Гомила налепница (HeapNote)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:12 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат у поднаслову је представљен као Флексибилна свеска. Мада га свако може користити за личну организацију, првенствено је намењен наставницима и ученицима. Приликом регистрације (преко Гугл налога) потребно је изјаснити се да ли сте наставник, ученик или неко други.  Састоји се од низа картица које можете сами уређивати, а које функционишу логиком табела. Велика предност алата је прегледност и лако руковање. Користи се за личне белешке, распоред  часова, обавезе, евиденцију ученика, оцена и друго. Посебна вредност алата је у могућности веб-анотација и то на врло квалитетан и брз начин. До скоро овај алат није био сараднички, али како је и најавио, аутор нас је ових дана обрадовао поправљањем алата у сараднички, тако да се сада могуће делити картице са ученицима и колегама. Верзија за ученике је готово иста као наставничка, осим мањих модификација у виду личне табеле за унос оцена и понуде наставних предмета. Гомила налепница може се користити за обавештења, поделу белешки, распореда часова или оцена. Креативнији наставник видеће у овом алату могућност да, на пример, заједно са ученицима скупља збирку веб ресурса везаних за неку тему, достављање задатака, дискусије и сл. Алат има бесплатну и плаћену верзију. Бесплатна верзија даје на располагање све функције, али је број картица ограничен на 5, а у оквиру сваке картице могуће је користити по 5 налепница (ознака).

Намена у образовању

Будући да је примарна намена овог алата баш за образовање, његове могућности већ упућују на могућу примену. Почетком године наставник може започети бележницу, а као сараднике позвати ученике, са којима заједно организује школске обавезе, информише и сумира резултате, али и дели садржаје, пре свега оне које су везане за истраживања на интернету. 

Примери

Веб-алат се користи или за личне белешке или се дели са ограниченим бројем људи па се јавни примери тешко налазе. Можете да испратите пример кроз упутство. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику урадила је наша сарадница Биљана Радовић. 
Comments