Старт (Start.io)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:16 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Старт (Start) је једноставан и бесплатан сајт који омогућава корисницима да креирају почетну страницу са својим омиљеним линковима. Такође могу да додају омиљене веб-странице и друге садржаје, а затим их поделе са ученицима или колегама. Прво је неопходно да се региструјете кликом на започни (Get Started), на дну странице.  Регистрација је једноставна и тражиће вам само основне податке, корисничко име, имејл и лозинку. Одмах након креирања налога нуде вам се опције организовања почетне странице по групама, тако што ћете групи доделити име (New group name). Испод имена почетне странице налази се мени са вестима (News ) где можете додавати линкове ка онлајн часописима и остало (Stuff) где можете додавати најразличитије садржаје, али су обе категорије променљиве и по називу и по садржају. Оба ова менија мењате кликом на икону за подешавања у горњем десном углу менија, а у оквиру њих можете појединачно покретати или заустављати прикупљање информација са одређеног сајта превлачењем дугмета у оквиру опције ажурирање је онемогућено (Updates are disabled) или мењати распоред линкова њиховим превлачењем у различите групе линкова. Линкове бришете путем команде обриши (Delete) и они се затим премештају у отпад (Trash) где се чувају до 30 дана. Опције увези (Import) и извези (Export) служе за управљање фајловима са омиљеним локацијама. Када увезете хтмл фајл са сачуваним омиљеним локацијама, приказаће вам се сви линкови сачувани у њему, а затим можете штиклирати оне које желите да видите на својој почетној страници и кликнути на додај линкове (Add Links).  Преостаје вам само да омогућите ажурирања сваког линка појединачно, а затим приступите својој почетној страници кликом на линк у горњем десном углу странице. Овај алат може бити занимљив онима који воле крајње једноставне алате и којима је сама функција алата најбитнија. Они којима је стало до изгледа сајта и његове визуелне привлачности, вероватно се неће одушевити Стартом, као ни они који желе да користе наше писмо за именовање група.

Намена у образовању

Особина овог алата да се лако може поделити са осталима чини и његову највећу предност, а додатна је та што је веома једноставан и прегледан, те се и ученици и наставници мање вични веб алатима врло лако могу снаћи. Ако почетну страницу креирате тако да она сакупља корисне ресурсе за наставу разврстане по групама, можете да је поделите са ученицима и тако од ње направите својеврсну базу знања. 

Примери

Једноставан пробни пример почетне странице показаће вам само могућности и изглед. 

Упутство

Изглед радног окружења при формирању група и додавању линкова можете погледати на слици- снимку екрана у десној бочној траци.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYlJFX2R0eE0tM3M/edit?usp=drive_web


Comments