Плагијати (Plagiarisma)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 10:44 ]

Кратак опис и функционалност

У борби против плагијата најбоља превентива је  дигитална писменост. Пошто је ствар етичке природе, плагијата ће увек бити. Овај бесплатан веб-алат за утврђивање плагијата можете да опробате и без регистровања са ограниченим бројем унесених карактера и претраживача укључених у претрагу. Ако се региструјете, ограничења ће бити мање. Принцип рада је једноставан: убаците или откуцате ученички рад и добијете резултат. Овај алат има неколико бесплатних понуда: провера дуплираних садржаја, упоређивање сличних радова, провера синонима, провера плагијата у радовима, књигама, новинама и другом. У празан бокс унесете текст који проверавате, одаберете претраживач, кликнете на Проверите дуплирани садржај (Check Duplicate Content) и сачекате да се резултат појави.  Резултат ће се појавити у виду линкованог текста, тј. дела текста који је дуплиран, уколико се налази на интернету. На истом сервису постоји и десктоп-верзија програма за плагијате, коју можете преузети. Наставник који добије састав, реферат или други облик писаног рада у дигиталној верзији, може и цео текст да закачи и преда на проверу, уколико је на језику који програм подржава. 

Намена у образовању

Право питање је шта чинимо када откријемо плагијат - рецимо предата песма Наташе Беквалац на литерарни конкурс. Кажњавање, игнорисање, суспендовање, обзнањивање... Живимо у времену у коме би свака акција против плагијата могла да буде употребљена да се неко жали за увреду. Уколико се определимо да делујемо превентивно, па у оквиру садржаја часа о дигиталној  писмености поменемо или и демонстрирамо овакве и сличне понуде, можда ће имати ефекта бар на неке ученике. Онима другима то ће бити знак да би требало да измене преузети текст.  

Примери

Да бисте добили пример, најбоље је да покушате са неким ученичким радом или текстом колеге на блогу.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику у ПДФ-формату садржи истовремено и пример ученичког рада. Погледајте га или преузмите на приложеном линку. 
Comments