Истраживања, интервјуи

Легенда анкета (Surveylegend)

поставио/ла Марија Милосављев 26. 3. 2016. 03:35   [ ажурирано 29. 1. 2017. 03:07 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је веб-алат који има велике могућности при креирању различитих типова онлајн образаца, од обичних анкета, онлајн гласања, до израде квизова. Регистровање на веб-алат могуће је уз помоћ налога са: Фејсбука, Линкенда, Гугла или Едмода. Ако немате ни један од ових налога, можете се прикључити уз помоћ вашег имејла. У бесплатној верзији дозвољено је израдити само три анкете у које  можете убацити укупно шест фотографија по анкети. Креирање анкете је веома једноставно и за њу вам је потребно само четири корака: насловимо анкету, осмислимо питања, уредимо изглед и поделимо је. Анкету испитаници могу радити и преко рачунара и мобилних уређаја. Постоје неколико типова питања: текст питања, падајућа листа, вишеструки избор, скала свиђања, вредновање звездицом и др. На располагању вам је и  могућност да напишете поздравну поруку и објасните шта је тема анкете, као и на крају да напишете завршну поруку. Питања прво осмислите и само превучете модел питања који желите на радну површину. Током рада можете мењати редослед питања на исти начин, превлачењем. Образац можете  директно да поделите на већини друштвених мрежа или га можете  проследити  линком коме желите. Веома важна могућност овог алата је што вам омогућава  да пратите анализе пристиглих одговора. Анализе су опширне и бележе одговор на свако појединачно питање; податке можете да преузмете на свој рачунар у Ексел форми или поделите приватно или јавно са ким желите.

Намена у образовању

Овај алат може вам помоћи да: анкетирате ученике о некој теми;  проверите знање ученика на почетку или крају часа; тражите одговоре на различита питања у оквиру теме о којој расправљате; покренете дебату и захтевате од ученика да оправдају своје изборе, ставове и слично.

Примери

Примери за овај веб-алат су:

Упутство

Текстуално упутство на српском језику исцрпно објашњава како се овај алат користи.Форма куцања (Typeform)

поставио/ла Марија Милосављев 15. 2. 2016. 02:57   [ ажурирано 29. 1. 2017. 02:51 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је веб-алат који има велике могућности при креирању различитих типова онлајн образаца, од обичних анкета, онлајн гласања,  вредновања рада ученика или процеса рада до израде квизова, позивница, аватара и слично. Иако постоје три врсте налога, од којих је само један бесплатан,  он нам пружа сасвим пристојни рад у овом алату без рестрикције по броју питања и са могућношћу праћења и анализе одговора. Веб-алат има у понуди  готове моделе образаца, али и могућност да сами направимо форму која нам  одговара и по питању садржаја и дизајна.  На располагању су нам око десетак облика питања: кратак одговор, дужи одговор, вишеструки избор, избор уз помоћ фотографије, скала, вишеструки избори и остало. Алат допушта да уз питање поставимо фотографију или видео-запис. Образац можемо  директно да поделимо на већини друштвених мрежа, можемо га проследити  линком коме желимо или да га уградимо  у своје веб-место копирањем ембед-кода. Веома важна могућност овог алата је што нам омогућава  да пратимо анализе пристиглих одговора. Анализе су опширне и бележе и врсту уређаја (рачунар, таблет или телефон); одговор на свако појединачно питање; податке можемо да преузмемо на свој рачунар у Ексел форми; дозвољава да се повежемо са Гугловом апликацијом за анализу и тако наставимо рад.

Намена у образовању

Овај алата може вам помоћи да: анкетирате ученике о некој теми; вреднујете свој рад или рад ученика, као и да ученици самовреднују свој рад на пример у току часа; проверите знање ученика на почетку или крају часа; тражите одговоре на различита питања у оквиру теме о којој расправљате; покренете дебату и захтевате од ученика да оправдају своје изборе, ставове и слично.

Примери

Примери за овај веб-алат су:

Упутство

На веб-сајту постоји једноставно упутство у сликама о коришћењу овог алата. Детаљније упутство на српском језику погледајте на видео-запису (8').

YouTube видео


Трисајдер (Tricider)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 5. 2015. 22:24 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Ово је комплексан алат уз чију помоћ можете направити онлајн упитнике, олују идеја, разна гласања, додавање аргумената ,,за'' и ,,против''. Креатор упитника поставља питање, а затим на следећој страници предлаже идеје, тј. могуће одговоре. Учесници могу да гласају за идеју (кликом на опцију Vote) при чему се приказује име гласача ако је регистрован и пријављен, или је у супротном приказан као анониман гласач. У питања можете убацити и слике. Осим овога, гласач може и да укуца свој аргумент ,,за'' (+) или ,,против'' (-). Упитник можете послати електронском поштом, путем друштвених мрежа Твитер, Фејсбук и Линкедин или поставити хипервезу ка њему. Веома је важно обратити пажњу да се постави хипервеза дата у доњем десном углу странице (This is the link for your friends to participate) јер  копирањем хипервезе из претраживача учесницима омогућавате да уређују упитник, а не само гласају. Осим ових, упитник садржи и могућност да закључате гласања, прикажете резултат у виду графикона, извезете у Ексел-формату, поставите на блог или веб-сајт. Алат дозвољава и коментарисање што пружа додатни увид о креираним упитницима.

Намена у образовању

Уз помоћ овог алата можете да: тражите одговоре на различита питања у оквиру теме о којој расправљате;  покренете дискусију на одређену тему и тражите кратко образложење става и изношење свога мишљења; водите онлајн дебате у којима од ученика захтевате озбиљну аргументацију "за" и "против".

Примери

Пример приказује дебату о учењу енглеског језик уз помоћ технологије.  Питања и идеје око којих се може расправљати написани су на енглеском језику:  Technophobe or technogeek?

Упутство

Видео-упутство  приказује брз начин креирања анкете на енглеском језику (1.27'). 

1-3 of 3