Зона риме (Rhyme Zone)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 07:00   [ ажурирано 4. 7. 2017. 03:56 ]

Кратак опис и функционалност 

Иако би се по називу рекло да је ово специјализовани претраживач за риму, он претражује и приказује читав спектар могућности, претражујући по речима и слоговима, укључујући и читаве фразе: синониме и антониме, изведенице и сличне речи; дефиниције, сентенце, песме и поеме са задатом речју, цитате, Шекспрова дела, чак и слике... Шта желимо да претражујемо од свега тога изабраћемо из падајућег менија. Кад изаберемо неки посебан критеријум за претрагу, у погоцима обично имамо још опција и филтера за приказ резултата у разним констелацијама и комбинацијама. Ово важи само за енглески и шпански језик.  

Намена у образовању

За проучавање страног језика (енглеског или шпанског) овај претраживач помоћи ће у богаћењу речника, у откривању и разумевању лингвистичих законитости код ученика са језичким склоностима. За наставника је корисно и то што постоји додатак за Гугл-документе, па претрагу може да укључи у лекцију, инструкције за ученике итд.

Пример

На основу задате речи "love" и команде за проналажење синонима добијен је списак погодака који приказује доња слика. У списку погодака можемо даље да користимо различите филтере и групишемо их по одређеним параметрима: сличне речи, врсте речи, метричке особине...

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeXVZQ0NhSlhUMHc/view?usp=drive_web

Упутство 

Сликовно упутство показује почетне кораке у претрази. Даљи кораци зависе од списка погодака. Кликом на слику, отворићете је у пуној величини. 

Comments