Тражење референци (Refseek)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:01   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:59 ]

Кратак опис и функционалност 

Име овог претраживача у бета-верзији настало је сливањем речи тражење (seek) и почетка речи референца (ref). Замишљен је као академски претраживач за студенте и истраживаче који им нуди брз приступ пробраним бепслатним изворима, при чему је минимализирана могућност да се у погоцима појаве спонзорисани линкови и комерцијални резултати.  Уз помоћ њега претражујемо веб и документе. Као резултат добијамо веб-странице, књиге, енциклопедије, периодику. Оснивачи кажу да је овом специјализованом претраживачу на располагању више од милијарду докумената. За оне који се баве науком и задовољни су овим претраживачем, постоји могућност да се дода у Мозилин прегледач и Гуглову понуду алатки

Намена у образовању 

Сами оснивачи наменили су га студентима и истраживачима, али га, осим наставника, могу користити и ученици за писање завршних радова или реферата и других текстова који имају научни карактер. 

Пример 

Ништа необично и посебно нећемо видети у списку погодака након претраге по кључним речима. Пример претраге веба и докумената приказан је на слици.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSHhheVRabnJCRVE/view?usp=drive_web

Упутство

  • На страницама оснивача налази се упутство за напредну претрагу и неке финесе за претрагу на енглеском језику. 
  • Слика доле приказује почетну страницу претраживача.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMDZGMG9LLUotMW8/view?usp=drive_web

Comments