Код слика (Image Codr)

поставио/ла Славица Јурић 9. 7. 2016. 00:47   [ Ажурирао/ла 6. 9. 2016. 04:35 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Фликр је најпопуларнији сервис за објављивање слика, презентација и низ других могућности са објављеним сликама. Разлог за његову популарност је и професионалност која се огледа и у могућности да објављене слике аутори аутоматски заштите неком од лиценци Креативне заједнице.  Слике које користимо са Фликра  треба такође наводити у библиографији, као што то треба учинити са било којим сликама. Но, пре тога требало би проверити да ли се оне уопште смеју користити, тј. каквом лиценцом су заштићене. Управо за то служи овај алат. Без икакве регистрације, на почетној страни уносимо УРЛ слике са Фликра коју желимо да користимо. Алат ће да покаже каквим је правима заштићена слика. Зато не треба да нас изненади ако нам искочи позната порука: Жао нам је... јер је аутор задржао сва права. Лиценца о задржавању свих права на Фликру је дефинисана као полазна, тј. ако сами не изаберемо неку другу, свака слика на Фликру ће имати ову лиценцу о задржаним свим правима (All rights reserved.) Та лиценца је по дефиницији прва на Фликру и аутомстски је добија свака хостована слика. Вероватно има много аутора који ни не размишљају о правима, па оставе ову прву лиценцу, одређену по дефиницији, а можда немају ништа против тога да неко други користити слику. Зато ће нас код слика које су заштићене, алат обавестити да контактирамо аутора ако желимо да је користимо. Уколико је слика на јавном домену и слободна за коришћење, када унесемо њену УРЛ адресу са Фликра,  добићемо детаљне информације о правима коришћење слике: коришћење у некомерцијалне сврхе или може и у комерцијалне, са правом адаптације или без тог права, информација о томе да ли измењена слика може да се умножава и користи у комерцијалне сврхе итд. Слика која је слободна за коришћење испод информација има и могућност избора величине, ХТМЛ-код за уградњу, пун назив и права којима је заштићена тако да се ови подаци могу користити у библиографији.  Осим тога, алат нуди и мали претраживач по лиценцама у којем можемо да укључимо, осим претраге по теми, и лиценцу која дозвољава комерцијалну употребу или адаптацију слика. На тај начин овај алат је нека врста пречице за проверу дозвола и ауторских права слика на Фликру, мада можемо и сами да откријемо на Фликру које слике и којим су правима заштићене, али ће тај процес трајати много дуже. Уз то, алат нам нуди сигуран код за уградњу уколико слику уграђујемо на веб-место. 

Намена у образовању

Алат препоручујемо кад год у неком стручном или научном раду користимо слике за Фликра. Његова је сврха општеобразовна и етичка. На почетној страни побројани су кораци шта треба да чинимо код коришћења слика са Фликра: да правилно разумемо лиценце, да преузмемо линк слике, наведемо аутора и својства слике постављајући линк до профила аутора на Фликру и линк до описа лиценце којом је слика заштићена. То је мала, али одлична лекција не само за ауторска права, него и за цитирање. Осим на поштовање ауторских права, алат нам може бити користан и да утврдимо ситне нијансе међу различитим ауторским правима, као и подсетник да својим сликама хостованим на Фликру, увек изаберемо лиценцу. 

Пример

Једна стара црно-бела фотографија Даблина, с почетка 20. века Lovely lamp posts постављена је на плаћеном налогу Националне библиотеке Ирске. Дозвољено је њено коришћење и адаптирање. Слика је на адреси: https://www.flickr.com/photos/nlireland/9892349674/
Ако унесемо ову адресу у поље за добијање кода, у наредном кораку добијамо детаље о правима, избор величине и ХТМЛ. Покушајте. 

Упутство

Од добијања кода и информације о правима слика на Фликру, далеко је теже испоштовати та права. Сликовно упутство показује изглед прозора када су права резервисана и када је можемо користити под одређеним условима. 
Клик на слику отвориће је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMHZiVmJXeVFWalU/view?usp=drive_web

Comments