Претраживачи


По најпопуларнијем Гугл-претраживачу читаву генерацију чији је основни извор знања интернет, зовемо Гугл-генерација. Уз Гугл има још неколико општепознатих претраживача. Нажалост, код тих општих претраживача не користе се чак ни напредне технике претраживања, а камоли да се користе и други специјализовани претраживачи.
Зато ћемо с посебном пажњом приказати специјализоване претраживаче који претражују по теми.Картографија (Mapio)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:01   [ ажурирано 4. 7. 2017. 04:02 ]

Кратак опис и функционалност

Преводећи овај специјализовани претраживач дошли смо до велшке речи mapio која значи - картографија. По начину на који су подаци сређени, по земљама, упућује на картографију, али необичну. У питању је занимљива визуелна географија, са фото-галеријама историјских и културних споменика и панорамама предела. Тако је овај прегледач истовремено и репозиторијум фотографија настао заједничком изградњом базе сликовних докумената. Свака од њих има директан линк за дељење на Фејсбуку путем код се могу популарисати културе и народи.

Намена у образовању 

Визуелне информације о некој земљи или пределима оставиће дубљи траг и трајнија знања у процесу учења. Уколико ученици сами истражују и долазе до тих информација, тај ће траг бити још дубљи. То је разлог да ученике упутимо на овај претраживач. 

Пример

Страница са погоцима везаним за Србију има највише фотографија манастира и налази се на овој адреси: http://mapio.net/a/93816589/

Упутство

Слика показује почетну страницу претраживача репозиторијума слика.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkT2ZyR3pTOFBCblU/view?usp=drive_web

Тражење референци (Refseek)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:01   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:59 ]

Кратак опис и функционалност 

Име овог претраживача у бета-верзији настало је сливањем речи тражење (seek) и почетка речи референца (ref). Замишљен је као академски претраживач за студенте и истраживаче који им нуди брз приступ пробраним бепслатним изворима, при чему је минимализирана могућност да се у погоцима појаве спонзорисани линкови и комерцијални резултати.  Уз помоћ њега претражујемо веб и документе. Као резултат добијамо веб-странице, књиге, енциклопедије, периодику. Оснивачи кажу да је овом специјализованом претраживачу на располагању више од милијарду докумената. За оне који се баве науком и задовољни су овим претраживачем, постоји могућност да се дода у Мозилин прегледач и Гуглову понуду алатки

Намена у образовању 

Сами оснивачи наменили су га студентима и истраживачима, али га, осим наставника, могу користити и ученици за писање завршних радова или реферата и других текстова који имају научни карактер. 

Пример 

Ништа необично и посебно нећемо видети у списку погодака након претраге по кључним речима. Пример претраге веба и докумената приказан је на слици.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSHhheVRabnJCRVE/view?usp=drive_web

Упутство

  • На страницама оснивача налази се упутство за напредну претрагу и неке финесе за претрагу на енглеском језику. 
  • Слика доле приказује почетну страницу претраживача.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMDZGMG9LLUotMW8/view?usp=drive_web

Зона риме (Rhyme Zone)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:00   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:56 ]

Кратак опис и функционалност 

Иако би се по називу рекло да је ово специјализовани претраживач за риму, он претражује и приказује читав спектар могућности, претражујући по речима и слоговима, укључујући и читаве фразе: синониме и антониме, изведенице и сличне речи; дефиниције, сентенце, песме и поеме са задатом речју, цитате, Шекспрова дела, чак и слике... Шта желимо да претражујемо од свега тога изабраћемо из падајућег менија. Кад изаберемо неки посебан критеријум за претрагу, у погоцима обично имамо још опција и филтера за приказ резултата у разним констелацијама и комбинацијама. Ово важи само за енглески и шпански језик.  

Намена у образовању

За проучавање страног језика (енглеског или шпанског) овај претраживач помоћи ће у богаћењу речника, у откривању и разумевању лингвистичих законитости код ученика са језичким склоностима. За наставника је корисно и то што постоји додатак за Гугл-документе, па претрагу може да укључи у лекцију, инструкције за ученике итд.

Пример

На основу задате речи "love" и команде за проналажење синонима добијен је списак погодака који приказује доња слика. У списку погодака можемо даље да користимо различите филтере и групишемо их по одређеним параметрима: сличне речи, врсте речи, метричке особине...

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeXVZQ0NhSlhUMHc/view?usp=drive_web

Упутство 

Сликовно упутство показује почетне кораке у претрази. Даљи кораци зависе од списка погодака. Кликом на слику, отворићете је у пуној величини. 

Волфрам алфа (WolframAlpha)

поставио/ла Ленче Радосављевић 28. 2. 2016. 12:11   [ ажурирано 2. 4. 2016. 08:37 ]

Кратак опис и функционалност

Волфрам алфа је једна од услуга које нуди компанија Волфрам. Помоћу овог веб-алата можемо да претражујемо и срачунамо готово све што нам затреба из понуђених категорија: математика, статистика и анализа података, култура и уметност, машинство, наука, компјутери, људи и историја, географија, спорт и игре, хемија и тако даље. Веб-алат је доступан и без личног налога. Креирањем свог налога добијамо могућност да претрагу урадимо прецизније са додатним кључним речима и самим тим добијамо прецизније резултате. Волфрам алфа ради на основу сопствене базе података а уз резултате претраге даје и изворе информација за понуђене податке. Претрага је једноставна. Претраживање се врши или директним уписивањем кључне речи претраге у назначено поље или преко понуђених категорија претраге. Кључне речи пишемо на енглеском језику, сервис не подржава друге језике. Након тога се цео алат покреће и генерише информације за нашу потражњу. Волфрам алфа нам је доступан и на мобилним телефонима као апликација која има исте могућности као веб-апликација за рачунар. Плаћена верзија нам омогућава детаљније напредно претраживање и преузимање и складиштење резултата на свом налогу. Такође, сервис има могућност за постављање виџета на наш блог или веб-сајт. Недостатак овог веб-алата је то што у бесплатној верзији немамо могућност да добијене податке сачувамо или преузмемо на наш рачунар.

Намена у образовању

Овај веб-алат може се употребити у пројектној настави али је такође применљив за брзе претраге на часу. Све услуге које компанија Волфрам нуди су у целини намењене и развијају се у сврху образовних институција.

Примери

На самом сервису постоји страница  где су постављени примери разноврсних претрага. Такав пример је пртрага са кључним речима "Ц-дур 7. акорд" или примери са часа анатомије: срце и јетра

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

Слатка претрага (Sweet Search)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:15 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је претраживач превасходно намењен ученицима, али и наставницима уколико трагају за садржајем прилагођеним узрасту ученика, ради припреме наставних материјала. Може се користити путем линка или као додатак вашем основном претраживачу што захтева инсталацију.

Намена у образовању

Овакви претраживачи наставницима могу да олакшају претрагу до квалитетних и одређеном узрасту прилагођених сајтова, а ученике могу да заштите од непримереног садржаја на интернету. Зато је препоручљиво да наставник уз захтев да се ученици обавесте о некој теми на интернету, увек предложи и претраживач који ће да користе. 

Примери

Претрага информација о Новаку Ђоковићу дала је велики списак информација. 


Пронађи најбоље (Find the Best)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:15 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пронађи најбоље је претраживач који на једном месту нуди много добрих садржаја, намењен како одраслима тако и млађој популацији. На овом претраживачу можете пронаћи не само информације о стварима које вас занимају у више од десет главних категорија (посао, образовање, здравље, путовања, породица…) и десетине поткатегорија, већ и препоруке најбољих, упоредбе изабраних појмова, као и начине за куповину или контакт. Главне категорије налазе се излистане на главној страници и свака од њих садржи одговарајући падајући мени са поткатегоријама, које вас даље воде у претрагу траженог појма. Ако се, на пример, одлучите да пронађете информације о неком од онлајн колеџа, Пронађи најбоље ће вам понудити листу која садржи више од 1900 таквих колеџа. Листа садржи информације о називу колеџа, трајању програма и цени курса за који се одлучите. Посебно је интересантна могућност упоређивања свих одабраних појмова, кликом на опцију упореди (compare), чиме се добија листа свих општих и посебних одлика курсева за који се интересујете. Један од најкориснијих опција које Find the best нуди је алатка помози ми (аasist me), који вам путем краћег теста помаже у сужавању претраге, тако што повезује ваше преференце са тренутно понуђеним појмовима у својој бази. Претраживач нуди небројено категорија и информација из разних области живота, али се као његова главна мана мора навести чињеница да је већина претрага везана за Сједињене Америчке Државе и Канаду. То се пре свега односи на претраге установа и предузећа, тако да су за нас такви појмови једино информативног карактера. Добра страна је та што постоје информације примењиве и код нас, и то не у малом броју. У одељку образовање (Education) могуће је изабрати опцију Common words translated која нуди могућност превода најчешће употребљaваних речи на више од дванаест светских језика. Српски језик није обухваћен овим алатом, али је алат свакако користан и лак за употребу.

Намена у образовању

Од посебног значаја за образовање требало би поменути области образовање, наука и друштво (Education Science and Society). Обиље чланака, табела, корисних информација које се лако претражују и користе и од стране наставника и од стране ученика. Не смемо изоставити ни веома интересантну опцију претраге хемијских елемената и њиховог упоређивања, што би могло бити интересантно наставницима хемије или ученицима приликом учења овог предмета.

Примери

Претраге и поређење зоолошких вртова широм света излистала је информације о њиховој локацији, броју животиња, чак и цени улазнице. 


Звучна сова (Audio Owl)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 09:28 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај претраживач је специјализован за претрагу аудио-књига на више језика света, али је највише књига на енглеском језику. Основна намера сајта почива на идеји да би књиге требало да буду бесплатне, а спајањем са Audio Owl те бесплатне књиге се могу и слушати. Сајт нуди могућност претраге књига различитих жанрова, а затим њихово преслушавање или преузимање аудио-датотека. Са десне стране налазе се различити жанрови у које су аудио књиге сврстане, а увек је истакнуто 100 најтраженијих (Top 100). Постоји могућност и преузимања аудио-књига у форматима које прихвата iPod.

Намена у образовању

Понуђене аудио-књиге можемо да користимо приликом самосталног учења језика, развијања вештине слушања, комбиновања штампаног дела са аудио-записом и слушања изворног говорника. Делови аудио-записа могу да нам користе на часу, попут штампаних одломака књиге, само у дигиталној варијанти и опет у функцији развијања различитих вештина код ученика, а највише вештине слушања. Овакве аудио-књиге су непроцењиво благо и за све људе оштећеног вида, јер се слушањем књига могу упознати са неким од највећих дела, а уједно богатити свој речник и учити енглески језик.

Примери

Све странице са књигама садрже кратак опис и могућност преслушавања одвојених поглавља. 


Инфотопија (Infotopia)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Академски претраживач који нуди приступ само пажљиво одабраним едукативним сајтовима одабраним од стране наставника и библиотекара користан је за све који уче и подучавају. Додатну погодност представља могућност сужавања претраге у оквиру саме Инфотопије на категорије, на пример биографије, историја, слике, инмформативни портали и др (Arts, Biography, Games, Health, History, Images, Languages, Literature, Math, news, Reference, Sci/Tech, Social Sciences. Овај претраживач базиран је на Гугловим специјализованим претраживачима, и заправо представља безбедну алтернативу Гугловим претраживачима. Има исте недостатке као, рецимо, Гугл-академик: не ажурира се редовно, а повремено списак погодака може да буде превелик.

Намена у образовању

Претраживач који сужава претрагу на академске сајтове, увек је у предности у односу на најпопуларније претраживаче, јер упућује ученике на проверене изворе. 

Примери

Биографије нашег научника Николе Тесле пронађене су помоћу овог претраживача. 

Упутство

Анимирано упутство (2') на енглеском језику прилагођено је коришћењу претраживача у настави.

Миксопедија (Mashpedia)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Као што назив овог алата наговештава, овај претраживач "миксује" односно комбинује неколико претраживача и друштвених мрежа. Творци овог алата га често описују као енциклопедију која функционише у реалном времену, јер не само што комбинује податке са Википедије, Фејсбука Твитера, слике, видео-записе и књиге, већ укључује и вести и текстове са блогова. Овај алат је одличан пример за то како ће највероватније тећи претрага информација у будућности, кроз комбинацију не само различитих веб-места, већ и различитих медија.

Намена у образовању

Овакви и слични претраживачи могу бити од користи јер нуде информације о траженом појму комбинујући различите изворе, истовремено штедећи време потребно за претрагу.

Примери

Комбинованом претрагом о нашем научнику Тесли добили смо резултате које можете да погледате као пример и процените њихову валидност. 

Упутство

Текстуално упутство са снимцима екрана на енглеском језику објављено је као блог-чланак. 

Бесплатне књиге (Freebook-s)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 6. 2015. 04:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

По очигледном називу лако се да закључити да је у питању претраживач бесплатних електронских књига. Но, треба имати на уму, да је у питању само претраживач, а не сајт на којем се налазе бесплатне књиге. Овај алат претражује неколико сајтова, а информације прикупља и тако што корисници шаљу линкове о местима на интернету где се могу наћи бесплатне књиге. Онај ко жели да пошаље линк до бесплатне књиге бира опцију предложи (Submit) на врху странице, а затим уноси своје податке и податке везане за предложену књигу. Онај ко жели само да претражује, има пред собом неколико опција. На врху странице бира да ли ће вршити само претрагу сајта или претрагу интернета. Са десне стране су жанрови (Browse by Category), а са леве недавно додате књиге (Last Books Added). Како се број читалаца електронских књига увећава, овај алат може бити итекако користан. И поред тога он има неколико недостатака: нападне рекламе, које  игноришите, и неке линкове који више нису активни.

Намена у образовању

Претрагом се најчешће долази само до књига на енглеском језику, али то не мора нужно да буде недостатак. Напротив, студенти страних језика и они који  желе да читањем обогате свој вокабулар, обрадоваће се овом претраживачу.

Примери

Бесплатна књига ,,Пигмалион", добијена је претрагом помоћу овог претраживача. 


1-10 of 15