Блог


Блогови су својеврсни дневници на мрежи, што је и била њихова првобитна намена. Реч блог је сливеница настала од две речи веб + лог - мрежа и дневник. Могу бити самостални и као део веб-сајтова, где се у оквиру блога износе рефлексије или ређају догађаји битни за појединца, групу или организацију. Чланци, поруке, тј. блог-записи сређени су хронолошки од најновијих до најстаријих. Интерактивност са читаоцима се постиже простором за коментаре, претплатом и обавештавањем путем имејла, РСС-фидова итд. Неки блогови дозвољавају и више сарадника на једном блогу. У зависности од сервиса који пружа услуге, блогови могу имати врло разуђену структуру или врло сведену. У новије време популарни су микроблогови, чији су записи елементарни, кратки, могу да се воде и прате путем мобилног телефона што одговара ритму живота савременог човека. Све већу популарност имају тзв. влогови, односно видео-блогови.
Надасве је занимљив пример једне америчке учитељице која је у процесу припреме најмлађих ученика за блоговање кренула од папирног блога.
Познати блогер код нас Драган Варагић поред техничких упутстава даје низ савета о добром блоговању, који су вечито актуелни. Његова књига Блог основе може се преузети бесплатно.

Тамблер (Tumblr)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 00:23 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Тамблер је истински микроблог, а уједно и социјална мрежа. Његове поруке су нешто веће од оних на Твитеру, али мање од класичног блога. Његове предности и мане најлакше је разматрати поређењем са класичним блоговима и Твитером. Распоред порука на Тамблер микроблогу је хронолошки. У односу на Твитер он је богатији јер су поруке обично комбинација кратког текста и медијских клипова, за шта нису потребни никакви додаци. Попут Твитера, он омогућава пратиоце који ваше поруку могу да прослеђују даље, што одговара ретвитовању. Контролна табла је крајње једноставна и прегледна. Постоји опција за сваки медијски садржај посебно, потом за текст и цитате.

Намена у образовању

Тамблер функционише обогаћен медијским садржајима и без додатака. Погодан је за приказивање разних наставних садржаја, научних чланака, издања часописа и слично.

Примери

Погледајте пример блога Културанованепрофитне организације која популаризације дух уметности и културе.

Упутство

Упутство за коришћење, Tumblr - блог са елементима друштвених мрежа, написао је Иван Готик.

Дечији блог (Kidblog)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 24. 5. 2015. 07:11 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Ово је блог који је наменски стваран за рад са ученицима и примену у образовању. На једној блог-платформи садржаје уређују и наставник и ученици. У бесплатној верзији број ученика по разреду је 40. Наставник је администратор, а ученици имају нижа овлашћења и могу се пријављивати преко кода без имејл адресе. По једноставности и темама, блог је очигледно намењен најмлађим ученицима. Могу да пишу чланке и коментаре на све поруке. Дискусије су овде далеко битније од других садржаја. Наставник може да креира блог разреда помоћу свог Гугл налога или попуњавањем тражених података. Он бира тему блога, аватар разреда, може додавати виџете. Ђаци могу да уреде своје профиле. Родитељи се пријављују преко кода који се налази у ђачком профилу и могу пратити ђачке објаве. Објаве могу бити јавне или видљиве само сарадницима на блогу. У бесплатној верзији имате на располагању 100 MB, а у премијум 20GB. Ограничење складишног простора у бесплатној варијанти можете превазићи тако што ћете све медијске садржаје поставити у неку од дигиталних остава и повезивати их линком или уграђивати у блог.  

Намена у образовању

Покретање одељењског блога омогућује развијање нових вештина и знања које ученици стичу кроз блоговање. Блог можете искористити за приказ студијских путовања, објашњења математичких проблема, опис догађаја.

Примена

Погледајте пример пробног блога. Сајт радионица дечијег блога (енглески језик) служи као помоћ наставницима да науче да користе Дечији блог. На овом сајту имате обиље примера примене Дечјег блога у образовању.

Упутство

Да бисте креирали разредни блог, могу вам послужити два упутства:
  •  видео-упутство (9' ) на енглеском језику садржи описе контроле наставника, приватности ученика, могућности приступања родитеља помоћу лозинке, као и веб-подржаних мобилних апликација. 
  • сликовно колаж-упутство за брз преглед опција овог сервиса:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkR1hrSmpNbk1ROGs/edit?usp=drive_web
 Функције одељенског блога 
Кликните на слику да би се приказала у пуној величини.

Аутор: Драгица Грађин, Блог о настави

Блог РС (Blog.rs)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 4. 2015. 13:27 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Популарност блогова и блоговања учинила је да постоји низ националних блог-сервиса, па тако и у Србији. Ни овај српски блог не разликује се много од других сервиса, осим што сте упућени на одређено "тржиште" и имате преглед других блогова и њихових тема и категорија. Сервис очигледно није намењен образовању јер нема ни нема категорије Образовање. Овај приказ служи само да покаже да имамо и свој национални вишеструко повезан блог.

Намена у образовању

Иако не постоји категорија образовање блог може да се искористи у образовању нпр. за приказ активности на школском пројекту.

Примери

Пример пробног блога послужиће вам да упоредите могућности националног система блогова и других познатих блог-сервиса

Упутство

Сви менији су на српском језику па вам посебно упутство није потребно у шта се можете уверити прегледом слика администраторске контролне табле.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B-iCPYqasG2neUZZTmdjTWRjVUU/edit?usp=drive_web

Блогер (Blogger)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 4. 2015. 14:18 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Блогер је Гуглов блог, врло једноставан за коришћење. Попут Вордпреса и он има странице на које се постављају релативно трајни садржаји, и чланке који се постављају и ређају хронолошки. За разлику од Вордпреса чланци нису разврстани по категоријама, него по ознакама које се у менију приказују у облаку речи: ознака са већим бројем чланака биће у виџету приказана као сразмерно велика реч. Блогер нам омогућава нешто мањи број тема блога (естетски изглед) од Вордпреса, али нам је на располагању невероватно велик број виџета - око хиљаду. Звучи невероватно, али Блогер не нуди могућност да се линкови отварају у новом прозору. Највећа предност Блогера у односу на Вордпрес јесте то што Блогер прихвата апсолутно сваки ХТМЛ. То значи, да у Блогер можемо уградити галерију, филм, слајдове, документе било где објављене, на било ком сервису и уграђене преко ХТМЛ понуде. Вордпрес-блог прихвата далеко мањи број, углавном оне сервисе са којима има договор или уговор. Ако након Вордпреса користите Блогер, прво ћете бити разочарани његовом једноставношћу, али ћете ускоро схватити каква је невероватна предност то што ХТМЛ можете користити без ограничења. Још једна могућност Блогера која је у предности наспрам Вордпреса јесте повезаност свих Гуглових услуга, па тако можете Блогер повезати са круговима на Гугл+, једним клоком уградити фото-галерију са Гугл+, документе са диска итд. Вордпрес дозвољава 35 сарадника, а Блогер 100. Битна разлика између њих је што Блогер има динамичке шаблоне који омогућавају кориснику да исти блог прегледа у следећим режимима: класично, сличице, часопис, мозаик, бочна трака, снимак, хронолошки. 

Намена у образовању

Примена Блогера у образовању не разликује се од могућности које нуди и Вордпрес. Можете га користити за постављање наставних или садржаје за ваннаставне активности, приказивање пројектних активности, израду разредног портфолија.

Примери

На блогу Гуглова ренесанса учења, који представља портфолио пројекта, можете видети како се може организовати сараднички блог са 100 сарадника. Примери коришћења Блогера у образовању су: 

Упутство

Упутство за креирање Блогера на српском језику написала је колегиница Јасминка Ристић.  

Вордпрес (WordPress)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 4. 2015. 16:12 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Један од најпопуларнијих и најбољих сервиса за управљање садржајима Вордпрес има изузетно развијену хијерархију која се заснива на страницама и подстраницама, чланцима разврстаним у категорије и поткатегорије. Од избора бесплатних шаблона зависи и изглед блога: прилагодљивост заглавља, број и изглед изборника и друго. Бесплатна верзија нуди довољно опција да наш блог може да изгледа као развијен веб-сајт. Уз доплату, можемо да бирамо више од 40 сарадника на блогу, колико омогућава бесплатна верзија, избор властитог домена, другачије шаблоне итд. Када имамо један налог на Вордпресу, можемо да отворимо неограничен број блогова на истом и међусобно их повежемо, што је посебно преимућство. Захваљујући популарности Вордпрес-сервиса, многи сервиси за мултимедијске садржаје имају посебне ембед-кодове баш за Вордпрес, што олакшава уградњу различитих садржаја: звучних и видео-записа, упитника и другог. Потпуно је преведен на српски језик и има непрестану подршку на Форуму на српском језику.
Недостатак бесплатне верзије Вордпрес-блога је то што у ХТМЛ-режиму не прима све садржаје са других сервиса, за разлику од Блогера, који прима апсолутно све. Након неког времена (одређеног броја објава) на блогу се појављују рекламе које су видљиве приликом прегледања појединачних чланака.

Намена у образовању

Намена у образовању је вишеструка. Вордпрес-блог може да замени школски или лични веб-сајт, чак може постати и мала платформа за учење, а захваљујући могућности повезивања више блогова на једном налогу може се направити и блог целог разреда на јединственом налогу. Вордпрес-блог је популаран међу нашим наставницима и многи га користе за објављивање наставних материјала.

Примери

Примери примене Вордпрес блога у настави су многобројни. Предлажемо да погледате следеће примере:

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику решиће све ваше дилеме у вези са уређењем овог блога. Можете га преузети из наше базе упутстава. 

Школски блогови (Edublogs)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 05:55 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Едублогс није ништа друго до верзија Вордпреса намењена амeричком образовању. За разлику од Вордпрес-блога какав ми познајемо, Едублогс у свом саставу има и вики, међутим, само у про-верзији која се плаћа. Како је и очекивано, теме овог блога су једноставне, боје упечатљиве, а слова крупна. Све у свему, осим нешто привлачнијих тема и једноставног распореда за најмлађе ученике Едублог у бесплатној верзији нуди мање могућности од бесплатног Вордпреса.

Намена у образовању

Складишни простор који у бесплатној верзији нуди Едублогс је мали (32MB) па није погодан за школски, али може да замени лични веб-сајт. Недостатак складишног простора можете превазићи тако што ћете све медијске садржаје поставити у неку од дигиталних остава и повезивати их линком или уграђивати у блог.  

Примери

Школски блогови су популарнији међу наставницима са енглеског говорног подручја него код нас па је и примери који следе. 

Упутство

Довољан је поглед на контролну таблу Едублогса да схватимо колика је сличност између њега и Вордпрес-блога. Ако вам је потребно упутство можете погледати:
 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B-iCPYqasG2nam03VWdsaGNkaTA/edit?usp=drive_web
 

1-6 of 6