Наставнички веб (TeacherWeb)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 6. 9. 2016. 04:04 ]

Кратак опис и функционалност

Наставнички веб је, заправо, алат за креирање веб-сајтова за образовне сврхе. Спада у најстарије веб-алате за ове намене. Као код већине других сличних алата, није потребно познавање ХТМЛ језика. За разлику од већине других, он нуди и посебан шаблон за вебквест. На почетној страници сервиса постоји и посебан мени који објашњава шта је вебквест, а затим и могућност да се креира. Алатка за креирање веб-претраге симпатична је и једноставна. Иако завршен вебквест не изгледа нарочито атрактивно и професионално, он има све све функције које су потребне за овај формат. На почетној страници постоје категорије, тј. фазе вебквеста,  којима се може мењати слика (иконица) и које хипервезом воде до објашњења и упутстава: стандарди, увод, задатак, процес, вредновање, закључак и улоге (од 1 - 4).  Свака од ових категорија има своју страницу која има и своју верзију за штампање. Готов вебквест се може делити хипервезом до његове почетне странице.

Намена у образовању

Овај формат контролисаног и вођеног претраживања интернета је погодан за пројектну наставу из било ког предмета. Кроз фазе веб-претраге ученици стичу трајна знања о етичком и паметном коришћењу интернета и те вештине могу да примењују и у свакој другој ситуацији. 

Примери

На самом сервису у менију намењеном веб-квесту постоји могућност да се претраже сви објављени наставнички радови. Издвајамо пар примера на енглеском језику:

Упутство

Будући да су рубрике, тј. странице за вебквест задате, креирање је врло једноставно. Далеко је теже осмишљавање водича за ученика него само техничко сналажење. 
Comments