Шкраб (Scrible)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2015. 21:38 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Помоћу овог алата можете брзо и једноставно да означите део неког текста на интернету, да га тако означеног сачувате или да га поделите са колегама и ученицима. Визуелно и по опцијама је сличан алату Маркер цитата, али нуди нешто више могућности када је у питању форматирање текста. Неопходно је да се региструјете, а основна верзија алата је бесплатна. У плаћеној верзији имате више простора на серверу за чување анотација. Након тога, довољно је да у прегледач који користите превучете додатак овог алата у Омиљене локације (Favourites) и након тога, сваки пут када желите да означите текст, кликнете на иконицу тог додатка и на врху прегледача добићете траку са алатима потребним за маркирање. Шкраб вам нуди маркер, додавање коментара у виду стикера, форматирање фонта, али и дељење означеног текста путем друштвених мрежа, линка или имејла (за ову опцију неопходно је да кликнете на добијен имејл са верификационим кодом, који вам је послат приликом регистрације) и чување маркираног текста у библиотеци на сајту самог алата.

Намена у образовању

Једноставност коришћења овог алата, могућност форматирања текста уз комбинацију са стикерима и опција дељења означеног текста на неколико начина би могли да послуже током рада на неком пројекту, приликом коришћења различитих извора литературе.

Примери

Подвучен и анотацијом пропраћен текст на Вебциклопедији показује како изгледа након рада са овим алатом.

Упутство

Видео-упутство (2.30) на енглеском језику садржи основне информације о могућностима и демонстрацију техничког коришћења алата.
Comments