Претраживачи


По најпопуларнијем Гугл-претраживачу читаву генерацију чији је основни извор знања интернет, зовемо Гугл-генерација. Уз Гугл има још неколико општепознатих претраживача. Нажалост, код тих општих претраживача не користе се чак ни напредне технике претраживања, а камоли да се користе и други специјализовани претраживачи.
Зато ћемо с посебном пажњом приказати специјализоване претраживаче који претражују по теми.Волфрам алфа (WolframAlpha)

поставио/ла Ленче Радосављевић 28.02.2016. 12:11   [ ажурирано 02.04.2016. 08:37 ]

Кратак опис и функционалност

Волфрам алфа је једна од услуга које нуди компанија Волфрам. Помоћу овог веб-алата можемо да претражујемо и срачунамо готово све што нам затреба из понуђених категорија: математика, статистика и анализа података, култура и уметност, машинство, наука, компјутери, људи и историја, географија, спорт и игре, хемија и тако даље. Веб-алат је доступан и без личног налога. Креирањем свог налога добијамо могућност да претрагу урадимо прецизније са додатним кључним речима и самим тим добијамо прецизније резултате. Волфрам алфа ради на основу сопствене базе података а уз резултате претраге даје и изворе информација за понуђене податке. Претрага је једноставна. Претраживање се врши или директним уписивањем кључне речи претраге у назначено поље или преко понуђених категорија претраге. Кључне речи пишемо на енглеском језику, сервис не подржава друге језике. Након тога се цео алат покреће и генерише информације за нашу потражњу. Волфрам алфа нам је доступан и на мобилним телефонима као апликација која има исте могућности као веб-апликација за рачунар. Плаћена верзија нам омогућава детаљније напредно претраживање и преузимање и складиштење резултата на свом налогу. Такође, сервис има могућност за постављање виџета на наш блог или веб-сајт. Недостатак овог веб-алата је то што у бесплатној верзији немамо могућност да добијене податке сачувамо или преузмемо на наш рачунар.

Намена у образовању

Овај веб-алат може се употребити у пројектној настави али је такође применљив за брзе претраге на часу. Све услуге које компанија Волфрам нуди су у целини намењене и развијају се у сврху образовних институција.

Примери

На самом сервису постоји страница  где су постављени примери разноврсних претрага. Такав пример је пртрага са кључним речима "Ц-дур 7. акорд" или примери са часа анатомије: срце и јетра

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

Визл (Veezzle)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15.03.2015. 09:46 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У потрази за дигиталним фотографијама на интернету, не смемо да заборавимо на ауторска права приликом њиховог преузимања. Визл је претраживач који нам омогућава да лакше дођемо до бесплатних фотографија. Претрага се врши једноставним уносом термина у поље за претраживање у горњем десном углу. Други начин да дођете до фотографија је путем постојећих Колекција (Collections), до којих се долази путем истоимене опције. Визл је временом напредовао, па сада нуди и фотографије високе резолуције, погодне за сајтове и блогове. Ипак, приликом преузимања фотографије, препоручујемо да погледате услове сајта на којем је Визл пронашао фотографију, како бисте били сигурни да не кршите ауторска права или како бисте дошли до имена аутора слике. Регистровањем и постављањем ваших фотографија на платформу Визла постaјете активни члан и добијате поене, а можете бити проглашени и за фотографа месеца.

Намена у образовању

Врло је важно заштитити ауторска права фотографија које постављамо на интернет, а исто тако је важно поштовати ауторска права других. Култура поштовања ауторских права је код нас још увек у фази развоја, те овакви сајтови за претрагу могу бити први корак у образовању како наших ученика, тако и нас самих у вези са овом темом.


Слатка претрага (Sweet Search)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 04:15 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је претраживач превасходно намењен ученицима, али и наставницима уколико трагају за садржајем прилагођеним узрасту ученика, ради припреме наставних материјала. Може се користити путем линка или као додатак вашем основном претраживачу што захтева инсталацију.

Намена у образовању

Овакви претраживачи наставницима могу да олакшају претрагу до квалитетних и одређеном узрасту прилагођених сајтова, а ученике могу да заштите од непримереног садржаја на интернету. Зато је препоручљиво да наставник уз захтев да се ученици обавесте о некој теми на интернету, увек предложи и претраживач који ће да користе. 

Примери

Претрага информација о Новаку Ђоковићу дала је велики списак информација. 


Пронађи најбоље (Find the Best)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 04:15 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пронађи најбоље је претраживач који на једном месту нуди много добрих садржаја, намењен како одраслима тако и млађој популацији. На овом претраживачу можете пронаћи не само информације о стварима које вас занимају у више од десет главних категорија (посао, образовање, здравље, путовања, породица…) и десетине поткатегорија, већ и препоруке најбољих, упоредбе изабраних појмова, као и начине за куповину или контакт. Главне категорије налазе се излистане на главној страници и свака од њих садржи одговарајући падајући мени са поткатегоријама, које вас даље воде у претрагу траженог појма. Ако се, на пример, одлучите да пронађете информације о неком од онлајн колеџа, Пронађи најбоље ће вам понудити листу која садржи више од 1900 таквих колеџа. Листа садржи информације о називу колеџа, трајању програма и цени курса за који се одлучите. Посебно је интересантна могућност упоређивања свих одабраних појмова, кликом на опцију упореди (compare), чиме се добија листа свих општих и посебних одлика курсева за који се интересујете. Један од најкориснијих опција које Find the best нуди је алатка помози ми (аasist me), који вам путем краћег теста помаже у сужавању претраге, тако што повезује ваше преференце са тренутно понуђеним појмовима у својој бази. Претраживач нуди небројено категорија и информација из разних области живота, али се као његова главна мана мора навести чињеница да је већина претрага везана за Сједињене Америчке Државе и Канаду. То се пре свега односи на претраге установа и предузећа, тако да су за нас такви појмови једино информативног карактера. Добра страна је та што постоје информације примењиве и код нас, и то не у малом броју. У одељку образовање (Education) могуће је изабрати опцију Common words translated која нуди могућност превода најчешће употребљaваних речи на више од дванаест светских језика. Српски језик није обухваћен овим алатом, али је алат свакако користан и лак за употребу.

Намена у образовању

Од посебног значаја за образовање требало би поменути области образовање, наука и друштво (Education Science and Society). Обиље чланака, табела, корисних информација које се лако претражују и користе и од стране наставника и од стране ученика. Не смемо изоставити ни веома интересантну опцију претраге хемијских елемената и њиховог упоређивања, што би могло бити интересантно наставницима хемије или ученицима приликом учења овог предмета.

Примери

Претраге и поређење зоолошких вртова широм света излистала је информације о њиховој локацији, броју животиња, чак и цени улазнице. 


Звучна сова (Audio Owl)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15.03.2015. 09:28 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај претраживач је специјализован за претрагу аудио-књига на више језика света, али је највише књига на енглеском језику. Основна намера сајта почива на идеји да би књиге требало да буду бесплатне, а спајањем са Audio Owl те бесплатне књиге се могу и слушати. Сајт нуди могућност претраге књига различитих жанрова, а затим њихово преслушавање или преузимање аудио-датотека. Са десне стране налазе се различити жанрови у које су аудио књиге сврстане, а увек је истакнуто 100 најтраженијих (Top 100). Постоји могућност и преузимања аудио-књига у форматима које прихвата iPod.

Намена у образовању

Понуђене аудио-књиге можемо да користимо приликом самосталног учења језика, развијања вештине слушања, комбиновања штампаног дела са аудио-записом и слушања изворног говорника. Делови аудио-записа могу да нам користе на часу, попут штампаних одломака књиге, само у дигиталној варијанти и опет у функцији развијања различитих вештина код ученика, а највише вештине слушања. Овакве аудио-књиге су непроцењиво благо и за све људе оштећеног вида, јер се слушањем књига могу упознати са неким од највећих дела, а уједно богатити свој речник и учити енглески језик.

Примери

Све странице са књигама садрже кратак опис и могућност преслушавања одвојених поглавља. 


Инфотопија (Infotopia)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 04:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Академски претраживач који нуди приступ само пажљиво одабраним едукативним сајтовима одабраним од стране наставника и библиотекара користан је за све који уче и подучавају. Додатну погодност представља могућност сужавања претраге у оквиру саме Инфотопије на категорије, на пример биографије, историја, слике, инмформативни портали и др (Arts, Biography, Games, Health, History, Images, Languages, Literature, Math, news, Reference, Sci/Tech, Social Sciences. Овај претраживач базиран је на Гугловим специјализованим претраживачима, и заправо представља безбедну алтернативу Гугловим претраживачима. Има исте недостатке као, рецимо, Гугл-академик: не ажурира се редовно, а повремено списак погодака може да буде превелик.

Намена у образовању

Претраживач који сужава претрагу на академске сајтове, увек је у предности у односу на најпопуларније претраживаче, јер упућује ученике на проверене изворе. 

Примери

Биографије нашег научника Николе Тесле пронађене су помоћу овог претраживача. 

Упутство

Анимирано упутство (2') на енглеском језику прилагођено је коришћењу претраживача у настави.

Миксопедија (Mashpedia)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 04:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Као што назив овог алата наговештава, овај претраживач "миксује" односно комбинује неколико претраживача и друштвених мрежа. Творци овог алата га често описују као енциклопедију која функционише у реалном времену, јер не само што комбинује податке са Википедије, Фејсбука Твитера, слике, видео-записе и књиге, већ укључује и вести и текстове са блогова. Овај алат је одличан пример за то како ће највероватније тећи претрага информација у будућности, кроз комбинацију не само различитих веб-места, већ и различитих медија.

Намена у образовању

Овакви и слични претраживачи могу бити од користи јер нуде информације о траженом појму комбинујући различите изворе, истовремено штедећи време потребно за претрагу.

Примери

Комбинованом претрагом о нашем научнику Тесли добили смо резултате које можете да погледате као пример и процените њихову валидност. 

Упутство

Текстуално упутство са снимцима екрана на енглеском језику објављено је као блог-чланак. 

Бесплатне књиге (Freebook-s)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 05.06.2015. 04:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

По очигледном називу лако се да закључити да је у питању претраживач бесплатних електронских књига. Но, треба имати на уму, да је у питању само претраживач, а не сајт на којем се налазе бесплатне књиге. Овај алат претражује неколико сајтова, а информације прикупља и тако што корисници шаљу линкове о местима на интернету где се могу наћи бесплатне књиге. Онај ко жели да пошаље линк до бесплатне књиге бира опцију предложи (Submit) на врху странице, а затим уноси своје податке и податке везане за предложену књигу. Онај ко жели само да претражује, има пред собом неколико опција. На врху странице бира да ли ће вршити само претрагу сајта или претрагу интернета. Са десне стране су жанрови (Browse by Category), а са леве недавно додате књиге (Last Books Added). Како се број читалаца електронских књига увећава, овај алат може бити итекако користан. И поред тога он има неколико недостатака: нападне рекламе, које  игноришите, и неке линкове који више нису активни.

Намена у образовању

Претрагом се најчешће долази само до књига на енглеском језику, али то не мора нужно да буде недостатак. Напротив, студенти страних језика и они који  желе да читањем обогате свој вокабулар, обрадоваће се овом претраживачу.

Примери

Бесплатна књига ,,Пигмалион", добијена је претрагом помоћу овог претраживача. 


Спезифај (Spezify)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ ажурирано 06.09.2016. 02:55 ]

Кратак опис и функционалност

Спезифај је претраживач који комбинује две ствари: визуелне приказе и актуелне теме. Уколико волите уредно излистане резултате претраге, онда ово није претраживач за вас. Уколико сте неко ко ужива у креативном хаосу и визуелни је тип, онда вам овај алат може привући пажњу. Када унесете појам који желите да претражите, добићете визуелно приказане резултате, слике, видео записе, али и актуелне твитове са Твитера, а страницу са резултатима можете листати у свим правцима. Кликом на неки од приказаних резултата можемо отићи директно до сајта на којем се налази, кликом на опцију у доњем десном углу, можемо копирати линк до њега или га сачувати у омиљеним резултатима претраге кликом на звездицу. Спезифај приказује резултате и са Амазона и И-беја, па уколико желите само бесплатне садржаје, искључите њихову претрагу у подешавањима (Preferences) у горњем десном углу. У том истом углу кликом на иконице можете да одаберете да ли желите да вам буду приказане само одређене врсте датотека или све. Као мана овог сервиса може се навести то што је повезан са свега неколицином сајтова. Међутим, то може бити и предност, јер онда знамо да је садржај повезан са познатим и квалитетним сајтовима, а за опширнију претрагу можемо да користимо Гугл. 

Намена у образовању

У мору претраживача, овај би могао бити користан ученицима и наставницима, који нагињу визуелном типу учења. 

Примери

Претрага појма Копаоник дала је низ слика. 

Упутство

Два видео-упутства на енглеском језику обучиће вас за коришћење овог претраживача:

Тимска претрага (SearchTeam)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ ажурирано 06.09.2016. 02:56 ]

Кратак опис и функционалност

Тимска претрага (Search Team) је претраживач који, као што му назив говори, истиче значај тимске претраге. Када се региструјете, уношењем података или повезивањем са већ постојећим налогом на социјалној мрежи, можете претраживати интернет. Уколико добијени појам желите да сачувате, креираћете простор претраге (Search Space) и у оквиру њега један или више фолдера, а затим одабрати сачувај (Save). Резултате који нису релевантни за вашу претрагу можете сакрити кликом на комнаду сакриј (Hide). Појмове чувате у креираним фасциклама и делите са другима тако што, када отворите жељену фасциклу, одаберети опцију позови (Invite), а затим унесете имејл сарадника. Осим резултата претраге, у фасциклу можете додати и коментар, линк или датотеку. Тако је овај претраживач истовремено и обележивач за тимску или појединачну претрагу. Додатна опција која може бити од користи је та да су добијени појмови разврстани по категоријама: сајтови, видео-записи, слике, едукативни итд. 

Намена у образовању

Тимска претрага има највише потенцијала код заједничког рада на пројектима. Тим ученика или наставника, окупљених око једне теме, могу да сарађују на интернету и искористе овај претраживач за бржу и конкретнију претрагу, као и да додају коментаре и датотеке.

Упутство

Видео-упутство (3') на енглеском језику истовремено је и пример коришћења.

1-10 of 13