Почетне стране


 Веб 2.0 нам је омугућио да покретањем интернета добијемо почетну страну коју смо сами креирали, а не ону коју нуди прегледач који користимо. Ова корисна услуга обично садржи низ виџета које активирамо и рапоређујемо на почетну страну и тако по покретању прегледача имамо оно што нам је најбитније и што користимо свакодневно: временску прогнозу, пречицу до имејла, категорије вести и друге пречице до веб-места. 
Иако делује да они служе, пре свега, личној организацији и интересовањима и потребама, на овај начин можемо, рецимо, да додамо све оно што чини нашу електронску учионицу и да такву страницу делимо јер су то посебни сервиси, нису везани за прегледаче. Веб-алати из ове врсте


3 пута 3 линка (3x3 links)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:55 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

3x3 линка је веб алат који омогућава наставницима и ученицима да креирају своју или заједничку почетну страницу и организују је како сами желе, као и да користе пречице путем тастатуре. 3x3 линкови такође нуде кориснику могућност да креира фасцикле, да прикаже логое сајтова и да све то обавља веома брзо користећи ХТМЛ5. Дакле, у свим новим претраживачима ће добро функционисати и  изгледати заиста лепо (Firefox, Chrome, Safari као и у Internet Explorer 9). Када одете на почетну страницу овог алата, кликом на опцију подеси своју почетну страницу (Customize your own) која се налази на врху странице, пружиће вам се могућност да се региструјете унoшењем имејл адресе или повезивањем са постојећим Гугл налогом. Након регистрације, пред вама је 9 поља. Кликом на команду додај (Add) можете додати Линк или Фасциклу. Када одаберете унос линка, копирате жељену веб адресу до које желите пречицу, а уколико се најпре одлучите за Фасциклу, морате је именовати, а затим у оквиру ње можете поставити неколико пречица. Када завршите са креирањем пречица на почетној страници, бржу навигацију вам омогућавају пречице на тастатури које можете погледати на следећој страници: Пречице на тастатури. Овај алат се може користити и на Андроид телефонима. Алат је и колаборативни што значи да можете да позовете госте да заједно с вама креирају и допуњавају започету почетну страницу. 

Намена у образовању

Основна функција је да најбитније странице буду увек лако доступне. Упућивањем ученика да креирају своје почетне странице или да их креирају заједно или с вама, васпитавате их да организују своје ресурсе и штеде време, да селектују и вреднују веб-изворе, да забележе процес посла у којем учествују.  

Примери

Почетна страница са веб-алатима за образовање представља пример урађен у овом алату. 

Упутство

Осим упутства, све што вас занима на овом допадљивом сервису можете да сазнате у листи најчешћих питања која су постављена на самом сајту. Слика приказује основне кораке у креирању и списак опција са креираном почетном страницом.


Нетвајбс (Netvibes)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 09:15 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Све што вам је потребно на једној страни гласи један од слогана са овог веб-сервиса који је по својој природи агрегатор веб-страница. Регистровањем на веб-сајт и активацијом путем добијеног линка на имејл-адресу, бићете одведени у контролну таблу свог налога. Сачекаће вас упутство како да формирате почетну страну у пет корака: 1. додавање апликација, блогова и вести; 2. премештање довлачењем на почетну страну и уређивање сваког појединачно; 3.додавање језичака (нових листова) у броју који вам је потребан; 4.креирање нове контролне табле и почетне странице уколико желите; 5.избор приказа почетне стране у виду гаџета или читача. Почетну страницу именујете, а имате и могућност избора језика. Страница може остати приватна, а можете је учинити јавном активирајући опцију за то у понудама контролне табле у падајућем менију горе десно. Осим различитих веб-места, вести о одређеним темама, на страницу можете да додајете налоге своје електронске поште, белешке, листе задатака и обавеза. Уколико креирате више страница, можете их разврстати по намени, од којих вам неке нуди сам сервис: социјалне мреже, вести, дизајн итд. Избором било које од понуђених тема, већ добијате предлоге виџета, које само треба да подесите и унесете своје параметре; да их склањате и додајете друге, умножавате ако вам је потребно бише истоврсних... 

Намена у образовању

Уз помоћ овог агрегатора можете буквално да направите лични портал тако што ћете поставити виџете до својих веб-места. до корисних и најчешће коришћених веб-места, услуга и сервиса. На исти начин можете да креирате и своју е-учионицу која ће бити полазна станица и вашим ученицима. Осим што ћете организовати своје веб-активности и утврдити приоритете, можете истим вештинама подучити и ученике.   

Примери

Digital Britain је пример како може да изгледа почетна страница креирана путем овог агрегатора.

Упутство

Видео-упутство на енглеском језику биће довољно да технички савладате креирање своје почетне странице:

1-2 of 2