Почетне стране


 Веб 2.0 нам је омугућио да покретањем интернета добијемо почетну страну коју смо сами креирали, а не ону коју нуди прегледач који користимо. Ова корисна услуга обично садржи низ виџета које активирамо и рапоређујемо на почетну страну и тако по покретању прегледача имамо оно што нам је најбитније и што користимо свакодневно: временску прогнозу, пречицу до имејла, категорије вести и друге пречице до веб-места. 
Иако делује да они служе, пре свега, личној организацији и интересовањима и потребама, на овај начин можемо, рецимо, да додамо све оно што чини нашу електронску учионицу и да такву страницу делимо јер су то посебни сервиси, нису везани за прегледаче. Атхус (Atchus)

поставио/ла Ленче Радосављевић 26. 8. 2016. 13:34   [ Ажурирао/ла 6. 9. 2016. 03:57 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Атхус је веб-алат за брзо претраживање интернета и визуелно организирање почетне стране. Овим веб-алатом чувамо и организујемо своја омиљена веб-места. Сва та веб-места можемо да поделимо са нашим пријатељима и да заједно коментаришемо шта смо прочитали. Једноставним додавањем и коришћењем дугмета Чувар страница (Pagesaver), можемо да сачувамо сваку веб-страницу док претражујемо интернет. Веб-странице организујемо у пољима која су подешена да сваку везу отварају у новој картици. Атхус има могућности да буде наш RSS читач. Помоћу ове услуге можемо да се претплатимо на све новине у оквиру одабраних веб-страница. Када једном креирамо почетну страницу биће нам доступна свугде где имамо интернет.

Намена у образовању

Веб-алат користи личној организацији наставника али је он веома користан и у раду са ученицима. Помоћу Атхуса можемо да организујемо почетну страну школског рачунара и да тако ученицима олакшамо претраживање података. Такође, ученици могу да науче како да на свом личном рачунару организују своје ресурсе и уштеде време претраживајући.

Примери

У прилогу је слика екрана као пример почетне странице. Пример нам показује могућности и изглед Атхусове почетне странице.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCZFVfWWlJUnJmRW8/view?usp=drive_web

Упутство

Текстуално упутство на српском језику преузмите из наше базе упутстава.

3 пута 3 линка (3x3 links)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:55 Биљана Радовић ]

Кратак опис и функционалност

3x3 линка је веб алат који омогућава наставницима и ученицима да креирају своју или заједничку почетну страницу и организују је како сами желе, као и да користе пречице путем тастатуре. 3x3 линкови такође нуде кориснику могућност да креира фасцикле, да прикаже логое сајтова и да све то обавља веома брзо користећи ХТМЛ5. Дакле, у свим новим претраживачима ће добро функционисати и  изгледати заиста лепо (Firefox, Chrome, Safari као и у Internet Explorer 9). Када одете на почетну страницу овог алата, кликом на опцију подеси своју почетну страницу (Customize your own) која се налази на врху странице, пружиће вам се могућност да се региструјете унoшењем имејл адресе или повезивањем са постојећим Гугл налогом. Након регистрације, пред вама је 9 поља. Кликом на команду додај (Add) можете додати Линк или Фасциклу. Када одаберете унос линка, копирате жељену веб адресу до које желите пречицу, а уколико се најпре одлучите за Фасциклу, морате је именовати, а затим у оквиру ње можете поставити неколико пречица. Када завршите са креирањем пречица на почетној страници, бржу навигацију вам омогућавају пречице на тастатури које можете погледати на следећој страници: Пречице на тастатури. Овај алат се може користити и на Андроид телефонима. Алат је и колаборативни што значи да можете да позовете госте да заједно с вама креирају и допуњавају започету почетну страницу. 

Намена у образовању

Основна функција је да најбитније странице буду увек лако доступне. Упућивањем ученика да креирају своје почетне странице или да их креирају заједно или с вама, васпитавате их да организују своје ресурсе и штеде време, да селектују и вреднују веб-изворе, да забележе процес посла у којем учествују.  

Примери

Почетна страница са веб-алатима за образовање представља пример урађен у овом алату. 

Упутство

Осим упутства, све што вас занима на овом допадљивом сервису можете да сазнате у листи најчешћих питања која су постављена на самом сајту. Слика приказује основне кораке у креирању и списак опција са креираном почетном страницом.


Старт (Start.io)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:16 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Старт (Start) је једноставан и бесплатан сајт који омогућава корисницима да креирају почетну страницу са својим омиљеним линковима. Такође могу да додају омиљене веб-странице и друге садржаје, а затим их поделе са ученицима или колегама. Прво је неопходно да се региструјете кликом на започни (Get Started), на дну странице.  Регистрација је једноставна и тражиће вам само основне податке, корисничко име, имејл и лозинку. Одмах након креирања налога нуде вам се опције организовања почетне странице по групама, тако што ћете групи доделити име (New group name). Испод имена почетне странице налази се мени са вестима (News ) где можете додавати линкове ка онлајн часописима и остало (Stuff) где можете додавати најразличитије садржаје, али су обе категорије променљиве и по називу и по садржају. Оба ова менија мењате кликом на икону за подешавања у горњем десном углу менија, а у оквиру њих можете појединачно покретати или заустављати прикупљање информација са одређеног сајта превлачењем дугмета у оквиру опције ажурирање је онемогућено (Updates are disabled) или мењати распоред линкова њиховим превлачењем у различите групе линкова. Линкове бришете путем команде обриши (Delete) и они се затим премештају у отпад (Trash) где се чувају до 30 дана. Опције увези (Import) и извези (Export) служе за управљање фајловима са омиљеним локацијама. Када увезете хтмл фајл са сачуваним омиљеним локацијама, приказаће вам се сви линкови сачувани у њему, а затим можете штиклирати оне које желите да видите на својој почетној страници и кликнути на додај линкове (Add Links).  Преостаје вам само да омогућите ажурирања сваког линка појединачно, а затим приступите својој почетној страници кликом на линк у горњем десном углу странице. Овај алат може бити занимљив онима који воле крајње једноставне алате и којима је сама функција алата најбитнија. Они којима је стало до изгледа сајта и његове визуелне привлачности, вероватно се неће одушевити Стартом, као ни они који желе да користе наше писмо за именовање група.

Намена у образовању

Особина овог алата да се лако може поделити са осталима чини и његову највећу предност, а додатна је та што је веома једноставан и прегледан, те се и ученици и наставници мање вични веб алатима врло лако могу снаћи. Ако почетну страницу креирате тако да она сакупља корисне ресурсе за наставу разврстане по групама, можете да је поделите са ученицима и тако од ње направите својеврсну базу знања. 

Примери

Једноставан пробни пример почетне странице показаће вам само могућности и изглед. 

Упутство

Изглед радног окружења при формирању група и додавању линкова можете погледати на слици- снимку екрана у десној бочној траци.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYlJFX2R0eE0tM3M/edit?usp=drive_web


Нетвајбс (Netvibes)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 09:15 Биљана Радовић ]

Кратак опис и функционалност

Све што вам је потребно на једној страни гласи један од слогана са овог веб-сервиса који је по својој природи агрегатор веб-страница. Регистровањем на веб-сајт и активацијом путем добијеног линка на имејл-адресу, бићете одведени у контролну таблу свог налога. Сачекаће вас упутство како да формирате почетну страну у пет корака: 1. додавање апликација, блогова и вести; 2. премештање довлачењем на почетну страну и уређивање сваког појединачно; 3.додавање језичака (нових листова) у броју који вам је потребан; 4.креирање нове контролне табле и почетне странице уколико желите; 5.избор приказа почетне стране у виду гаџета или читача. Почетну страницу именујете, а имате и могућност избора језика. Страница може остати приватна, а можете је учинити јавном активирајући опцију за то у понудама контролне табле у падајућем менију горе десно. Осим различитих веб-места, вести о одређеним темама, на страницу можете да додајете налоге своје електронске поште, белешке, листе задатака и обавеза. Уколико креирате више страница, можете их разврстати по намени, од којих вам неке нуди сам сервис: социјалне мреже, вести, дизајн итд. Избором било које од понуђених тема, већ добијате предлоге виџета, које само треба да подесите и унесете своје параметре; да их склањате и додајете друге, умножавате ако вам је потребно бише истоврсних... 

Намена у образовању

Уз помоћ овог агрегатора можете буквално да направите лични портал тако што ћете поставити виџете до својих веб-места. до корисних и најчешће коришћених веб-места, услуга и сервиса. На исти начин можете да креирате и своју е-учионицу која ће бити полазна станица и вашим ученицима. Осим што ћете организовати своје веб-активности и утврдити приоритете, можете истим вештинама подучити и ученике.   

Примери

Digital Britain је пример како може да изгледа почетна страница креирана путем овог агрегатора.

Упутство

Видео-упутство на енглеском језику биће довољно да технички савладате креирање своје почетне странице:

1-4 of 4