Мрежни маркер (Wired Marker)

поставио/ла Славица Јурић 12. 7. 2017. 23:57   [ ажурирано 21. 7. 2017. 16:56 ]

Кратак опис и функционалност

Овај означивач веб-страница функцинише  као додатак Мозилином Фајерфокс прегледачу. У зависности од подешавања додатака, након инсталације биће смештен у неки од менија одакле га покрећемо. Све маркиране странице, делове текста и слике чуваће и приказивати у локалном фолдеру у менију апликација, обележивача или тамо где смо подесили. Кад смо на некој веб страници, маркер можемо да активирамо и десним кликом на текст који смо на страници претходно означили мишем. Након тога бирамо боју означеног и сачувамо. Када напустимо страницу, не нестаје оно што смо маркирали. У локалном фолдеру прегледача сачувани су сви маркирани делови. Преглед је доступан прво по бојама маркираног текста, и сви делови једне боје смештени су у исту фасциклу. Одабрана фасцикла отвара преглед маркираних елемената. Садржај сваке фасцикле прегледамо по различитим филтерима: називу сајта, датуму итд. Будући да функционише у нашем прегледачу, нема потребе да се региструјемо. 

Намена у образовању

Боје су код овог маркера врло важне. Боје су основни елемент разликовања обележених делова, и први избор који морамо направити при обележавању. Боје су касније критеријум организације фасцикли са маркираним страницама. Тако овај маркер треба и користити. За боје можемо да вежемо теме и да на различитим страницама тражимо тематски сродне информације и разврставамо их по бојама. Боја може да буде елеменат вредновања, па да важне и проверене информације о једној теми буду плаве, а непроверене и ефемерне информације о истој теми буду црвене итд. Са ученицима или колегама овај изузетно користан алат употребићемо када треба да поредимо сличне информације, да их вреднујемо, употребимо за различите сврхе у ситуацијама истраживачког и пројектног рада. 

Пример

Маркирано се чува у сопственом прегледачу, нема дељења тако да је немогуће јавно приказати оно што смо урадили. На слици упутства се види и пример означених делова текста.

Упутство

Овај маркер има врло прегледну веб-презентацију са низ упутстава од тога како да инсталирамо додатак, до начина обележавања и најчешћих питања, па се све што је нејасно може наћи на самом сајту, на енглеском језику. Издвајамо:
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWUNoYlJrSVpqODQ/view?usp=drive_web

Comments