Сурфуј и означи (Surfmark)

поставио/ла Славица Јурић 5. 7. 2017. 11:13   [ ажурирано 20. 7. 2017. 16:00 ]

Кратак опис и функционалност

Сурфмарк на лингвистичком плану представља сливеницу речи "сурфуј" и "маркирај" што указује и на функцију овог алата. Намењен је претраживању интернета, избору страница, њиховом маркирању и анотирању с циљем учења. Зато је овај сервис намењен школама. При регистрацији бирамо да ли смо ученик или наставник. Наставници ће бирати школу, уколико постоји на сервису, односно унети своју шкоу, ако не постоји. Ученици ће се пријављивати преко кода школе. Регистрацијом добијамо алатку за маркирање коју инсталирамо у свој прегледач. Осим куцања, постоји и алатка за звучну анотацију, односно претварање куцаног текста у говор. На контролној табли налога имамо и малу платформу за учење где отварамо курсеве за групе или тимове, у њих позивамо и уписујемо ученике или сараднике, постављамо маркиране и анотиране садржаје (Surfmarks) путем којих подучавамо и сарађујемо са другима у тиму. На крају процеса имамо и алатке за прављење библиографија. Јасно је да алат надилази сличне алате за маркирање и анотирање и приближава се платформи за учење. У бета је фази и није потпуно бесплатан. У бесплатној верзији таман можемо да одрадимо један пројекат јер нам дозвољава да имамо 50 забележених и анотираних страна, да отворимо једну групу тј. курс, да креирамо звучне белешке у трајању од 30 секунди, и да имамо уписаних 40 ученика. 

Намена у образовању 

Иако није бесплатан, радознао наставник може у бесплатној верзији сасвим добро да искористи предности алата, а ако му се допадне, може и касније да га користи уз довијања (други наставник у истој школи). Оваква врста алата нам, пре свега, открива чињеницу да нам за курс нису потребни властити материјали, можемо све да нађемо на нету, забележимо и маркирамо и уз одређене напомене у виду анотација користимо као лекције.   

Пример 

Курсеви се формирају са затвореном групом на налогу, при чему и сваки позвани ученик или сарадник мора имати налог, те је немогуће јавно приказати групу/ курс.

Упутство

  • На самом сервису постоји упутствo How Surfmark works у слици и речи на енглеском језику које нас упознаје са процесом анотирања и организовања анотација. 
  • Сликовно упутство на српском језику приказује процес регистрације и понуде контролне табле које су важне за формирање група и позивање ученика и сарадника. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkc2FkT09YblJZdXc/view?usp=drive_web

Comments