05. Сарадња‎ > ‎Блог‎ > ‎

Дечији блог (Kidblog)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 24. 5. 2015. 07:11 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Ово је блог који је наменски стваран за рад са ученицима и примену у образовању. На једној блог-платформи садржаје уређују и наставник и ученици. У бесплатној верзији број ученика по разреду је 40. Наставник је администратор, а ученици имају нижа овлашћења и могу се пријављивати преко кода без имејл адресе. По једноставности и темама, блог је очигледно намењен најмлађим ученицима. Могу да пишу чланке и коментаре на све поруке. Дискусије су овде далеко битније од других садржаја. Наставник може да креира блог разреда помоћу свог Гугл налога или попуњавањем тражених података. Он бира тему блога, аватар разреда, може додавати виџете. Ђаци могу да уреде своје профиле. Родитељи се пријављују преко кода који се налази у ђачком профилу и могу пратити ђачке објаве. Објаве могу бити јавне или видљиве само сарадницима на блогу. У бесплатној верзији имате на располагању 100 MB, а у премијум 20GB. Ограничење складишног простора у бесплатној варијанти можете превазићи тако што ћете све медијске садржаје поставити у неку од дигиталних остава и повезивати их линком или уграђивати у блог.  

Намена у образовању

Покретање одељењског блога омогућује развијање нових вештина и знања које ученици стичу кроз блоговање. Блог можете искористити за приказ студијских путовања, објашњења математичких проблема, опис догађаја.

Примена

Погледајте пример пробног блога. Сајт радионица дечијег блога (енглески језик) служи као помоћ наставницима да науче да користе Дечији блог. На овом сајту имате обиље примера примене Дечјег блога у образовању.

Упутство

Да бисте креирали разредни блог, могу вам послужити два упутства:
  •  видео-упутство (9' ) на енглеском језику садржи описе контроле наставника, приватности ученика, могућности приступања родитеља помоћу лозинке, као и веб-подржаних мобилних апликација. 
  • сликовно колаж-упутство за брз преглед опција овог сервиса:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkR1hrSmpNbk1ROGs/edit?usp=drive_web
 Функције одељенског блога 
Кликните на слику да би се приказала у пуној величини.

Аутор: Драгица Грађин, Блог о настави
Comments