Веб-анотације, маркери


Као и читање књига, и претраживање веб-страница рађа потребу да се неке странице или делови текста посебно издвоје, обележе, уз њих запишу наши сопствени коментари, закључци, белешке. Неки сервиси само маркирају делове текста, уз неке можемо додати своје белешке. Неки су, опет, неодвојиви од обележивача или њихов додатак. Неке можемо делити, неке не можемо.

Мрежни маркер (Wired Marker)

поставио/ла Славица Јурић 12. 7. 2017. 23:57   [ ажурирано 21. 7. 2017. 16:56 ]

Кратак опис и функционалност

Овај означивач веб-страница функцинише  као додатак Мозилином Фајерфокс прегледачу. У зависности од подешавања додатака, након инсталације биће смештен у неки од менија одакле га покрећемо. Све маркиране странице, делове текста и слике чуваће и приказивати у локалном фолдеру у менију апликација, обележивача или тамо где смо подесили. Кад смо на некој веб страници, маркер можемо да активирамо и десним кликом на текст који смо на страници претходно означили мишем. Након тога бирамо боју означеног и сачувамо. Када напустимо страницу, не нестаје оно што смо маркирали. У локалном фолдеру прегледача сачувани су сви маркирани делови. Преглед је доступан прво по бојама маркираног текста, и сви делови једне боје смештени су у исту фасциклу. Одабрана фасцикла отвара преглед маркираних елемената. Садржај сваке фасцикле прегледамо по различитим филтерима: називу сајта, датуму итд. Будући да функционише у нашем прегледачу, нема потребе да се региструјемо. 

Намена у образовању

Боје су код овог маркера врло важне. Боје су основни елемент разликовања обележених делова, и први избор који морамо направити при обележавању. Боје су касније критеријум организације фасцикли са маркираним страницама. Тако овај маркер треба и користити. За боје можемо да вежемо теме и да на различитим страницама тражимо тематски сродне информације и разврставамо их по бојама. Боја може да буде елеменат вредновања, па да важне и проверене информације о једној теми буду плаве, а непроверене и ефемерне информације о истој теми буду црвене итд. Са ученицима или колегама овај изузетно користан алат употребићемо када треба да поредимо сличне информације, да их вреднујемо, употребимо за различите сврхе у ситуацијама истраживачког и пројектног рада. 

Пример

Маркирано се чува у сопственом прегледачу, нема дељења тако да је немогуће јавно приказати оно што смо урадили. На слици упутства се види и пример означених делова текста.

Упутство

Овај маркер има врло прегледну веб-презентацију са низ упутстава од тога како да инсталирамо додатак, до начина обележавања и најчешћих питања, па се све што је нејасно може наћи на самом сајту, на енглеском језику. Издвајамо:
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWUNoYlJrSVpqODQ/view?usp=drive_web

Маркер за (Marker.to)

поставио/ла Славица Јурић 12. 7. 2017. 23:56   [ ажурирано 21. 7. 2017. 16:52 ]

Кратак опис и функционалност 

Маркирање текста и читавих веб-страница уз помоћ овог алата креће од инсталације додатка у прегледач. Инсталација у Хрому тече без проблема, а у Мозили зависи од верзије. Када је додатак инсталиран, уз поље за адресе у прегледачу појавиће се икона малог жутог фломастера путем које активирамо маркер кад желимо да означимо неку страницу или део текста. Нема регистрације на овом алату, али ћемо ипак имати страницу са свим маркираним линковима, што се заправо чува у прегледачу. Уколико желимо да забележеном приступамо и са других справа и места, оставићемо свој имејл и добити линк до странице. Маркирање страница биће аутоматско када на страници кликнемо на фломастер. У малом прозорчићу добијамо линк и могућност да делимо маркирану страницу путем Фејсбука и Твитера. Ако на страници желимо да обележимо део текста, једноставно ћемо мишем прећи преко текста и он ће бити маркиран жутом бојом, а процес памћења и дељења је исти као и код целих страница. 

Намена у образовању

Будући да овај маркер ради и без регистрације, одличан је за ученике који га могу користити током рада на некој теми, истраживању, пројекту. Наставнику неће бити потребно више од неколико минута да упути ученике на њега и објасни им како маркер функционише.

Пример

У упутству се налази и пример маркиране странице.

Упутство

Упућујемо на неколико упутстава.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZ3M1X3hUOUpiZTA/view?usp=drive_web

Лајнер (Liner)

поставио/ла Славица Јурић 12. 7. 2017. 23:53   [ ажурирано 21. 7. 2017. 16:47 ]

Кратак опис и функционалност

Лајнер је маркер веб-страница са елементарним могућностима. Након регистрације и верификације свог налога путем имејла, прво морамо инсталирати додатак за прегледач да бисмо га користили. За Мозилин прегледач инсталација је једноставна, а за Гуглов Хром је нешто другачија и сложенија. Процес обеју инсталација приказан је у упутствима. Када је додатак инсталиран, довољно је да кликнемо на иконицу маркера у прегледачу и мишем означимо део текста на веб-страници да нам се отвори прозор маркера у којем добијамо линк до маркираног текста и могућност да га сачувамо и делимо. Маркирани текст биће аутоматски сачуван на нашем налогу на сервису. Ту га можемо разврставати у постојеће или креиране фасцикле; делити имејлом и друштвеним мрежама Фејсбуком и Твитером; извести у неки од веб-алата са којима је повезан: Вечити нотес, Гуглов диск, Мајкрософтов нотес итд. Ако желимо да  правимо листе за читање (Reading List) од маркираних страница, овај маркер нуди повезивање са облеживачима Тренутно обележавање (Instapaper) и Џеп (Pocket). Уколико решимо да користимо баш овај маркер, са налога не треба ни да се одјављујемо јер ће тако маркер и чување маркираних веб-страница увек бити спремно. Ако, ипак, желимо да се одјавимо, то ћeмо учинити на помало необичан начин. У горњем десном углу кликом на иконицу профила изабраћемо Подешавања (Settings), па на страници подешавања наћи дугме за одјаву (Log out).

Намена у образовању 

Попут осталих маркера веб-страница и овај може послужити и ученицима и наставницима при истраживањима, вредновању веб-извора. Иако није сараднички, могућности дељења и извоза пружају прилику контроле и дописивања, односно укључења у мракирано и подељено.

Пример

Пошто је налог на Лајнеру приватан, а маркиране странице се, ипак, могу делити, постављамо пример маркиране странице која је затим подељена на Твитеру. У дну твита постоји информација о пореклу са Лајнера.

Упутство

На располагању је више упутстава.
  • Видео-упутство (0,23) на енглеском језику приказује саму радњу маркирања путем алатке у прегледачу.
  • На почетној страни сваког регистрованог корисника дочека маркирна веб-страница са текст-упутством на енглеском језику о коришћењу овог маркера.
  • Сликовно упутство на српском језику приказује процес инсталације додатка у Мозилин прегледач, а затим чување маркираних страница на налогу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkOENJZWJYYUpDeUU/view?usp=drive_webПрибележи (Annotate)

поставио/ла Славица Јурић 6. 7. 2017. 14:41   [ ажурирано 20. 7. 2017. 16:28 ]

Кратак опис и функционалност

Овај одличан алат за постављање датотека и сараднички рад на њима није бесплатан, али у бесплатној верзији омогућава 30 страница бесплатно, 3 сарадника, 5 посматрача, 3 радна простора и 30 МБ складишног простора што је довољно за мање сарадничке послове. Алат, дакле, не маркира веб-странице, него постављене документе у складишном простору. Регистрација је обавезна и за администратора, тј. власника налога и за сараднике. Оно што заједнички раде, приказује се на њиховим налозима, с тим што администратор који је поставио датотеку, њу и анотације уз датотеку има на почетној страници своје контролне табле (Home) , а сарадници у делу Дељено са мном (Shared with me). Након уређивања профила и евентуалног подешавања налога, можемо започети креирањем радног простора (Workspace) којем дајемо име по теми или истраживању у којем са сарадницима учествујемо. Креирани простори су, заправо, организациони елементи и понашају се као фасцикле у које постављамо датотеке на којима радимо. Датотеке могу бити у различитим форматима : слике, Ворд, ПДФ, ППТ. У левој страни радног простора имаћемо списак постављених датотека у десној преглед (Preview), на врху алатке за рад, позивање сарадника. Кликом на одабрани документ, отворићемо га и заједно са отварањем документа, покренућемо и алатке за маркирање и анотирање речи, делова текста, слика. Сараднике позивамо путем имејла и одређујемо им дозволе за уређивање или само за преглед документа. У боксу за анотацију сарадници и власник налога уносе своје примедбе, допуне, мисли у форми текста или линка. Анотације се указују и у самом документу, али бивају запамћене и посебно на радном простору, па се могу прегледати као извештај ко, када, какву и поводом чега је написао анотацију  (Last Changes). 

Намена у образовању

Алат је користан за озбиљне сарадничке и истраживачке подухвате групе наставника, рецимо, на неким програмским документима, рецензијама уџбеника, у јавним расправама поводом неких аката и слично. Са ученицима га можемо користити при изради завршних радова (тзв. матурских), реферата, семинарских радова итд. При томе наставник све своје примедбе, лекторске и друге интервенције и допуне може да постави као анотације, да их подели са учеником како би овај могао да коригује рад и преда исправљен рад у завршној верзији.  

Пример

Рад у овом алату подразумева приватност и сарадњу, те пример могу видети само позвани сарадници. У сликовном упутству можете видети и пример постављених документа, начин писања анотације на њему и изглед прегледа анотација у радном простору.

Упутство 

  • При креирању радног простора, сваки корисник овог сервиса затећи ће у њему један постављен документ, који представља упутство у слици и речи на 4 стране и на енглеском језику. 
  • Сликовно упутство на српском језику приказује фазе у изради анотација на постављеним документима и прегледе на радном простору. Клик на слике отвориће их у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkOEFGazhSSG94cGs/view?usp=drive_web
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYTJ5NlJUQ3hrd0U/view?usp=drive_web


Хипотеза (Hypothes.io)

поставио/ла Славица Јурић 5. 7. 2017. 06:49   [ ажурирано 20. 7. 2017. 15:58 ]

Кратак опис и функционалност

Хипотеза је бесплатан алат за маркирање и анотације веб-страница. Његова специфичност и повољност састоји се у томе што је намењен и за рад у групи. Да бисмо алат користили, а поготово групно, морамо се регистровати и на свом налогу чувамо анотације јавно или их делимо са оформљеном групом. Као већина веб-маркера, сервис има алатку која се активира из прегледача. Овај сервис своју алатку за маркирање и анотирање поставља у Гуглов Хром прегледач. Међутим, на страници  https://via.hypothes.is/ можемо да покренемо радње анотирања и маркирања и у другим прегледачима, само претходно морамо бити пријављени на сервис. Када налепимо линк веб-странице коју проучавамо, једноставно ћемо мишем маркирати делове које желимо забележити или анотирати. Дужином десне стране прозора отвориће се прозор за анотације у којем бирамо с ким делимо анотацију, уносимо текст анотације, одређујемо тагове и шаљемо на свој налог или у групу.

Намена у образовању

На самом сервису пише да је алат намењен истраживачима и научницима, наставницима и ученицима, новинарима и уредницима,  издавачима. Страница за образовање нуди савете и упутства за коришћење, идеје како се алат користи у образовању. 

Пример 

Пример је видљив у сликовном упутству.

Упутство

  • На почетној страници сервиса постоји кратко анимирано упутство како обележавање ради (See how it works). 
  • И на другим страницама сервиса постоји читав низ текстуалних туторијала како се нешто користи, па наставници могу потражити савете на страници за наставнике 
  • Видео-упутство на енглеском језику (1,36') саветујемо онима који ће радити у групи.
  • Сликовно упутство на српском језику приказује основне опције обележавања и анотирања и дељења анотације са групом.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeXZIdWNzcGVZOTQ/view?usp=drive_web

Рухит (Rooh.It)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат је користан када треба да забележите односно маркирате одређене делове текста на некој интернет страници и тако маркираног га поделите са неким путем линка. Да бисте користили Рухит, можете, али и не морате да се региструјете. Довољно је да испред адресе веб странице коју желите да маркирате додате http://roohit.com или да превучете иконицу овог алата у ваш прегледач. Још један корак којим се овај алат штити од злоупотребе је тај што морате да укуцате приказани код, комбинацију бројева и слова, а затим кликнете на опцију додај (Submit). Када то учините, аутоматски ће вам се на дну странице појавити неколико опција овог алата. Са десне стране под опцијом подешавања (Setting) можете да одаберете боју маркера и одмах кренете у означавање жељеног текста. Када завршите, кликните на означени садржај и појавиће се мали прозор са линком који можете да поделите са другима копирањем линка или путем друштвених мрежа преко за то означених иконица. У оквиру споменутог прозорчића се налазе и занимљиве опције коментари (Comments) и кључне речи (Tags), којима пружате додатне информације о означеном тексту, који можете да означити као приватне користећи опцију Private.

Намена у образовању

Маркер је једноставан за руковање и врло брз, те омогућава да ученицима или колегама укажемо на битан део неког текста и тиме им уштедимо време потребно за претрагу. 

Примери

Маркиран текст на Вебциклопедији показује како изгледа након рада уз помоћ овог алата. 

Упутство

Кратко видео-упутство на енглеском језику показује како се технички користи овај алат. 

Гомила налепница (HeapNote)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:12 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат у поднаслову је представљен као Флексибилна свеска. Мада га свако може користити за личну организацију, првенствено је намењен наставницима и ученицима. Приликом регистрације (преко Гугл налога) потребно је изјаснити се да ли сте наставник, ученик или неко други.  Састоји се од низа картица које можете сами уређивати, а које функционишу логиком табела. Велика предност алата је прегледност и лако руковање. Користи се за личне белешке, распоред  часова, обавезе, евиденцију ученика, оцена и друго. Посебна вредност алата је у могућности веб-анотација и то на врло квалитетан и брз начин. До скоро овај алат није био сараднички, али како је и најавио, аутор нас је ових дана обрадовао поправљањем алата у сараднички, тако да се сада могуће делити картице са ученицима и колегама. Верзија за ученике је готово иста као наставничка, осим мањих модификација у виду личне табеле за унос оцена и понуде наставних предмета. Гомила налепница може се користити за обавештења, поделу белешки, распореда часова или оцена. Креативнији наставник видеће у овом алату могућност да, на пример, заједно са ученицима скупља збирку веб ресурса везаних за неку тему, достављање задатака, дискусије и сл. Алат има бесплатну и плаћену верзију. Бесплатна верзија даје на располагање све функције, али је број картица ограничен на 5, а у оквиру сваке картице могуће је користити по 5 налепница (ознака).

Намена у образовању

Будући да је примарна намена овог алата баш за образовање, његове могућности већ упућују на могућу примену. Почетком године наставник може започети бележницу, а као сараднике позвати ученике, са којима заједно организује школске обавезе, информише и сумира резултате, али и дели садржаје, пре свега оне које су везане за истраживања на интернету. 

Примери

Веб-алат се користи или за личне белешке или се дели са ограниченим бројем људи па се јавни примери тешко налазе. Можете да испратите пример кроз упутство. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику урадила је наша сарадница Биљана Радовић. 

Шкраб (Scrible)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2015. 21:38 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Помоћу овог алата можете брзо и једноставно да означите део неког текста на интернету, да га тако означеног сачувате или да га поделите са колегама и ученицима. Визуелно и по опцијама је сличан алату Маркер цитата, али нуди нешто више могућности када је у питању форматирање текста. Неопходно је да се региструјете, а основна верзија алата је бесплатна. У плаћеној верзији имате више простора на серверу за чување анотација. Након тога, довољно је да у прегледач који користите превучете додатак овог алата у Омиљене локације (Favourites) и након тога, сваки пут када желите да означите текст, кликнете на иконицу тог додатка и на врху прегледача добићете траку са алатима потребним за маркирање. Шкраб вам нуди маркер, додавање коментара у виду стикера, форматирање фонта, али и дељење означеног текста путем друштвених мрежа, линка или имејла (за ову опцију неопходно је да кликнете на добијен имејл са верификационим кодом, који вам је послат приликом регистрације) и чување маркираног текста у библиотеци на сајту самог алата.

Намена у образовању

Једноставност коришћења овог алата, могућност форматирања текста уз комбинацију са стикерима и опција дељења означеног текста на неколико начина би могли да послуже током рада на неком пројекту, приликом коришћења различитих извора литературе.

Примери

Подвучен и анотацијом пропраћен текст на Вебциклопедији показује како изгледа након рада са овим алатом.

Упутство

Видео-упутство (2.30) на енглеском језику садржи основне информације о могућностима и демонстрацију техничког коришћења алата.

1-8 of 8