05. Сарадња‎ > ‎Блог‎ > ‎

Блогер (Blogger)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 4. 2015. 14:18 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Блогер је Гуглов блог, врло једноставан за коришћење. Попут Вордпреса и он има странице на које се постављају релативно трајни садржаји, и чланке који се постављају и ређају хронолошки. За разлику од Вордпреса чланци нису разврстани по категоријама, него по ознакама које се у менију приказују у облаку речи: ознака са већим бројем чланака биће у виџету приказана као сразмерно велика реч. Блогер нам омогућава нешто мањи број тема блога (естетски изглед) од Вордпреса, али нам је на располагању невероватно велик број виџета - око хиљаду. Звучи невероватно, али Блогер не нуди могућност да се линкови отварају у новом прозору. Највећа предност Блогера у односу на Вордпрес јесте то што Блогер прихвата апсолутно сваки ХТМЛ. То значи, да у Блогер можемо уградити галерију, филм, слајдове, документе било где објављене, на било ком сервису и уграђене преко ХТМЛ понуде. Вордпрес-блог прихвата далеко мањи број, углавном оне сервисе са којима има договор или уговор. Ако након Вордпреса користите Блогер, прво ћете бити разочарани његовом једноставношћу, али ћете ускоро схватити каква је невероватна предност то што ХТМЛ можете користити без ограничења. Још једна могућност Блогера која је у предности наспрам Вордпреса јесте повезаност свих Гуглових услуга, па тако можете Блогер повезати са круговима на Гугл+, једним клоком уградити фото-галерију са Гугл+, документе са диска итд. Вордпрес дозвољава 35 сарадника, а Блогер 100. Битна разлика између њих је што Блогер има динамичке шаблоне који омогућавају кориснику да исти блог прегледа у следећим режимима: класично, сличице, часопис, мозаик, бочна трака, снимак, хронолошки. 

Намена у образовању

Примена Блогера у образовању не разликује се од могућности које нуди и Вордпрес. Можете га користити за постављање наставних или садржаје за ваннаставне активности, приказивање пројектних активности, израду разредног портфолија.

Примери

На блогу Гуглова ренесанса учења, који представља портфолио пројекта, можете видети како се може организовати сараднички блог са 100 сарадника. Примери коришћења Блогера у образовању су: 

Упутство

Упутство за креирање Блогера на српском језику написала је колегиница Јасминка Ристић.  
Comments