Прибележи (Annotate)

поставио/ла Славица Јурић 6. 7. 2017. 14:41   [ ажурирано 20. 7. 2017. 16:28 ]

Кратак опис и функционалност

Овај одличан алат за постављање датотека и сараднички рад на њима није бесплатан, али у бесплатној верзији омогућава 30 страница бесплатно, 3 сарадника, 5 посматрача, 3 радна простора и 30 МБ складишног простора што је довољно за мање сарадничке послове. Алат, дакле, не маркира веб-странице, него постављене документе у складишном простору. Регистрација је обавезна и за администратора, тј. власника налога и за сараднике. Оно што заједнички раде, приказује се на њиховим налозима, с тим што администратор који је поставио датотеку, њу и анотације уз датотеку има на почетној страници своје контролне табле (Home) , а сарадници у делу Дељено са мном (Shared with me). Након уређивања профила и евентуалног подешавања налога, можемо започети креирањем радног простора (Workspace) којем дајемо име по теми или истраживању у којем са сарадницима учествујемо. Креирани простори су, заправо, организациони елементи и понашају се као фасцикле у које постављамо датотеке на којима радимо. Датотеке могу бити у различитим форматима : слике, Ворд, ПДФ, ППТ. У левој страни радног простора имаћемо списак постављених датотека у десној преглед (Preview), на врху алатке за рад, позивање сарадника. Кликом на одабрани документ, отворићемо га и заједно са отварањем документа, покренућемо и алатке за маркирање и анотирање речи, делова текста, слика. Сараднике позивамо путем имејла и одређујемо им дозволе за уређивање или само за преглед документа. У боксу за анотацију сарадници и власник налога уносе своје примедбе, допуне, мисли у форми текста или линка. Анотације се указују и у самом документу, али бивају запамћене и посебно на радном простору, па се могу прегледати као извештај ко, када, какву и поводом чега је написао анотацију  (Last Changes). 

Намена у образовању

Алат је користан за озбиљне сарадничке и истраживачке подухвате групе наставника, рецимо, на неким програмским документима, рецензијама уџбеника, у јавним расправама поводом неких аката и слично. Са ученицима га можемо користити при изради завршних радова (тзв. матурских), реферата, семинарских радова итд. При томе наставник све своје примедбе, лекторске и друге интервенције и допуне може да постави као анотације, да их подели са учеником како би овај могао да коригује рад и преда исправљен рад у завршној верзији.  

Пример

Рад у овом алату подразумева приватност и сарадњу, те пример могу видети само позвани сарадници. У сликовном упутству можете видети и пример постављених документа, начин писања анотације на њему и изглед прегледа анотација у радном простору.

Упутство 

  • При креирању радног простора, сваки корисник овог сервиса затећи ће у њему један постављен документ, који представља упутство у слици и речи на 4 стране и на енглеском језику. 
  • Сликовно упутство на српском језику приказује фазе у изради анотација на постављеним документима и прегледе на радном простору. Клик на слике отвориће их у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkOEFGazhSSG94cGs/view?usp=drive_web
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYTJ5NlJUQ3hrd0U/view?usp=drive_web


Comments