Гуглови сајтови (Google Sites)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:58 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Гуглови сајтови су комбинација алата за креирање сајта и вики јер имају веома разрађену функцију додела сарадничких дозвола и уградње и повезивања других алата као што је форум. Због тога су погодни за различите намене.  Приступ Гугловим сајтовима има сваки корисник који има отворен налог на Џимејлу. Креирање веб-квеста у Гугл-сајту не захтева велика техничка умећа. За сваку фазу веб-квеста креира се посебна страница, а цео сајт носиће назив по називу самог рада. На свом Џимејл-налогу можете да покренете неограничен број сајтова величине до 100 МБ.

Намена у образовању

Као и остали алати за креирање и организацију вебквеста, и овај можемо да користимо за контролисано  и предефинисано претраживање интернета у току пројеката из било које области. У Гугл-сајт се лако уграђујемо друге Гугл-апликације, као на пример форум, тј. Гугл-групе, па током пројектног рада на форуму може да тече сарадња и да ученици путем форума добију наставничку подршку. На истом сајту могу се креирати странице у које ученици постављају резултате свог рада тако што појединцима или групама дајемо дозволе за уређивање одређених страница.

Примери

Време и четири годишња доба, вебквест на енглеском језику креиран у Гугл-сајту: Weather/Four Seasons

Упутство

Упутство на енглеском језику за креирање веб-квеста у Гугл-сајту Creating a WebQuest садржи делове: почетак рада, креирање насловне стране и садржаја, додавање нових страница, убацивање датотека, убацивање прилога, креирање навигације, уређивање изгледа сајта и примери веб претрага.
Comments