Претрага плагијата (Plagiarism Search)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 06:58   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:53 ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис за претрагу плагијата функционише као и већина других, али та услуга кошта и појединце и установе. Међутим, у бесплатној верзији сервис нам омогућава да проверимо од 300 до 600 речи дневно, и то: нерегистровани до 300 речи, а ако се региструјемо до 600 речи. Када испунимо дневну квоту, добијемо резултате, са сервиса стиже уљудно обавештење да сутра наставимо јер смо за тај дан квоту испунили и позива нас да се региструјемо. Јасно је да бесплатна услуга служи као рекламна примамљивост, али можемо да користимо овај сервис за проверу краћих текстова. Довитљиви ће истог дана преконтролисати више текстова користећи и овај и друге сервисе који такође имају лимитирано дневно коришћење. Поступак провере је једноставан. У одређено поље бесплатног алата прекопирамо део текста, претходно му избројавши речи. И ако не избројимо ми, сам алат има бројач и приказаће нам тачно колико речи има. Затим изаберемо команду за проверу и сачекамо који тренутак извештај. У извештају добијамо у процентима колики део текста је плагиран. Плагирани делови воде до страница на вебу где су пронађени исти делови текста. 

Намена у образовању

Као у већини других алата ове намене, на сајту постоје и образовни садржаји са објашњењима зашто су плагијати непожељни, шта су плагијати и слично. И на овом сајту на страници најчешћих питања постоје такви садржаји. Осим што наставник може да користи алат за проверу ученичких радова, ученицима можемо да поделимо радове другара да их провере, па ће овакав чин имати превентивни карактер. Јер, када су ученици свесни шта технологија може, и ако се то пропрати и сазнањима о санкцијама, неће се тако лако одлучити на плагирање. 

Пример

Пример текста Власница фраза из филма Није него проверен је и добијен резултат да нема плагијата иако је текст комплетно преузет са блога. Ствар је у томе што је унесени текст био ћирилични, а на блогу, одакле је преузет и коригован писан је латиницом без дијакритичких знака. Позивамо читаоца и корисника да копира аутентични текст са блога и провери га у алату и тако виде како алат ради.

Упутство

Сликовно упутство приказује неколико корака од постављања текста до извештаја. Кликом на слику отворићете је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkblJoSFE2TUpaR1U/view?usp=drive_web

Comments