Хипотеза (Hypothes.io)

поставио/ла Славица Јурић 5. 7. 2017. 06:49   [ ажурирано 20. 7. 2017. 15:58 ]

Кратак опис и функционалност

Хипотеза је бесплатан алат за маркирање и анотације веб-страница. Његова специфичност и повољност састоји се у томе што је намењен и за рад у групи. Да бисмо алат користили, а поготово групно, морамо се регистровати и на свом налогу чувамо анотације јавно или их делимо са оформљеном групом. Као већина веб-маркера, сервис има алатку која се активира из прегледача. Овај сервис своју алатку за маркирање и анотирање поставља у Гуглов Хром прегледач. Међутим, на страници  https://via.hypothes.is/ можемо да покренемо радње анотирања и маркирања и у другим прегледачима, само претходно морамо бити пријављени на сервис. Када налепимо линк веб-странице коју проучавамо, једноставно ћемо мишем маркирати делове које желимо забележити или анотирати. Дужином десне стране прозора отвориће се прозор за анотације у којем бирамо с ким делимо анотацију, уносимо текст анотације, одређујемо тагове и шаљемо на свој налог или у групу.

Намена у образовању

На самом сервису пише да је алат намењен истраживачима и научницима, наставницима и ученицима, новинарима и уредницима,  издавачима. Страница за образовање нуди савете и упутства за коришћење, идеје како се алат користи у образовању. 

Пример 

Пример је видљив у сликовном упутству.

Упутство

  • На почетној страници сервиса постоји кратко анимирано упутство како обележавање ради (See how it works). 
  • И на другим страницама сервиса постоји читав низ текстуалних туторијала како се нешто користи, па наставници могу потражити савете на страници за наставнике 
  • Видео-упутство на енглеском језику (1,36') саветујемо онима који ће радити у групи.
  • Сликовно упутство на српском језику приказује основне опције обележавања и анотирања и дељења анотације са групом.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeXZIdWNzcGVZOTQ/view?usp=drive_web

Comments