Наику (Naiku)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 8. 2016. 06:55 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Наику је помало необичан алат у односу на оне које смо до сада представљали и који се користе у школама у Србији. Овај алат служи наставницима да поставе питање усмено, прикажу га на презентацији или напишу на табли и затим затраже од ученика да, пратећи хипервезу, укуцају код (број) који им  кажу и одговоре на питање (тачно/нетачно, вишеструки избор, спајање и укуцавање текста) бирајући једну од опција која им се прикаже у зависности од врсте питања. Наставник може да на контролној табли на свом рачунару прати колико ученика тачно одговара на питања. Међутим, да би се овај алат  користио, сви ученици морају имати приступ  уређају (било ком - рачунар, лаптоп, телефон, таблет рачунар или ајпед) који је прикључен на интернет, било на часу ако се оваква врста упитника или теста користи на часу, било код куће ако се задаје за домаћи задатак. Ово је, заправо, веб замена за образовни софтвер помоћу ког ученици у току часа кликом на одређено дугме (као на некој врсти даљинског управљача)  дају одговоре на питања (clicker).

Намена у образовању

Будући да се у нашем образовном систему до сада нису много користили овакви програми, тешко је замислити да овај алат може имати неку ширу употребу. Међутим, управо та новина може да мотивише неке наставнике да се опробају и нађу функционалну и креативну примену оваквој врсти вредновања ученичких одговора.

Примери

Пример онлајн квиза можете погледати на фотографији.

Упутство

Наику веб страна (Центар за подршку) са шест видео упутстава и једанаест текстова о креирању одељења и упитника као и  два текста о употреби овог алата у настави (на енглеском језику) могу нам помоћи да правилно користимо овај алат
Comments