05. Сарадња‎ > ‎Блог‎ > ‎

21 лекција (21Classes)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 5. 2015. 12:53 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Овај блог већ својим називом упућује нас да је намењен кооперативном учењу што се сматра једном од вештина школе 21. века. Зову га блог-порталом зато што омогућава оснивање одељенских или разредних блогова где сваки ученик има свој део са одређеним дозволама, а наставник има администраторску дозволу. Будући да блог има и верзије које се плаћају, пре регистрације потребно је добро погледати, упоредити и одабрати бесплатну верзију. У бесплатној верзији можете да направити одељенски блог за 10 ученика. Блог 21 лекција у основи нуди два различита производа. Наставник може да изабере да направи лични блог или разредни. На личном блогу наставник поставља материјале којима ученици могу да приступају и ако он то дозволи пишу коментаре. У том случају ученици немају своје налоге и не могу да уређују блог. Ако наставник изабере опцију Classroom BlogsPortals он контролише рад на блогу, подешава ђачке налоге, има приступ статистици портала. Наставници могу постављати задатке за ученике. Сви ученици имају свој индивидуални блог, где могу да постављају своје објаве, читају блогове других ученика, пишу коментаре на њих. 

Намена у образовању

Наставник ученике додаје на блог и без имејл-адресе, и они се на њега пријављују с добијеном лозинком. Нажалост, бесплатна верзија омогућава само 10 ученичких налога, што би значило да српски наставник може да користи овај блог-портал евентуално за вођење неког мањег пројекта, ваннаставне активности и слично.

Примери

Пробним блогом вам представљамо основне могућности овог блог-портала. Можете приметити да неки фотнови нису успешно приказани.

Упутство

Уколико се, ипак, одлучите да са својих 10-ак ученика радите бар неки пројекат, истражујте сами или погледајте:
  •  видео-упутство (5') на енглеском језику о креирању разредног блога;
  • слику са опцијама на почетних страница одељења и ученичких налога на контролној табли:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkQTJha3VFVFBlbVk/edit?usp=drive_web

Comments