Тестови, квизови, кликери


 
Под квизовим асе обично подразумеваја кратка питања са вишеструким избором на који ученици одговарају и одмах добијају повратну информацију. тестово углавном нуде  и друге типова задатака. Кликери су врста тестова која је добила назив по томе што се решавају на један клик у реалном времену. Већина алата из ове врсте има могућност да се питањима придруже слика или други медијски садржаји. Пошто су намењени ученицима и користе се у школама као метод провере знања, често на принципима игре, углавном сви нуде и детаљне анализе резултата тако да си идеални за проверу, праћење и вредновање ученичког знања. 


Опасна лабораторија (JeopardyLabs)

поставио/ла Марија Милосављев 3. 1. 2018. 23:58   [ ажурирано 30. 1. 2018. 02:14 ]

Кратак опис и функционалност

Опасна лабораторија је веб-алат уз чију помоћ можете креирати једноставне интерактивне наставне садржаје: квиз, укрштеницу, осмосмерку и бинго карте. Аутори овог сервиса истичу да  су једноставнији од ППП. На располагању вам је бесплатни налог који не захтева регистрацију, али морате сами да водите рачуна и сачувате УРЛ-адресе направљених наставних материјала. Плаћена верзија чува ваше садржаје на једном месту, даје вам нешто веће могућности при њиховом обликовању. Можете да креирате: квиз, укрштеницу, осмосмерку или бинго карте. Све креиране материјале можете користи онлајн преко УРЛ-адресе или их можете одштампати. Укрштеница, осмосмерка и бинго карте су веома једноставне за креирање и потребно је само пратити упуство на веб-сајту. Квиз, иако једноставан, захтева највише информатичког знања.  Он омогућава четири типа питања: тачно - нетачно, вишеструки избор, више тачних одговора или допуни одговор. У тест можете убацити линкове, фотографије  са интернета (бесплатна верзија не омогућава фотографије са рачунара).  Питања можете измешати, бодовати их, дати ученицима повратну информацију о њиховом учинку после урађеног теста. Ученици тест раде помоћу кода који им ви дајете.

Намена у образовању

Алат можете примењивати за креирање онлајн тестова, укрштеница и осмосмерки. Тестове можемо да одштампамо.

Примери

Примере за веб алат:

  • квиз можете погледати на следећем линку, користећи пасворд  за ученике  petaci;
  •  материјал за штампање - укрштеница.

Упутство

Текстуално упутство написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Наставнички кутак (The Teachers Corner)

поставио/ла Непознати корисник 30. 4. 2017. 09:10   [ ажурирано 13. 5. 2017. 09:11 ]

Кратак опис и функционалност

Наставнички кутак је сајт на којем можете наћи веома корисне садржаје за ваш рад. Није неопходно учлањење (које се плаћа) да бисте могли да га користите. Сајт је настао са циљем да унапреди наставнички посао и буде подршка у раду. Са леве стране почетне странице се налази садржај са падајућим менијима у три нивоа, сортираним према намени: радни листови за штампање, планови лекција по предметима, табла идеја, пројекти за сарадњу, наставнички ресурси. Вреди погледати и део са тематским целинама. У падајућем менију радних листова наћи ћете велики избор задатака од укрштених речи, осмосмерки, поређења парова, математичких вежби до календара и вежби са часовником (за млађи узраст основне школе).За ученике основне школе је занимљив радни лист са испремештаним словима где генератор на сајту аутоматски премешта слова речи коју желите да ученици решавају. Креирање радних листова је веома једноставно. Можете користити ћирилицу, а све што направите памтите у ПДФ формату на вашем компјутеру. Остали делови сајта су прилагођени наставницима у Америци, али у плановима лекција или ресурсима за наставнике можете наћи идеје и за своје часове. Занимљив је део који се бави тематским целинама, у којем наставници постављају планове лекција из више предмета оријентисаних око једне теме.

Намена у образовању

Радне листове који се могу лако креирати и штампати можете користити на часу за провежбавање одређених наставних садржаја на крају или почетку часа. Такође, креирање радних листова може бити и домаћи задатак за ученике, које ће на следећем часу размењивати и решавати.

Примери

Пример укрштених речи ћете наћи у упутству.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете проучити и преузети из наше базе упутстава.

Квиззз (Quizizz)

поставио/ла Марија Милосављев 24. 11. 2016. 08:47   [ ажурирано 30. 1. 2017. 06:48 ]

Кратак опис и функционалност

Квиззз је бесплатан веб-алат за креирање интерактивних упитника, који се могу користити врло једноставно  у процесу наставе. Квиз је веома сличан алату  Каху, али постоји и неколико разлика. Основна разлика се односи на задавање квиза ученицима за домаћи задатак. За разлику од Каху где су одговори представљени геометријским облицима, овде  видимо текст. Ова разлика дозвољава нам да када користимо Квиззз без пројектора. Довољно је да ученици имају рачунаре или мобилне уређаје са приступом интернету. Постоји само један облик питања (вишеструки избор) који можемо обогатити фотографијом са рачунара или преко урл-адресе. Док креирамо питања, можемо да подешавамо њихов изглед, мењамо боју фонта, убацујемо формуле, а како све то изгледа, приказује нам се на десној страни екрана. На располагању нам је и да одредимо време које је потребно да се одговори на питање.
Квиз можемо делити путем друштвених мрежа или га имејл адресом послати директно кориснику коме је намењен. Ученици квиз решавају уз помоћ пин-кода којег виде на пројектору или на свом  уређају. Извештаји у  ексел форми дају пуно могућности за анализу и процену знања ученика. Резултате теста можемо анализирати по питањима, времену решавања, грешкама.

Намена у образовању

Једноставност креирања питања без потребног претходног информатичког знања изједначава наставника и ученика као кориснике овог алата и ауторе упитника. Постоји могућност копирања и коришћења материјала других наставника, као и размена материјала. Квиззз подстиче радну атмосферу на часу  јер се од ученика тражи знање  и брзина.

Примери

Можете погледати пример квиза о Владиславу Петковићу Дису, направљен у овом веб-алату.

Упутство

Текстуално упутство  написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.Утакни квиз (Quiz Socket)

поставио/ла Марија Милосављев 25. 10. 2016. 07:48   [ ажурирано 3. 1. 2018. 04:19 ]

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BzprdidfiaWgRHd0NllTbnlyUUk/view?usp=drive_web
                                                      
http://www.quizsocket.com/                       

Кратак опис и функционалност

Веб-алат користимо у реалном времену када желимо да проверимо знање ученика или фокусирамо њихову пажњу. Најпре поделимо ученицима линк квиза, да би добили шифру са којом се пријављују.  Питања постављамо усмено, а ученици одговарају користећи рачунар или неки од мобилних уређаја. Наставник види графички приказ пријављених ученика и њихове одговоре. Можемо да поставимо неограничен број питања.

Намена у образовању

Овај алат можемо да  користимо у настави било ког предмета за креирање брзих  провера знања или подстицања ученика на размену мишљења.

Примери

Није могуће приказати пример за овај веб-алат.

Упутство

Квиз можете направити у неколико корака, ако пратите упутство са слике.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BzprdidfiaWgOTkzeEJuczlSaTQ/view?usp=drive_web


Наику (Naiku)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 8. 2016. 06:55 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Наику је помало необичан алат у односу на оне које смо до сада представљали и који се користе у школама у Србији. Овај алат служи наставницима да поставе питање усмено, прикажу га на презентацији или напишу на табли и затим затраже од ученика да, пратећи хипервезу, укуцају код (број) који им  кажу и одговоре на питање (тачно/нетачно, вишеструки избор, спајање и укуцавање текста) бирајући једну од опција која им се прикаже у зависности од врсте питања. Наставник може да на контролној табли на свом рачунару прати колико ученика тачно одговара на питања. Међутим, да би се овај алат  користио, сви ученици морају имати приступ  уређају (било ком - рачунар, лаптоп, телефон, таблет рачунар или ајпед) који је прикључен на интернет, било на часу ако се оваква врста упитника или теста користи на часу, било код куће ако се задаје за домаћи задатак. Ово је, заправо, веб замена за образовни софтвер помоћу ког ученици у току часа кликом на одређено дугме (као на некој врсти даљинског управљача)  дају одговоре на питања (clicker).

Намена у образовању

Будући да се у нашем образовном систему до сада нису много користили овакви програми, тешко је замислити да овај алат може имати неку ширу употребу. Међутим, управо та новина може да мотивише неке наставнике да се опробају и нађу функционалну и креативну примену оваквој врсти вредновања ученичких одговора.

Примери

Пример онлајн квиза можете погледати на фотографији.

Упутство

Наику веб страна (Центар за подршку) са шест видео упутстава и једанаест текстова о креирању одељења и упитника као и  два текста о употреби овог алата у настави (на енглеском језику) могу нам помоћи да правилно користимо овај алат

Сократив (Socrative)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 1. 2017. 07:17 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Алат нам омогућава да у току часа креативним игрицама проверимо знање ученика. Сократив можемо користити са било ког уређаја који има интернет везу (рачунар, паметни телефон, таблет...). Наставник креира налог и тада добија број виртуалне собе. Тај број не морамо памтити, он је увек исти, и њега  дајемо ученицима  да се уз помоћу њега прикључе и решавају задатке постављене за њих. Можемо да бирамо и  креирамо неколико врста активности: Креирање квиза (Create, Edit, and Import Quizzes), Брза и кратка питања (Quiz Based Activities и Игре тимова (Space Race). При изради квизова можемо да укључујемо питања типа вишеструки избор (Multiple Choice), кратак одговор (Short Answer), или мешавину оба. Постоје две могућности за покретање квиза: да ученици уз помоћ кода уђу у виртуелну собу и раде квиз својим ритмом или да наставник покреће квиз. Квиз можете преузети у форми ПДФ-а и одштампати. Брза и кратка питања могу нам послужити за израду свих врста анкета, али и рад у току часа.  Наставник може поставити једно питање, неку тврдњу, а ученици треба да одговоре да ли се слажу са њом или не. За ученике је сигурно најинтересантнија Игра тимова. Наставник за већ  креирани квиз бира број тимова и додељује им боје.  Сваки тим одговара преко једног ученичког налога, при чему се на великом екрану или видео-биму може видети темпо одговара тимова. У форми ексел-документа  можемо преузети или послати на имејл извештај о  успеху сваког ученика и зато је важно да се ученици пријаве именом да би се могли анализирати резултати рада.

Намена у образовању

Овај алат може да се примењује у свим наставним предметима за сигурно и затворено онлајн тестирање и оцењивање. Наставник има потпуну контролу над одвијањем квиза. Резултате квиза тј. извештаје,  можемо узети као врло релевантне документе приликом процењивања знања ученика.

Примери

Можете погледати како изгледа материјал за штампање квиза израђеног у овом алату:  Колико познајете књижевност.

Упутство

Текстуално упутство  написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Направи тест лако (Easy Test Мaker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 1. 2017. 07:27 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Направи тест лако (Easy test maker) је онлајн тест генератор помоћу кога можете да направите, одштампате и објавите тестове. Алат је доступан у бесплатној, плус и премијум варијанти. Да бисте почели са радом морате се регистровати. Нажалост, алат има једну велику ману. У бесплатној верзији можете направити тест, али га не можете објавити на интернету. Број тестова које можете направити помоћу бесплатне варијанте је 25. Тест направљен помоћу овог алата можете одштампати или преузети на сопствени рачунар  у ПДФ (pdf)  формату. Алат подржава питања типа кратки одговори, вишеструки избор, тачно/нетачно, повежи, попуни поље. 

Намена у образовању

Можете га користити за припрему тестова које ће те касније одштампати.

Примери

Можете погледати пример теста који је припремљен за штампу, падежи, ако укуцате код WBKBJ3.

Упутство

Можете погледати:

Тестмоз (Testmoz)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 3. 1. 2018. 04:18 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Тестмоз (Testmoz) је једноставан тест генератор, намењен брзој изради и објављивању тестова. Добре стране овог тест генератора су што је бесплатан, нема реклама и не захтева ни регистрацију аутора теста, ни ученика чиме је обезбеђена њихова додатна сигурност. Могуће је направити питања типа тачно/нетачно, питања вишеструког избора са једним или више тачних одговора, попуњавање празнина. Да бисте изменили тест, који сте раније направили, треба да запамтите шифру коју сте доделили тесту. Алат има статистику која нам олакшава праћење резултата.  Тест можете објавити као јаван или са кодом који ћете проследити ученицима. Ако се ученици пријављују са личним именом, добијате могућност да анализирате резултате сваког од њих. Ако додате ново питање, након што је неки од ученика решавао тест, у статистици ће бити забележено да је ученик неисправно одговорио. Статистику можете извести и анализирати. У извештају је у процентима дата успешност решавања теста појединиих учесника, као и преглед тачних одговора по питањима. Чланови Тестмоза добијају за 20$  неке ситне погодности. Недостатак овог алата је у његовој једноставности која је довела  до ограничења могућности, па се не могу слике, звук и активни линкови уметнути у питања.

Намена у образовању

Тестмоз је алат уз чију помоћ можемо безбедно онлајн тестирати и оцењивати ученике.

Примери

Пример теста можете погледати ако унесете вредност 001 за посткод, јер није објављен као јавни.

Упутство

Текстуално упутство  написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Истражи базу (questbase)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 1. 2017. 07:36 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Истражи базу је вишеплатформска апликација која вам омогућава да направите квизове, тестове, процене и да добијете повратне повратне информације из тестова и анкета. Можете га користити на различитим оперативним системима, има могућност рада на „паметним'' уређајима (iPad, android). Није много компликован за употребу и има добре могућности.  Тестови могу да садрже уобичајене врсте питања (вишеструки избор, есејска, уметни одговор, тачно/нетачно). Приликом креирања квиза појављује се мала Гугл-реклама, али вам неће ометати рад. Алат се налази у пробној (бета) верзији.

Намена у образовању

Алат можете примењивати за креирање онлајн тестова, квизова, анкета. Тестове је могуће одштампати.

Примери

Можете погледати пример питања урађеног помоћу овог алата.

Упутство

Текстуално упутство за Истражи базу написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Учионички алати (Class Tools)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 13. 4. 2017. 03:02 ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-сајт нуди нам веома велики број алата и готових образаца за креирање интеркативних игрица, квизова, графичких приказа, анимираних књига итд.  Све што се креирамо можемо одштампати, сачувати у хтмл формату или поставити на блог, веб-страницу или рачунарску мрежу. Образац, такође, можемо и извести као слику која се затим може убацити у документа, презентације или слично. На пример, само један образац, Генератор аркадних игрица (Arcade Game Generator), нуди пет начина на који се могу креирати интерактивни квизови: Игра меморије (Matching Pairs), Упуцавање речи (Wordshot), Флешкартице (Flashcards), Рудар Вили (Manic Miner) и Топовска забава (CannonBall Fun). Замишљене  су тако да се унесе најмање 10 питања и одговора на њих који се приказују на изабран начин.

Намена у образовању

Ове алате можете  употребити у настави било ког предмета за креирање интерактивних провера знања и графичких приказа и организације података.

Примери

Примере су креирали ученици ОШ "Браћа Новаков" У Силбашу:

Упутство

Текстуално упутство  написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.
Рад са овим алатима је веома лак, као потврду тога, можете проучити упутство за Генератора аркадних игрица које је сачинио Јован,  ученик шестог разреда.

1-10 of 12