике аутори аутоматски заштите неком од лиценци Креативне заједнице.  Слике које користимо са Фликра  треба такође наводити у библиографији, као што то треба учинити са било којим сликама. Но, пре тога требало би проверити да ли се оне уопште смеју користити, тј. каквом лиценцом су заштићене. Управо за то служи овај алат. Без икакве регистрације, на почетној страни уносимо УРЛ слике са Фликра коју желимо да користимо. Алат ће да покаже каквим је правима заштићена слика. Зато не треба да нас изненади ако нам искочи позната порука: Жао нам је... јер је аутор задржао сва права. Лиценца о задржавању свих права на Фликру је дефинисана као полазна, тј. ако сами не изаберемо неку другу, свака слика на Фликру ће имати ову лиценцу о задржаним свим правима (All rights reserved.) Та лиценца је по дефиницији прва на Фликру и аутомстски је добија свака хостована слика. Вероватно има много аутора који ни не размишљају о правима, па оставе ову прву лиценцу, одређену по дефиницији, а можда немају ништа против тога да неко други користити слику. Зато ће нас код слика које су заштићене, алат обавестити да контактирамо аутора ако желимо да је користимо. Уколико је слика на јавном домену и слободна за коришћење, када унесемо њену УРЛ адресу са Фликра,  добићемо детаљне информације о правима коришћење слике: коришћење у некомерцијалне сврхе или може и у комерцијалне, са правом адаптације или без тог права, информација о томе да ли измењена слика може да се умножава и користи у комерцијалне сврхе итд. Слика која је слободна за коришћење испод информација има и могућност избора величине, ХТМЛ-код за уградњу, пун назив и права којима је заштићена тако да се ови подаци могу користити у библиографији.  Осим тога, алат нуди и мали претраживач по лиценцама у којем можемо да укључимо, осим претраге по теми, и лиценцу која дозвољава комерцијалну употребу или адаптацију слика. На тај начин овај алат је нека врста пречице за проверу дозвола и ауторских права слика на Фликру, мада можемо и сами да откријемо на Фликру које слике и којим су правима заштићене, али ће тај процес трајати много дуже. Уз то, алат нам нуди сигуран код за уградњу уколико слику уграђујемо на веб-место. 

Намена у образовању

Алат препоручујемо кад год у неком стручном или научном раду користимо слике за Фликра. Његова је сврха општеобразовна и етичка. На почетној страни побројани су кораци шта треба да чинимо код коришћења слика са Фликра: да правилно разумемо лиценце, да преузмемо линк слике, наведемо аутора и својства слике постављајући линк до профила аутора на Фликру и линк до описа лиценце којом је слика заштићена. То је мала, али одлична лекција не само за ауторска права, него и за цитирање. Осим на поштовање ауторских права, алат нам може бити користан и да утврдимо ситне нијансе међу различитим ауторским правима, као и подсетник да својим сликама хостованим на Фликру, увек изаберемо лиценцу. 

Пример

Једна стара црно-бела фотографија Даблина, с почетка 20. века Lovely lamp posts постављена је на плаћеном налогу Националне библиотеке Ирске. Дозвољено је њено коришћење и адаптирање. Слика је на адреси: https://www.flickr.com/photos/nlireland/9892349674/
Ако унесемо ову адресу у поље за добијање кода, у наредном кораку добијамо детаље о правима, избор величине и ХТМЛ. Покушајте. 

Упутство

Од добијања кода и информације о правима слика на Фликру, далеко је теже испоштовати та права. Сликовно упутство показује изглед прозора када су права резервисана и када је можемо користити под одређеним условима. 
Клик на слику отвориће је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMHZiVmJXeVFWalU/view?usp=drive_web

Плагијат-трагач (Plagtracker)

поставио/ла Славица Јурић 8. 7. 2016. 01:33   [ ажурирано 8. 7. 2016. 03:08 ]

Кратак опис и функционалност

Трагач за плагијатима или - како смо превели енглеску сложеницу - открива плагијате у краћим текстовима и излистава веб-референце у којима постоје сличности или подударности са унесеним текстом. У бесплатној верзији не морамо ни да се региструјемо, него одмах одаберемо опцију за бесплатно коришћење алата (Check your paper for free now). У пољу које нам се укаже налепимо краћи текст од неколико пасуса, кликнемо на дугме за проверу плагијата (Start Checking) и након краћег процеса провере добићемо у десном делу излистане веб-референце у којима се срећу подударности и сличности са унесеним текстом. Поред сваке референце биће и проценат подударности, а клик на њу одвешће нас до веб-странице на којој је утврђен плагијат, односно сличност / подударност. Невоља са овим алатом јесте што га бесплатно можемо користити само једном у току дана. Користећи други прегледач можда успемо да проверимо још један текст. Сутрадан ће нам приступ алату вероватно бити поново доступан. У плаћеној верзији, за коју се морамо регистровати, осим провере краћег текста добијамо могућност да поставимо читав документ и да га добијемо са провереним плагијатима, подвученим и коригованим грешкама. Наравно, откривање и кориговање граматичких грешака односи се на енглески језик. За ове услуге на месечном нивоу плаћали бисмо око 14 долара. Уколико више корисника из једне институције користи исти налог, онда тај износ није превисок јер су користи од њега много веће.   

Намена у образовању

На сајту су посебно истакнуте предности овог сервиса за ученике и за наставнике, затим за издаваче и новинаре. Није потребно познавање самог алата да бисмо закључили каква је корист на наставнике и ученике не само као контрола и откривање, него и као превенција и етика. Већ у основној школи, на часовима можемо да задамо ученицима задатак да у пару један другом преконтролишу  састав/ есеј/ чланак који су написали и утврде присуство плагијата. Привикавање ученика на овакав однос према интелектуалној својини има и образовно-превентивну функцију и етичку. 

Пример

Најбоље је да пример сами направите уносећи пасус текста који проверавате и брзо добијете резултате.  

Упутство

Сликовно упутство садржи неколико снимака екрана који упућују на проверу плагијата у бесплатној верзији. 
Клик на слику отвориће је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWjY1XzQ3LVdya1k/view?usp=drive_web

Предај га (Turn it in)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 18. 7. 2016. 19:28 ]

Кратак опис и функционалност

Предај га је, заправо, образовни портал са материјалима који поучавају о плагијатима, истраживањима у вези са темом плагирања. Уз остале ресурсе, портал нуди и алат за откривање плагијата. На почетној страници зато постоје везе и до регистровања за учешће или преглед у изради стратешког документа (бела књига) Plagiarism Spectrum који садржи резултате истраживања о плагирању сажетих у 10 типова плагијата, сајтса информацијама о плагијатима (Plagiarism.org). Посебно је обрађен приступ веб-сајтовима као изворима знања под називом Шта није у реду са Википедијом (Whats Wrong with Wikipedia?). Регистрацијом на овом делу портала ученици и наставници пролазе кроз процес вредновања веб-сајтова које користе као изворе учења, међу којима је Википедија најчешће коришћен извор. На порталу можемо да нађемо ресурсе разврстане по врстама школа, обуке за наставнике и ученике о редукцији плагијата, инструкције о праћењу и вредновању ученика и о повратним информацијама итд. На овом сајту се ради обуке и учења региструју и наставници и ученици. Међу свим тим понудама, нуде и алате за проверу правописно-граматичке исправности текста и проверу плагијата. Алат кojи препоручују за проверу плагијата је Провери написано (WriteCheck). Он је  савршена професионална услуга школама, универзитетима и појединцима, али се плаћа. Својим могућностима уклапа се у политику целог центра, јер, осим што проверава плагијате, даје и услугу корекције текста. Повратне информације шаљу  у року од 12 сати након постављања писаног рада.   

Намена у образовању

Портал препоручујемо као образовни ресурс више него као алатку за откривање плагијата. Ресурси на порталу не служи за проверу плагијата и санкцију након тога, него му је намена методолошка и превентивна. Наиме, не лове се плагијати да би се смањила оцена или ученик ухватио у недозвољеном плагирању, него се они уочавају, разврставају, открива се намера ученика, да ли је плагијат намеран или је настао из незнања, па се на основу тих сазнања развија методологија превенције плагирања. Не чуди зато што се у акцију укучило и на портал регистровало стотине школа из целог света. 

Примери

Међу многим добрим примерима ресурса на овој платформи упућујемо наставнике на преузимање и проучавање комплетне студије о резултатима истраживања о плагијатима. Она је изузетно корисна и да наставници сазнају шта се све плагијатима сматра. Када прочитате студију, односно бар погледате инфографикон, можете почети да користите и друге преко потребне ресурсе са ове платформе.

Упутство

Класичном регистрацијом на сајту или неким његовим посебним услугама наставници и ученици добијају могућност да користе ресурсе на њему и уче о плагијату и повезаним темама коришћења веб-извора, навођења, вредновања, провере исправности... Како користити алат за  ај-пед упућује нас видео-упутство постављено  на почетној страници сајта.


Процењивач папира (Paper Rater)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 10:49 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат превасходно је намењен за проверу правописа и граматике двеју варијанти енглеског језика: британског и америчког. Успут, он проверава и оригиналност, тј. плагијате, а у плаћеној верзији и стил. Радно окружење овог алата у првом кораку отвара прозор у коме се налазе поља за текст и референце, а из падајућих листа се бира тип текста, образовни ниво, језичка варијанта.  У извештају се добија текст са означеним грешкама и понудама корекција. Да би радила и провера плагијата, морају се унети референце и цитирања.

Намена у образовању

 Пошто је везан за енглески језик користиће настави енглеског језика највише, и то ученицима. Команде на самом алату су такве да упућују ученике да провере свој рад, а затим га пошаљу наставнику. Наставницима осталих струка може да користи у професионалном развоју, рецимо када су у ситуацији да пишу сажетке стручних радова и слично.

Примери

Унесите било какав текст, направите намерне грешке и проверите с којом тачношћу су уочене и исправљене.

Упутство

Слика два радна прозора показује једноставност рада у овом алату.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMmtKSG1zQ211VTQ/edit?usp=drive_web


КЗ Креативна заједница (CC Creative Commons)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 16. 2. 2022. 13:41 ]

Кратак опис и функционалност

Kреативна заједница је веб-место на коме се дели знање са светом. Осим дељења ресурса на свим језицима, ова заједница је посебно значајна за дефинисање ауторских права те пријављивањем у њу можете да заштите своју умотворину неком од лиценци ове заједнице: јавна лиценца, са делом права, дословно коришћење, некомерцијално коришћење, коришћење с разменом (трампа)... Добијање лиценце обављамо сами. Постоје обрасци у којима податке уносимо укуцавањем у предвиђена поља или бирамо из падајућег менија. На крају генеришемо све податке и добијемо виџет односно сличицу и код за уградњу на веб-место у две верзије. Наравно, и текст-документи у електронској верзији могу да се заштите овом лиценцом, а не само веб-места. Креативна заједница има тенденцију да буде глобална, па кроз процес лиценцирања можемо да прођемо на српском језику преко Креативне заједнице Србије. На сајту српске Креативне заједнице постоје објашњења свих лиценци, као и могућност да је изаберемо и добијемо на српском језику, ћириличним писмом. 

Намена у образовању

Постављање лиценце на своје веб-место или датотеку није гарант да неко неће прекршити ваша права, али ви сте тиме показали свој став и њиме можете да утичете на ученике и на друге кориснике ваше интелектуалне својине. 

Примери

И овај сајт је заштићен једном од лиценци Креативне заједнице. На дну странице погледајте како она изгледа кад се угради у сајт.

Упутство

Више о ауторским правима и заштити интелектуалне својине погледајте у Мајкрософтовој брошури у којој највећи део заузимају информације о лиценцама Креативне заједнице. О књизи Камила Идриса "Интелектуална својина, моћно средство економског раста", која говори о историјату ауторских права, а преведена је и код нас, погледајте у онлајн часопису Школски библиотекар.

Плагијати (Plagiarisma)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 10:44 ]

Кратак опис и функционалност

У борби против плагијата најбоља превентива је  дигитална писменост. Пошто је ствар етичке природе, плагијата ће увек бити. Овај бесплатан веб-алат за утврђивање плагијата можете да опробате и без регистровања са ограниченим бројем унесених карактера и претраживача укључених у претрагу. Ако се региструјете, ограничења ће бити мање. Принцип рада је једноставан: убаците или откуцате ученички рад и добијете резултат. Овај алат има неколико бесплатних понуда: провера дуплираних садржаја, упоређивање сличних радова, провера синонима, провера плагијата у радовима, књигама, новинама и другом. У празан бокс унесете текст који проверавате, одаберете претраживач, кликнете на Проверите дуплирани садржај (Check Duplicate Content) и сачекате да се резултат појави.  Резултат ће се појавити у виду линкованог текста, тј. дела текста који је дуплиран, уколико се налази на интернету. На истом сервису постоји и десктоп-верзија програма за плагијате, коју можете преузети. Наставник који добије састав, реферат или други облик писаног рада у дигиталној верзији, може и цео текст да закачи и преда на проверу, уколико је на језику који програм подржава. 

Намена у образовању

Право питање је шта чинимо када откријемо плагијат - рецимо предата песма Наташе Беквалац на литерарни конкурс. Кажњавање, игнорисање, суспендовање, обзнањивање... Живимо у времену у коме би свака акција против плагијата могла да буде употребљена да се неко жали за увреду. Уколико се определимо да делујемо превентивно, па у оквиру садржаја часа о дигиталној  писмености поменемо или и демонстрирамо овакве и сличне понуде, можда ће имати ефекта бар на неке ученике. Онима другима то ће бити знак да би требало да измене преузети текст.  

Примери

Да бисте добили пример, најбоље је да покушате са неким ученичким радом или текстом колеге на блогу.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику у ПДФ-формату садржи истовремено и пример ученичког рада. Погледајте га или преузмите на приложеном линку. 

Плагијум (Plagium)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 30. 5. 2015. 16:12 ]

Кратак опис и функционалност

Плагијум је одличан сајт за утврђивање плагијата. Једноставним уношењем (копирање и лепљење) у поље за текст, које може примити преко 23.000 карактера, бирамо брзо или дубинско претраживање, претраживање веба или новости и добијамо адресу на којој постоји идентичан текст или врло сличан. Ако одаберемо опцију за напредно претраживање можемо да бирамо резултате сажетка, временских линија или стварног текста. Алат ради без икакве регистрације или пријављивања, а користи Гугл-претраживач. Уколико се региструјете, добијате и неке друге додатне опције: да поставите датотеку која се проверава, да добијете могућност напредне претраге. 

Намена у образовању

Овакви алати служе, пре свега, образовним радницима при прегледу предатих ученичких радова и васпитавању етичког односа према веб-изворима. Овај алат, конкретно, послужиће за брзе провере ученичких задатака које су за нијансу сигурније од оног што бисте добили ако текст унесете директно у Гуглов претраживач.

Примери

Сами покушајте да дужи текст унесете у Гугл-претраживач директно, а затим у овај алат. Упоредите резултате које ћете добити.

Упутство

Једноставност коришћења уколико нисте регистровани, и слично окружење овог алата са неким другим, уколико сте регистровани, утицала је на то да упутство не креирамо.

1-10 of 10