КЗ Креативна заједница (CC Creative Commons)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 16. 2. 2022. 13:41 ]

Кратак опис и функционалност

Kреативна заједница је веб-место на коме се дели знање са светом. Осим дељења ресурса на свим језицима, ова заједница је посебно значајна за дефинисање ауторских права те пријављивањем у њу можете да заштите своју умотворину неком од лиценци ове заједнице: јавна лиценца, са делом права, дословно коришћење, некомерцијално коришћење, коришћење с разменом (трампа)... Добијање лиценце обављамо сами. Постоје обрасци у којима податке уносимо укуцавањем у предвиђена поља или бирамо из падајућег менија. На крају генеришемо све податке и добијемо виџет односно сличицу и код за уградњу на веб-место у две верзије. Наравно, и текст-документи у електронској верзији могу да се заштите овом лиценцом, а не само веб-места. Креативна заједница има тенденцију да буде глобална, па кроз процес лиценцирања можемо да прођемо на српском језику преко Креативне заједнице Србије. На сајту српске Креативне заједнице постоје објашњења свих лиценци, као и могућност да је изаберемо и добијемо на српском језику, ћириличним писмом. 

Намена у образовању

Постављање лиценце на своје веб-место или датотеку није гарант да неко неће прекршити ваша права, али ви сте тиме показали свој став и њиме можете да утичете на ученике и на друге кориснике ваше интелектуалне својине. 

Примери

И овај сајт је заштићен једном од лиценци Креативне заједнице. На дну странице погледајте како она изгледа кад се угради у сајт.

Упутство

Више о ауторским правима и заштити интелектуалне својине погледајте у Мајкрософтовој брошури у којој највећи део заузимају информације о лиценцама Креативне заједнице. О књизи Камила Идриса "Интелектуална својина, моћно средство економског раста", која говори о историјату ауторских права, а преведена је и код нас, погледајте у онлајн часопису Школски библиотекар.
Comments