Лајнер (Liner)

поставио/ла Славица Јурић 12. 7. 2017. 23:53   [ ажурирано 21. 7. 2017. 16:47 ]

Кратак опис и функционалност

Лајнер је маркер веб-страница са елементарним могућностима. Након регистрације и верификације свог налога путем имејла, прво морамо инсталирати додатак за прегледач да бисмо га користили. За Мозилин прегледач инсталација је једноставна, а за Гуглов Хром је нешто другачија и сложенија. Процес обеју инсталација приказан је у упутствима. Када је додатак инсталиран, довољно је да кликнемо на иконицу маркера у прегледачу и мишем означимо део текста на веб-страници да нам се отвори прозор маркера у којем добијамо линк до маркираног текста и могућност да га сачувамо и делимо. Маркирани текст биће аутоматски сачуван на нашем налогу на сервису. Ту га можемо разврставати у постојеће или креиране фасцикле; делити имејлом и друштвеним мрежама Фејсбуком и Твитером; извести у неки од веб-алата са којима је повезан: Вечити нотес, Гуглов диск, Мајкрософтов нотес итд. Ако желимо да  правимо листе за читање (Reading List) од маркираних страница, овај маркер нуди повезивање са облеживачима Тренутно обележавање (Instapaper) и Џеп (Pocket). Уколико решимо да користимо баш овај маркер, са налога не треба ни да се одјављујемо јер ће тако маркер и чување маркираних веб-страница увек бити спремно. Ако, ипак, желимо да се одјавимо, то ћeмо учинити на помало необичан начин. У горњем десном углу кликом на иконицу профила изабраћемо Подешавања (Settings), па на страници подешавања наћи дугме за одјаву (Log out).

Намена у образовању 

Попут осталих маркера веб-страница и овај може послужити и ученицима и наставницима при истраживањима, вредновању веб-извора. Иако није сараднички, могућности дељења и извоза пружају прилику контроле и дописивања, односно укључења у мракирано и подељено.

Пример

Пошто је налог на Лајнеру приватан, а маркиране странице се, ипак, могу делити, постављамо пример маркиране странице која је затим подељена на Твитеру. У дну твита постоји информација о пореклу са Лајнера.

Упутство

На располагању је више упутстава.
  • Видео-упутство (0,23) на енглеском језику приказује саму радњу маркирања путем алатке у прегледачу.
  • На почетној страни сваког регистрованог корисника дочека маркирна веб-страница са текст-упутством на енглеском језику о коришћењу овог маркера.
  • Сликовно упутство на српском језику приказује процес инсталације додатка у Мозилин прегледач, а затим чување маркираних страница на налогу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkOENJZWJYYUpDeUU/view?usp=drive_webComments