Упитници, гласања

Јап (Jarp)

поставио/ла Марија Милосављев 25.09.2016. 04:24   [ ажурирано 06.10.2016. 01:31 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-алат  служи да креирамо једноставне анкете и закажемо састанак. Могућности алата су  веома скромне.  На питања су могући само алтернативни одговори: да/не, могу/ не могу и сл. За креирање анкета није потребно пријављивање, а  од испитаника се очекује да се  приликом гласања представе именом. Коментарисање је дозвољено, па сваки испитаник  може да образложи свој избор. Аутор анкете има увид у гласање. Анкету можемо сачувати, поделити је на свом веб-месту, или послати испитаницима електронском поштом. 

Намена у образовању

Једноставност при креирању анкета и увид у резултате омогућава нам да овај алат користимо за брзу проверу знања и мишљења. Опција коментарисања помоћи ће нам да дискутујемо о тежини захтева и слично.

Примери

Могућности алата можете погледати на примерима:

Упутство

Руковање алатом је једноставно. На слици испод можете погледати како да, кроз неколико корака, формирате  анкету или договорите састанак.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BzprdidfiaWgT0pBNmFLYmh5R1E/view?usp=drive_web

Импровизуј говорницу (Gosoapbox)

поставио/ла Марија Милосављев 28.08.2016. 09:00   [ ажурирано 29.01.2017. 04:18 ]

Кратак опис и функционалност

Алат је замишљен као интерактивни сарадник који нам помаже у излагању неког садржаја и на неколико начина прати заинтересованост и активност слушалаца: барометар показује да ли је предавање јасно, квиз омогућује брзу проверу савладаног садржаја, анкета служи изражавању мишљења, дискусија решавању проблема, а питања су још једна од могућности за појашњавање нејасноћа. Предавач има могућност да отвори или закључа сваку од ових опција. Од ученика можемо да затражимо да се приликом пријављивања представе именом или остану у улози госта. Кроз ученичка питања наставник добија јасну слику о њиховом разумевању градива и може да изабере једно од могућих педагошких решења: да се врати на нејасни део градива, да појасни на крају, да тражи решења од других ученика и сл. Наставник имам могућност и да изабере модератора (сарадника или неког од ученика) којег позива путем електронске адресе. Анализу квиза, анкете и питања можемо преузети на свој рачунар у форми ексел-документа. Иако алат омогућава коришћење ћирилице, недостатак је што је поједини сегменти не препознају (нпр. назив квиза).
Потребно је да се наставник прво региструје, а затим креира догађај. Догађај представља виртуелно место састанка, односно простор где интерактивно сарађујемо са ученицима. После тога добијамо код, уз чију помоћ се прикључују ученици. На овај начин поштује се безбедност ученика, јер се пријављују без коришћења личних података. Платформи је могуће приступити уз помоћ рачунара или мобилних уређаја.
Бесплатни рачун не ограничава нас по броју импровизованих говорница. Број ученика који присуствује предавању ограничен је на тридесет, а временски период бесплатног коришћења алата ограничен је на шест месеци.

Намена у образовању

Веб-алат можемо користити при обради новог градива да бисмо пратити  разумевање ученика; при понављању, ради провере  усвојености; за  дискусије; решавање тешкоћа; договора о изради неког пројекта или слично.

Примери

Као пример  можете погледати дубљу анализу Народних епско-лирски песама (улазни код је 485-408-708).

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете проучити и преузети из наше базе упутстава.


Јуначка анкета (Epic Poll)

поставио/ла Марија Милосављев 24.04.2016. 07:29   [ ажурирано 25.09.2016. 04:59 ]

Кратак опис и функционалност

Алат Јуначка анкета нам служи да креирамо једноставне анкете. Испитаницима поставимо  питање и понудимо одговоре,  и преко линка или ембед-кода поделимо анкету са њима. Опције алата су веома скромне: можемо дозволити да анкетирани изаберу један или више одговора и допустити им да коментаришу. Одмах по гласању видимо резултате. За коришћење алата није потребно да се региструјемо, али једини увид да пратимо гласање је преко линка.

Намена у образовању

Овај алат  можете  користити за гласање, разна истраживање, вредновање и повратну информацију, анкетирање и слично. Гласање је анонимно, па може послужити и за испитивање ставова.

Примери

Анкетом  Моја омиљена књига испитали смо ставове ученика седмога разреда о омиљеној лектири уз помоћ веб-алата Јуначка анкета.

Упутство

Упутство је једноставно и кроз неколико корака можете формирти анкету.


Анкетирај било где (Poll Everywhere)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29.01.2017. 04:29 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Анкетирај било где је алат  за креирање анкета са питањима на која је могуће прикупити  одговоре (до 40 одговора у бесплатној верзији). Можете да изаберете  једну од више понуђених опција (вишеструки избор) или да укуцате сопствени текст (,,отворен''  одговор). Понуђени одговори могу да буду  у облику текста, слике, математичке формуле или хипервезе. Најзанимљивије је код овог алата то што је да се одговори могу прикупљати ,,уживо'', у реалном времену у току конференције, предавања,  презентације чак и  у току часа у учионици ако постоји могућност да слушаоци приступе интернету. На постављена питања у анкети можете одговорити приступом преко: хипервезе; путем твита, тј. поруке на друштвеној мрежи Твитер укуцавањем броја (кода) поред одговора  пратећи дати хаштег;  мобилним телефоном слањем СМС поруке са кодом. Саму анкету  можете  делити помоћу хипервезе, друштвених мрежа  Фејсбук или Твитер, електронском поштом или је можете поставити на неко друго веб-место помоћу ембед-кода. Резултате можете преузети као  презентацију (ППТ или Прези). Веома је важно да обратите  пажњу на информацију да се анкета брише у року од две недеље ако јој не доделите шифру, тј. ако немате отворен налог на овом сервису. Плаћени налог нуди и регистровање ученика и њихово оцењивање помоћу овога алата.

Намена у образовању

Овај алат  можете  користити за гласање, разна истраживање, прикупљање података за статистичку обраду, вредновање и повратну информацију, анкетирање, а и за квизове и провере знања у току часа у неким условима где ученици немају приступ рачунару, али постоји могућност приступа бежичном интернету,  па ученици своје одговоре могу да проследе путем мобилног телефона или неког другог мобилног уређаја.

Примери

На фотографији можете видети како изгледа анкета која је подељена путем хипервезе и постављена  на веб-сајт помоћу ембед-кода  са приказаним бројевима за СМС гласање, гласање путем Твитера или хипервезе.

 
Мобилни уређаји у настави

Упутство

Креирања  анкете, начина како да се њој приступи и на крају резиме одговора, објашњено је у три корака на самом сервису кроз текст упутство праћено сликама које можете проучити на енглеском језику. 

Упитник мајмунче (Survey Monkey)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29.01.2017. 06:11 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Алат  можете користити за креирање упитника и анкета. Приликом пријављивања можете уочити да осим бесплатне верзије, постоји чак три модела приступа алату у плаћеној верзији. Плаћене верзије подразумевају израду већег броја анкета, шаблона за обрасце, израду лога, анализе и слично. Бесплатни модел обезбеђује вам десет питања и сто одговора на њих. У делу за креирање можете бирати питања  вишеструког избора (са једним или више тачних одговора), есејска (учесник сам укуцава текст), градирана питања (у коликој мери се учесник слаже или не са питањем), дескриптивна питања (укуцавање одговора на предвиђено место), питања са сликом уместо текста итд... .  У делу за прикупљање одговора, упитник  можете послати упитаницима путем  хипервезе или уграђивањем у блог или на веб-сајт. Анализа резултата је представљена графички и процентуално, и постоји  могућност креирања пет врста графикона или преузимања резултата (за професионални налог). У овом делу можете видети и  број започетих и завршених попуњавања као и број одговорених и прескочених питања.  Алат нуди још: графички распоред одговора, различите комбинације боја образаца, могућност убацивања логоа (за професионалне налоге) и бројна подешавања навигације.

Намена у образовању

Овај алат  можете  користити за гласање, разна истраживање,  вредновање и повратну информацију, анкетирање, за квизове и провере знања. 

Примери

Као пример можете погледати писмену проверу на тему: Колико знаш о животу на селу?

Упутство

Низ видео упутства  на енглеском језику приказују  детаљна техничка објашњења како да креирате  упитник.

Ментиметар (Mentimeter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29.01.2017. 06:19 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Ментиметар (Mentimeter) можете користи за тестирање и анкетирање слушалаца у реалном времену. Регистрација није неопходна. Почињете тако што на сајту поставите питање (Create Question). Након тога додајте опције за одговоре, бирате тему (изглед) и потом упутите слушаоце на који начин могу да гласају. Објављено питање добија свој идентификациони број путем ког ваши слушаоци могу да гласају. Покрените интернет прегледач и пређите на https://www.menti.com/.  Можете гласати са сваким телефоном који има интернет везу (ову тврдњу нисмо проверили) као и путем рачунара са обезбеђеном интернет везом. Унесите бирачки ID, који се налази у горњем левом углу презентације. Унесите ИД у празно поље и притисните Предај (Submit). Након тога отвара се страница за гласање. Изаберите опцију која вам највише одговара и предајте одговор (Submit answer). Кликом на Покрени презентовање (Start presenting) прелазите на страницу која вам даје визуелни приказ тренутног стања гласања. Док слушаоци предају одговоре, предавач може да прати ток гласања. Предност или мана може бити што објављено питање можете уређивати ви, али и они који знају веб адресу на којој се упитник налази.

Намена у образовању

Примена овог  система може бити веома корисна у настави јер омогућава брзо тестирање и графички приказ резултата одговора ученика. Гласање је анонимно, па може послужити и за испитивање ставова.

Примери

Пример можете погледати и сазнати како алат функционише ако отворите  сајт  https://www.menti.com/  и упишите идентификациони броја (ID) који видите, а потом гласате.

Упутство

Да је алат изузетно једноставан за коришћење, можете уочити прегледом  кратког текстуалног упутства на енглеском језику које се налази на самом сервису.

Блог анкета (Blogpoll)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29.01.2017. 06:26 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Ако желите да брзо, једноставно и бесплатно да поставите анкету на свој блог (Blogger, WordPress) алат Блог анкета  (Blogpoll) je идеално решење за вас. Није потребно да се региструјете, правите налог и памтите лозинку. Уређивање анкете одвија се у три корака. У првом кораку креирајте питања, на другом унесете питања и избор броја понуђених одговора, и трећи корак је да подесите изглед анкете. Број понуђених одговора у блог анкети може бити од 2 до 20. Гласање се врши избором једног од понуђених одговора (нема вишеструких одговора или уношења кратких одговора)  Алат нуди скромна подешавања. Можете мењати боју блокова. Промену боје не можете урадити у свим прегледачима. Ако вам је то битно, користите интернет експлорер (Internet Explorer). Можете подесити да се са једне IP адресе  или са једног рачунара може гласати само једном. Када притиснете заврши (Finish), отвара се нова страница на којој се налази Java Script Code који треба да прекопирате на ваш блог као HTML. Алат подржава ћириличне фонтове, али они заузимају више места при приказу и може се десити да се не види питање у целини. Алат је толико једноставан за употребу да вам није потребно упутство за коришћење.

Намена у образовању

Због једноставности креирања анкета можете га користити за брзу проверу знања и мишљења, као и за било коју врсту испитивања.

Примери

Како изгледа анкета приказује слика:

Упутство

Упутство можете проучити уз помоћ слике. Клик на слику и у неколико корака анкета ће бити креирана.1-7 of 7