Претраживачи


По најпопуларнијем Гугл-претраживачу читаву генерацију чији је основни извор знања интернет, зовемо Гугл-генерација. Уз Гугл има још неколико општепознатих претраживача. Нажалост, код тих општих претраживача не користе се чак ни напредне технике претраживања, а камоли да се користе и други специјализовани претраживачи.
Зато ћемо с посебном пажњом приказати специјализоване претраживаче који претражују по теми.Картографија (Mapio)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:01   [ ажурирано 4. 7. 2017. 04:02 ]

Кратак опис и функционалност

Преводећи овај специјализовани претраживач дошли смо до велшке речи mapio која значи - картографија. По начину на који су подаци сређени, по земљама, упућује на картографију, али необичну. У питању је занимљива визуелна географија, са фото-галеријама историјских и културних споменика и панорамама предела. Тако је овај прегледач истовремено и репозиторијум фотографија настао заједничком изградњом базе сликовних докумената. Свака од њих има директан линк за дељење на Фејсбуку путем код се могу популарисати културе и народи.

Намена у образовању 

Визуелне информације о некој земљи или пределима оставиће дубљи траг и трајнија знања у процесу учења. Уколико ученици сами истражују и долазе до тих информација, тај ће траг бити још дубљи. То је разлог да ученике упутимо на овај претраживач. 

Пример

Страница са погоцима везаним за Србију има највише фотографија манастира и налази се на овој адреси: http://mapio.net/a/93816589/

Упутство

Слика показује почетну страницу претраживача репозиторијума слика.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkT2ZyR3pTOFBCblU/view?usp=drive_web

Тражење референци (Refseek)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:01   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:59 ]

Кратак опис и функционалност 

Име овог претраживача у бета-верзији настало је сливањем речи тражење (seek) и почетка речи референца (ref). Замишљен је као академски претраживач за студенте и истраживаче који им нуди брз приступ пробраним бепслатним изворима, при чему је минимализирана могућност да се у погоцима појаве спонзорисани линкови и комерцијални резултати.  Уз помоћ њега претражујемо веб и документе. Као резултат добијамо веб-странице, књиге, енциклопедије, периодику. Оснивачи кажу да је овом специјализованом претраживачу на располагању више од милијарду докумената. За оне који се баве науком и задовољни су овим претраживачем, постоји могућност да се дода у Мозилин прегледач и Гуглову понуду алатки

Намена у образовању 

Сами оснивачи наменили су га студентима и истраживачима, али га, осим наставника, могу користити и ученици за писање завршних радова или реферата и других текстова који имају научни карактер. 

Пример 

Ништа необично и посебно нећемо видети у списку погодака након претраге по кључним речима. Пример претраге веба и докумената приказан је на слици.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSHhheVRabnJCRVE/view?usp=drive_web

Упутство

  • На страницама оснивача налази се упутство за напредну претрагу и неке финесе за претрагу на енглеском језику. 
  • Слика доле приказује почетну страницу претраживача.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMDZGMG9LLUotMW8/view?usp=drive_web

Зона риме (Rhyme Zone)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:00   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:56 ]

Кратак опис и функционалност 

Иако би се по називу рекло да је ово специјализовани претраживач за риму, он претражује и приказује читав спектар могућности, претражујући по речима и слоговима, укључујући и читаве фразе: синониме и антониме, изведенице и сличне речи; дефиниције, сентенце, песме и поеме са задатом речју, цитате, Шекспрова дела, чак и слике... Шта желимо да претражујемо од свега тога изабраћемо из падајућег менија. Кад изаберемо неки посебан критеријум за претрагу, у погоцима обично имамо још опција и филтера за приказ резултата у разним констелацијама и комбинацијама. Ово важи само за енглески и шпански језик.  

Намена у образовању

За проучавање страног језика (енглеског или шпанског) овај претраживач помоћи ће у богаћењу речника, у откривању и разумевању лингвистичих законитости код ученика са језичким склоностима. За наставника је корисно и то што постоји додатак за Гугл-документе, па претрагу може да укључи у лекцију, инструкције за ученике итд.

Пример

На основу задате речи "love" и команде за проналажење синонима добијен је списак погодака који приказује доња слика. У списку погодака можемо даље да користимо различите филтере и групишемо их по одређеним параметрима: сличне речи, врсте речи, метричке особине...

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeXVZQ0NhSlhUMHc/view?usp=drive_web

Упутство 

Сликовно упутство показује почетне кораке у претрази. Даљи кораци зависе од списка погодака. Кликом на слику, отворићете је у пуној величини. 

Волфрам алфа (WolframAlpha)

поставио/ла Непознати корисник 28. 2. 2016. 12:11   [ ажурирано 2. 4. 2016. 08:37 ]

Кратак опис и функционалност

Волфрам алфа је једна од услуга које нуди компанија Волфрам. Помоћу овог веб-алата можемо да претражујемо и срачунамо готово све што нам затреба из понуђених категорија: математика, статистика и анализа података, култура и уметност, машинство, наука, компјутери, људи и историја, географија, спорт и игре, хемија и тако даље. Веб-алат је доступан и без личног налога. Креирањем свог налога добијамо могућност да претрагу урадимо прецизније са додатним кључним речима и самим тим добијамо прецизније резултате. Волфрам алфа ради на основу сопствене базе података а уз резултате претраге даје и изворе информација за понуђене податке. Претрага је једноставна. Претраживање се врши или директним уписивањем кључне речи претраге у назначено поље или преко понуђених категорија претраге. Кључне речи пишемо на енглеском језику, сервис не подржава друге језике. Након тога се цео алат покреће и генерише информације за нашу потражњу. Волфрам алфа нам је доступан и на мобилним телефонима као апликација која има исте могућности као веб-апликација за рачунар. Плаћена верзија нам омогућава детаљније напредно претраживање и преузимање и складиштење резултата на свом налогу. Такође, сервис има могућност за постављање виџета на наш блог или веб-сајт. Недостатак овог веб-алата је то што у бесплатној верзији немамо могућност да добијене податке сачувамо или преузмемо на наш рачунар.

Намена у образовању

Овај веб-алат може се употребити у пројектној настави али је такође применљив за брзе претраге на часу. Све услуге које компанија Волфрам нуди су у целини намењене и развијају се у сврху образовних институција.

Примери

На самом сервису постоји страница  где су постављени примери разноврсних претрага. Такав пример је пртрага са кључним речима "Ц-дур 7. акорд" или примери са часа анатомије: срце и јетра

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

Звучна сова (Audio Owl)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 09:28 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај претраживач је специјализован за претрагу аудио-књига на више језика света, али је највише књига на енглеском језику. Основна намера сајта почива на идеји да би књиге требало да буду бесплатне, а спајањем са Audio Owl те бесплатне књиге се могу и слушати. Сајт нуди могућност претраге књига различитих жанрова, а затим њихово преслушавање или преузимање аудио-датотека. Са десне стране налазе се различити жанрови у које су аудио књиге сврстане, а увек је истакнуто 100 најтраженијих (Top 100). Постоји могућност и преузимања аудио-књига у форматима које прихвата iPod.

Намена у образовању

Понуђене аудио-књиге можемо да користимо приликом самосталног учења језика, развијања вештине слушања, комбиновања штампаног дела са аудио-записом и слушања изворног говорника. Делови аудио-записа могу да нам користе на часу, попут штампаних одломака књиге, само у дигиталној варијанти и опет у функцији развијања различитих вештина код ученика, а највише вештине слушања. Овакве аудио-књиге су непроцењиво благо и за све људе оштећеног вида, јер се слушањем књига могу упознати са неким од највећих дела, а уједно богатити свој речник и учити енглески језик.

Примери

Све странице са књигама садрже кратак опис и могућност преслушавања одвојених поглавља. 


Инфотопија (Infotopia)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Академски претраживач који нуди приступ само пажљиво одабраним едукативним сајтовима одабраним од стране наставника и библиотекара користан је за све који уче и подучавају. Додатну погодност представља могућност сужавања претраге у оквиру саме Инфотопије на категорије, на пример биографије, историја, слике, инмформативни портали и др (Arts, Biography, Games, Health, History, Images, Languages, Literature, Math, news, Reference, Sci/Tech, Social Sciences. Овај претраживач базиран је на Гугловим специјализованим претраживачима, и заправо представља безбедну алтернативу Гугловим претраживачима. Има исте недостатке као, рецимо, Гугл-академик: не ажурира се редовно, а повремено списак погодака може да буде превелик.

Намена у образовању

Претраживач који сужава претрагу на академске сајтове, увек је у предности у односу на најпопуларније претраживаче, јер упућује ученике на проверене изворе. 

Примери

Биографије нашег научника Николе Тесле пронађене су помоћу овог претраживача. 

Упутство

Анимирано упутство (2') на енглеском језику прилагођено је коришћењу претраживача у настави.

Фамху (Famhoo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:46 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Иако називом и функцијом претраживача, овај алат подсећа на чувени Јаху (Yahoo) претраживач, јасно је назначено да је у питању независан сервис. У питању је ,,породични" претраживач, који током претраге филтрира садржаје, са намером да се избегну непримерени и опасни садржаји. Најчешће га користе породице, школе, компаније и друге организације.

Намена у образовању

Приликом рада са ученицима, коришћењем Фамхуа и њему сличних претраживача, могу се заобићи опасни и непримерени сајтови и може се лакше доћи до жељених корисних и едукативних садржаја.


Гуфрам (Goofram)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Као што ученике треба упућивати да се не ослањају искључиво на један извор знања или једну књигу, енциклопедију и слично, тако им треба указати и на то да не користе само један претраживач. Гугл је свакако најпопуларнији претраживач, али постоје и многи други који нуде безбедније, поузданије или прецизније резултате претраживања. Гуфрам је претраживач који представља спој Гугла и Волфрам Алфа претраживача. Када укуцате појам за претрагу, добијате најрелевантније резултате претраге са оба споменута претраживача. Као недостатак овог претраживача наведимо  то што је потребно да мало сачекамо како би се учитали подаци са Волфрам Алфа са десне стране екрана.

Намена у образовању

Овај претраживач је користан за истраживања о некој теми на интернету,  јер осим информација нуди и статистичке податке. 


1-8 of 8