Тренутно добијање слике (InstaGrok)

поставио/ла Славица Јурић 03.07.2017. 07:03   [ ажурирано 04.07.2017. 05:01 ]

Кратак опис и функционалност

Инстагрок је изузетан визуелан претраживач путем којег резултате претраге добијамо у види концептуалне мапе. У том смислу превод речи grok упућује на добијање визуелних представа о некој идеји, теми за којом трагамо и коју истражујемо. Претраживач можемо да користимо и без регистрације, али је он намењен пре свега наставницима и ученицима, па је регистрација неопходна ако ћемо да укључимо групе ученика и појединце, водимо их кроз процес истраживања и надгледамо њихов рад. Нажалост, претраживање мора да тече на латиници јер ћирилицу и дијакритичке знаке у латиници не препознаје. Најбоље поготке добијамо на енглеском језику и претрага на српском језику захтева контролу добијених погодака јер алат сам одређује концепте по кључним речима, па се дешава да у српском језику као кључне речи одреди помоћне глаголе и везнике и слично. Списак погодака добијамо у форми мапе ума са централним елементом од кога воде други елементи распоређени у концентричним круговима. У списку погодака  можемо добити различите врсте извора: кључне речи, веб-странице, видео-снимке,  слике. Уколико нам се концепт који је одредио сам претраживач не допада, изменићемо га користећи алатке које нам се указују у искачућем прозору уз сваки концепт. Концепт можемо и да избришемо. Обичан клик на концепт направиће нови концентрични круг потконцепата. Аутоматски добијене концепте и потконцепте потребно је прегледати и преконтролисати, па неадекватне избрисати, а из опције са алаткама можемо сами да одаберемо које ћемо потконцепте закачити на мапу. Кликом на повезујуће линије које воде од концепта до потконцепта отвара нам се мало поље за додавање објашњења. Опсежна објашњења и анотације писаћемо у самом концепту бирајући последњу алатку Нотес из понуда алатки.  Инстагрок је бесплатан за коришћење појединцима, а за сараднички рад у учионици постоји плаћена верзија.  

Намена у образовању

Овај алат није случајно најпопуларнији претраживач у школама са енглеског говорног подручја. Он само привидно даје готова решења - формирану мапу са већ одабраним кључним информацијама, а заправо увлачи у процес провере сваког добијеног резултата, могућност његове измене, додавање потконцепата; нагони на успостављање веза међу концептима. Зато овај алат не развија само вештине претраге и вредновања добијених резултата, него и друге интелектуалне вештине које спадају у информациону писменост. Права је штета што се алат не модернизује како би прихватио и друга писма и језике. 

Пример

Укуцавањем речи за претрагу Veliki rat добили смо мапу са добро одабраним погоцима, поготово је видео добро одабран, иако је у питању аутоматска претрага. Мапу можете даље мењати. 

Упутство

Саветујемо вам неколико упутстава:
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTkpMeG01XzVIUlE/view?usp=drive_web

Comments