Контролор дупликата (Duplichecker)

поставио/ла Славица Јурић 27. 10. 2016. 07:28   [ Ажурирао/ла 30. 10. 2016. 08:34 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Дипличекер превели смо као контролор дупликата јер овај алат то заиста и ради. Потпуно је бесплатан и не захтева регистрацију да бисмо га користили. Као и код других слични веб-алата за проверу плагијата, и овај нуди могућност да налепимо текст у поље предвиђено за то, или да поставимо читав текстуални документ. Алат врло брзо провери текст, поготово ако користимо само текст налепили у поље, јер је број речи ограничен на 1000, а ако имамо више, можемо поступак да поновимо. Осим провере плагијата, проверава и правописно-граматичке грешке у текстовима на енглеском језику. Резултате провере плагијата добијамо на истој страници као списак потпуно истих делова текста и линк до веб-места на коме је дупликат пронађен. Поред резултата налази се дугме на које треба кликнути да бисмо добили детаљно поређење.

Намена у образовању

Овај веб-алат можемо да користимо за проверу плагијата у ученичким радовима или да упутимо ученике да сами провере да ли су цитирали оно што су наводили. Алат можемо да користимо и у ситуацији кад правимо библиографију, а нисмо забележили одакле смо нешто преписали и позвали се. Уношењем дела текста који смо навели добићемо веб-место на коме се налази тај извор и затим га навести у библиографији или фусноти. Наставници на своја веб-места могу да поставе банере овог сервиса и на тај начин и популаришу правилно цитирање и упућују ученике на коришћење алата. 

Пример

За један пасус стручног текста на српском језику и латиничном писму за 10-ак секунди пронађено је пет резултата:
 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWDJQRjNQTWNGR2M/view?usp=drive_web

Упутство

Изглед радног дела странце на којој и уносимо текст и добијамо резултате приказује слика. Кликните на њу да бисте је видели у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYzc2LWEwcnFKOUU/view?usp=drive_web

Comments