Флеш-картице


 Флеш-картице су посебно примењиве у настави језика за млађе ученике, али ће само њихово креирање бити корисно и за друге ученике и друге предмете. У дигиталном окружењу оне се често комбинују са креирањем квизова и вежби путем којих се градиво понавља, али и учи. Ученици их могу користити и самостално и по упутству наставника, на часу и од куће па су идеалне за хибридно учење.

Флипити (Flippity)

поставио/ла Марија Милосављев 2. 4. 2018. 04:04   [ ажурирано 10. 4. 2018. 05:55 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-алат омогућава креирање онлајн флеш-картица, квиза, бинга, укрштеница, осмосмерки и још неколико сличних едукативних игрица. Као прво је потребно преузети образац на свој Гугл-налог. За сваку врсту активности (квиз, флеш-картице или слично)  постоји одређен образац. Кад кликнете на њега, аутоматски вас пребацује на ваш Гугл-налог, а потом га можете пронаћи међу вашим документима на диску.  Промените назив документа,  а  понуђене елементе замените својим садржајима. Осим текста можете уметнути и фотографије са интернета уз помоћ УРЛ-адресе. Водите рачуна да алат подржава gif, png, jpg, или jpeg-формат.  На крају објавите документ на интернету и учините га јавним. Уз помоћ линка можете садржај поделити ученицима или га поставити на неко своје веб-место.

Намена у образовању

Велик избор шаблона погодан је за све наставне предмете. На занимљив начин можете  започети час, утврдити ново градиво или га користити  у току часа. Рад у алату није компликован, па и сами ученици могу да се оспособе и креирају  своје докумете од датих шаблона.

Примери

Као пример послужиће флеш-картице у којима се повезује име писца са његовом фотографијом.

Упутство

Једноставно сликовно упутство је довољно да бисте разумели принцип рада овог веб-алата.


Сложене студије (StudyStack)

поставио/ла Марија Милосављев 6. 2. 2017. 06:45   [ Ажурирао/ла 27. 2. 2017. 15:26 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис омогућава нам креирање онлајн флеш-картица, које потом можемо приказати као: тест, квиз, игру слагања, попуњавања празног поља и слично.  Све што смо креирали чувамо на сервису, па он представља и велику библиотеку образовних материјала. Материјали су разврстани према наставним предметима, па то олакшава претрагу. Већина садржаја је на страном језику, па  је готов садржај најкориснији  наставницима страног језика.   Наставници на сервис могу да се региструју и преко  Фејсбук-налога. Креирање флеш-картица је једноставно и подразумева осмишљавање парова (питање - одговор). Можемо подесити да се питања и одговори измешају; дозволити или не да их други чланови мењају; поставити дозволе да картице буду јавне или приватне. Картице можемо мењати, одштампати или поставити на неко веб-место. Постоји више од 190 веб-места преко којих можемо поделити наш материјал. Постоји верзија овог сервиса прилагођена паметним уређајима.

Намена у образовању

Наставницима овај сервис може да послужи двојако: као библиотека у којој могу пронаћи већ готове материјале и као место где ће сами креирати своје наставне материјале да би их ученици користили. Путем примера на које их наставници упућују, ученици уче, проверавају знање, а могу и сами да креирају своје картице.

Пример

Пример за примену овог веб-алата су картице креиране за понављање Књижевних праваца.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику исцрпно објашњава како се овај алат користи.Главни магнет (Headmagnet)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 1. 2017. 05:23 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Реч магнет у називу овог алата и те како има везе са начином његовог функционисања. Наиме, алат омогућава креирање листи, на које се попут магнета лепе речи и појмови. Добро организоване речи се лакше памте, те овај алат може бити од велике помоћи ученицима приликом учења страног језика, али и другог садржаја који захтева памћење и проверу научених појмова. Креиране листе се могу чувати, делити и мењати. Да бисте користили ове дигиталне флеш картице, потребно је да се региструјете или повежете са Фејсбук налогом. Листе креирате путем опције Додај листу (Add new list) или путем опције Увези (Import), где додајете постојећи документ са рачунара или Гугл документ. У оквиру листе уписујете дефиницију или питање и одговор. Док проверавате своје знање, можете да ограничите време или број појмова које ћете обнављати. На крају провере можете видети на колико сте питања тачно одговорили, али и опширнији приказ успешности током обнављања на овом алату.

Намена у образовању

У настави страних језика, али се могу користити и у другим предметима, флеш-картице су важно наставно средство. Дигиталне флеш-картице ученици могу користити у школи ако постоје услови, од куће, за учење и за вежбу, било да их наставник упути, било самостално.  

Примери

На самом сервису постоје колекције флеш-картица које су креирали корисници. Један од таквих примера на енглеском језику је Земље Европе (Countries of Europe) који садржи флеш-картице са европским земљама, мапама и њиховим главним градовима.

Упутство

Видео-туторијал на енглеском језику постоји на почетној страни сервиса.

Чег (Chegg)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 2. 2022. 17:23 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис, осим онлајн флеш-картица, нуди креирање квизова, студија и водича и других образовних материјала. Све креирано чувамо на сервису, па он представља и велику библиотеку образовних материјала. Ти се материјали могу погледати већ на почетној страници,а разврстани су по предметима. Наставници се на сервис региструју повезивањем са Фејсбук или Гугл-налогом
Приликом креирања картица, могуће је унети слику и аудио датотеку, а са друге стране се укуцава текст, тј. дефиниција. Сваки сет картица додељујемо одређеном претходно креираном ,,одељењу''. Кроз презентацију  се крећемо помоћу стрелица на тастатури (лево и десно); друга страна картице са дефиницијом прегледамо помоћу команде ,,окрени'' (flip) која је означена кружном стрелицом; тачне и нетачне одговоре обележавамо кликом на руку са палцем окренутим на горе или доле да би се пратио напредак у току учења, тј. проучавања картица. Готове картице делимо позивом путем електронске поште, копирањем и постављањем хипервезе ка њима или директним постављањем на друштвене мреже Фејсбук или Твитер. На веб-сајту шаљемо и примамо поруке, остављамо повратне информације и размењујемо идеје, питања, проблеме и похвале. 

Намена у образовању

Наставницима овај сервис може да послужи двојако: као библиотека у којој могу наћи већ готове материјале и разменити идеје; као место где ће сами креирати своје наставне материјале да би их ученици користили.  Ученици путем примера на које их наставници упућују уче и проверавају своје знање.

Примери

Међу примерима флеш-картица са самог сервиса изабрали смо о Олимпијским играма у Лондону (London Olympics Sports Flashcards).

Репетицио (Repetico)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 1. 2017. 06:18 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Алат има само једну намену - креирање и дељење флеш-картица. Има бесплатну и плаћену верзију са детаљно објашњеним разликама између једне и друге. Осим у броју креираних колекција, главна ограничења у бесплатној верзији су та што наставник при креирању не може да постави звучне садржаје, да угради на друго веб-место, нити да добије статистику ученичког рада, а ученик им не може приступити путем мобилних уређаја. И флеш-картица (питање) и одговор се могу креирати  укуцавањем текста или постављањем слике, аудио МП3 датотеке, математичке формуле или Гугл мапе, али се због овога и потенцијалног кршења ауторских права картице могу делити само са члановима који имају налог овога алата. Картице чувамо у колекцијама (cardbox), а можемо да их објавимо на овом веб-сајту ако потпишемо електронски уговор о аутентичности коришћених мултимедијалних садржаја. Готове колекције можемо да одштампамо, извеземо (у хтмл,  ексел-формату). Сервис нуди и могућност креирања теста помоћу три понуђена обрасца.

Намена у образовању

Наставници могу креирати виртуална одељења, прикључити им ученике и задавати задатке. 

Примери

Примери су јавно недоступни.

Упутство

Упутство на енглеском језику у презентацији објављеној на на веб-страници алата је сасвим конкретна техничка помоћ за сналажење на сервису и сагледавању разлика између мануелног и електронског коришћења флеш-картица.

1-5 of 5