Веб-анотације, маркери


Као и читање књига, и претраживање веб-страница рађа потребу да се неке странице или делови текста посебно издвоје, обележе, уз њих запишу наши сопствени коментари, закључци, белешке. Неки сервиси само маркирају делове текста, уз неке можемо додати своје белешке. Неки су, опет, неодвојиви од обележивача или њихов додатак. Неке можемо делити, неке не можемо.

Ноутс-ио (Notes.Io)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Једноставан и допадљив веб-алат је најобичнија бележница са жутом позадином. Осим текста не нуди никакву другу могућност уређивања или обогаћивања текста. У најави је могућност прилагања датотеке и штампања. Након уноса текста, добија се кратки линк који се може поделити са другима слањем или аутоматским повезивањем са Фејсбуком или Твитером. Посебно је значајно што за коришћење овог алата није потребна регистрација путем имејла што отвара могућности да га користимо и са најмлађим ученицима.

Намена у образовању

Једноставност коришћења овог веб-алата таква је да га могу користити и најмлађи ученици за различите намене: да вежбају писање и краћа писмена излагања на интернету одговарајући на различите захтеве и да поделе линк  са другима. 

Примери

Неколико белешки о алату урађене су у самом алату.

Упутство

Без регистрације, само се кликне на дигиталну бележницу и куца, те упутство није потребно.

Објављен нотес (Notepub)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10.03.2015. 19:20 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Из самог назива овог веб-алата јасно је да се ради о белешкама које можемо и објавити, тј. учинити јавним и поделити са другима. Други, пак, могу остављати коментаре испод наших бележака ако тако подесимо, а можемо формирати и групу која ће заједно с нама да уређује белешке. Незгода с овим алатом јесте то што у бесплатној пробној верзији лимитира сарадњу. Не може се послати ни имејлом ни на друштвене мреже, али се може делити са одређеним корисницима или са било киме. Дељење подразумева да нотес можете да учините видљивим и омогућите сараднику уређивање. Дељење функционише преко одређивања лозинке и слањем лозинке корисницима. У једноставном текстуалном уређивачу, осим додавања слике и линка, понуђена је и могућност прилагања различитих датотека. Избором ове могућности, поставља се фасцикла у коју довлачењем са рачунара постављамо било који тип датотеке. Уколико желите да опробате ову јавну и дељиву веб-бележницу, прво морате да контактирате сервис да би вам одобрили захтев за регистрацију. 

Намена у образовању

Чак и у лимитираној верзији,  алат је занимљив за вођење наставничких, али и ученичких белешки. Оне могу настати као резултат посматрања, опсервација, процене или праћења одређене појаве итд. Коментари се могу користити као давање повратне информације.

Примери

Пример је истовремено упутство направљено као слика екрана са објашњењима

Упутство

Снимак екрана показује основне опције веб-белешки направљених у овом алату. 

Рухит (Rooh.It)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат је користан када треба да забележите односно маркирате одређене делове текста на некој интернет страници и тако маркираног га поделите са неким путем линка. Да бисте користили Рухит, можете, али и не морате да се региструјете. Довољно је да испред адресе веб странице коју желите да маркирате додате http://roohit.com или да превучете иконицу овог алата у ваш прегледач. Још један корак којим се овај алат штити од злоупотребе је тај што морате да укуцате приказани код, комбинацију бројева и слова, а затим кликнете на опцију додај (Submit). Када то учините, аутоматски ће вам се на дну странице појавити неколико опција овог алата. Са десне стране под опцијом подешавања (Setting) можете да одаберете боју маркера и одмах кренете у означавање жељеног текста. Када завршите, кликните на означени садржај и појавиће се мали прозор са линком који можете да поделите са другима копирањем линка или путем друштвених мрежа преко за то означених иконица. У оквиру споменутог прозорчића се налазе и занимљиве опције коментари (Comments) и кључне речи (Tags), којима пружате додатне информације о означеном тексту, који можете да означити као приватне користећи опцију Private.

Намена у образовању

Маркер је једноставан за руковање и врло брз, те омогућава да ученицима или колегама укажемо на битан део неког текста и тиме им уштедимо време потребно за претрагу. 

Примери

Маркиран текст на Вебциклопедији показује како изгледа након рада уз помоћ овог алата. 

Упутство

Кратко видео-упутство на енглеском језику показује како се технички користи овај алат. 

Гомила налепница (HeapNote)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:12 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат у поднаслову је представљен као Флексибилна свеска. Мада га свако може користити за личну организацију, првенствено је намењен наставницима и ученицима. Приликом регистрације (преко Гугл налога) потребно је изјаснити се да ли сте наставник, ученик или неко други.  Састоји се од низа картица које можете сами уређивати, а које функционишу логиком табела. Велика предност алата је прегледност и лако руковање. Користи се за личне белешке, распоред  часова, обавезе, евиденцију ученика, оцена и друго. Посебна вредност алата је у могућности веб-анотација и то на врло квалитетан и брз начин. До скоро овај алат није био сараднички, али како је и најавио, аутор нас је ових дана обрадовао поправљањем алата у сараднички, тако да се сада могуће делити картице са ученицима и колегама. Верзија за ученике је готово иста као наставничка, осим мањих модификација у виду личне табеле за унос оцена и понуде наставних предмета. Гомила налепница може се користити за обавештења, поделу белешки, распореда часова или оцена. Креативнији наставник видеће у овом алату могућност да, на пример, заједно са ученицима скупља збирку веб ресурса везаних за неку тему, достављање задатака, дискусије и сл. Алат има бесплатну и плаћену верзију. Бесплатна верзија даје на располагање све функције, али је број картица ограничен на 5, а у оквиру сваке картице могуће је користити по 5 налепница (ознака).

Намена у образовању

Будући да је примарна намена овог алата баш за образовање, његове могућности већ упућују на могућу примену. Почетком године наставник може започети бележницу, а као сараднике позвати ученике, са којима заједно организује школске обавезе, информише и сумира резултате, али и дели садржаје, пре свега оне које су везане за истраживања на интернету. 

Примери

Веб-алат се користи или за личне белешке или се дели са ограниченим бројем људи па се јавни примери тешко налазе. Можете да испратите пример кроз упутство. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику урадила је наша сарадница Биљана Радовић. 

Вечити нотес (Evernote)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:12 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-алат спада у најпопуларније бележнице на вебу. Један од разлога је тај што је локализован на многе језике, па и на српски. Језичка подешавања можете урадити чим се региструјете. Други разлог његове популарности јесте и то што ради подједнако добро као рачунарска апликација, тј. имате могућност инсталације на рачунар, а ради и на мобилним телефонима. У бележници можете сачувати своје прибелешке, линкове, можете уградити документе,направити адресар или списак линкова итд.. Белешке разврставате по фасциклама. Бележница се може користити и као дељени документ, тј. можете позвати пријатеље и сараднике да уређују неку заједничку бележницу коју сте започели. Белешке могу да остану приватне, а можете их поделити путем друштвених мрежа, имејлом и линком. Ако се определите за линк, ваша бележница добија јавну адресу и постаје доступна свима. 

Намена у образовању

Будући да је у питању друштвена бележница која се може делити са другима, идеалан је за све сарадничке активности у школи и настави, где на истој бележници могу да раде сви укључени ученици. Појединачан рад са менторисаним ученицима олакшан је применом ове бележнице. Прикупљање грађе појединачно или у групи, прављење листа обележених веб-места, коментарисање приложених докумената - неке су од активности током заједничког рада у наставниковој вечној бележници.

Примери

Јавна забелешка у Вечитом нотесу садржи прилог - датотеку која је упутство за овај алат.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику заправо је листа од 10 разлога зашто и како да користите овај алат. Исто упутство налази се као прилог у самом алату као пример јавне белешке. 

Маркер цитата (Citelighter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат из групе веб-анотација је бесплатан, али се морате регистровати наводећи податке, не само о себи него и о установи. на тај начин моћи ћете га користити самостално или са својим ученицима. Његова главна функција је обележавање садржаја на интернету, односно означавање делова текста и чување означених делова. Притом су приказани делови текста врло прегледни и добро организовани, а испод њих се налазе и линкови до оригиналних сајтова одакле ти маркирани делови текста потичу.

Намена у образовању

Веб-алат је драгоцена помоћ у писању есеја, семинарских, матурских и научно-истраживачких радова.  Осим што пружа информације о изворима одакле потичу тражене информације, алат нас такође подсећа на значај поштовања интелектуалне својине и на правилно навођење извора у оквиру писаног рада.

Примери

Белешке и маркирани делови страница углавном се чувају као приватне белешке. Примере можете да пратите кроз приложено упутство.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику у ПДФ-формату налази се у нашој бази упутстава и можете да га погледате и преузмете.

Шкраб (Scrible)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10.03.2015. 21:38 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Помоћу овог алата можете брзо и једноставно да означите део неког текста на интернету, да га тако означеног сачувате или да га поделите са колегама и ученицима. Визуелно и по опцијама је сличан алату Маркер цитата, али нуди нешто више могућности када је у питању форматирање текста. Неопходно је да се региструјете, а основна верзија алата је бесплатна. У плаћеној верзији имате више простора на серверу за чување анотација. Након тога, довољно је да у прегледач који користите превучете додатак овог алата у Омиљене локације (Favourites) и након тога, сваки пут када желите да означите текст, кликнете на иконицу тог додатка и на врху прегледача добићете траку са алатима потребним за маркирање. Шкраб вам нуди маркер, додавање коментара у виду стикера, форматирање фонта, али и дељење означеног текста путем друштвених мрежа, линка или имејла (за ову опцију неопходно је да кликнете на добијен имејл са верификационим кодом, који вам је послат приликом регистрације) и чување маркираног текста у библиотеци на сајту самог алата.

Намена у образовању

Једноставност коришћења овог алата, могућност форматирања текста уз комбинацију са стикерима и опција дељења означеног текста на неколико начина би могли да послуже током рада на неком пројекту, приликом коришћења различитих извора литературе.

Примери

Подвучен и анотацијом пропраћен текст на Вебциклопедији показује како изгледа након рада са овим алатом.

Упутство

Видео-упутство (2.30) на енглеском језику садржи основне информације о могућностима и демонстрацију техничког коришћења алата.

1-7 of 7