Квиззз (Quizizz)

поставио/ла Марија Милосављев 24. 11. 2016. 08:47   [ ажурирано 30. 1. 2017. 06:48 ]

Кратак опис и функционалност

Квиззз је бесплатан веб-алат за креирање интерактивних упитника, који се могу користити врло једноставно  у процесу наставе. Квиз је веома сличан алату  Каху, али постоји и неколико разлика. Основна разлика се односи на задавање квиза ученицима за домаћи задатак. За разлику од Каху где су одговори представљени геометријским облицима, овде  видимо текст. Ова разлика дозвољава нам да када користимо Квиззз без пројектора. Довољно је да ученици имају рачунаре или мобилне уређаје са приступом интернету. Постоји само један облик питања (вишеструки избор) који можемо обогатити фотографијом са рачунара или преко урл-адресе. Док креирамо питања, можемо да подешавамо њихов изглед, мењамо боју фонта, убацујемо формуле, а како све то изгледа, приказује нам се на десној страни екрана. На располагању нам је и да одредимо време које је потребно да се одговори на питање.
Квиз можемо делити путем друштвених мрежа или га имејл адресом послати директно кориснику коме је намењен. Ученици квиз решавају уз помоћ пин-кода којег виде на пројектору или на свом  уређају. Извештаји у  ексел форми дају пуно могућности за анализу и процену знања ученика. Резултате теста можемо анализирати по питањима, времену решавања, грешкама.

Намена у образовању

Једноставност креирања питања без потребног претходног информатичког знања изједначава наставника и ученика као кориснике овог алата и ауторе упитника. Постоји могућност копирања и коришћења материјала других наставника, као и размена материјала. Квиззз подстиче радну атмосферу на часу  јер се од ученика тражи знање  и брзина.

Примери

Можете погледати пример квиза о Владиславу Петковићу Дису, направљен у овом веб-алату.

Упутство

Текстуално упутство  написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.Comments