Волфрам алфа (WolframAlpha)

поставио/ла Непознати корисник 28. 2. 2016. 12:11   [ ажурирано 2. 4. 2016. 08:37 ]

Кратак опис и функционалност

Волфрам алфа је једна од услуга које нуди компанија Волфрам. Помоћу овог веб-алата можемо да претражујемо и срачунамо готово све што нам затреба из понуђених категорија: математика, статистика и анализа података, култура и уметност, машинство, наука, компјутери, људи и историја, географија, спорт и игре, хемија и тако даље. Веб-алат је доступан и без личног налога. Креирањем свог налога добијамо могућност да претрагу урадимо прецизније са додатним кључним речима и самим тим добијамо прецизније резултате. Волфрам алфа ради на основу сопствене базе података а уз резултате претраге даје и изворе информација за понуђене податке. Претрага је једноставна. Претраживање се врши или директним уписивањем кључне речи претраге у назначено поље или преко понуђених категорија претраге. Кључне речи пишемо на енглеском језику, сервис не подржава друге језике. Након тога се цео алат покреће и генерише информације за нашу потражњу. Волфрам алфа нам је доступан и на мобилним телефонима као апликација која има исте могућности као веб-апликација за рачунар. Плаћена верзија нам омогућава детаљније напредно претраживање и преузимање и складиштење резултата на свом налогу. Такође, сервис има могућност за постављање виџета на наш блог или веб-сајт. Недостатак овог веб-алата је то што у бесплатној верзији немамо могућност да добијене податке сачувамо или преузмемо на наш рачунар.

Намена у образовању

Овај веб-алат може се употребити у пројектној настави али је такође применљив за брзе претраге на часу. Све услуге које компанија Волфрам нуди су у целини намењене и развијају се у сврху образовних институција.

Примери

На самом сервису постоји страница  где су постављени примери разноврсних претрага. Такав пример је пртрага са кључним речима "Ц-дур 7. акорд" или примери са часа анатомије: срце и јетра

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

Comments