05. Сарадња‎ > ‎Блог‎ > ‎

Перо (Pen.io)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 4. 2015. 13:28 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Слика пера у логоу сервиса јасно говори чему је намењен овај једоставни алат: писању. На самом сервису стоји обавештење да је реч о публиковању  блог-поста за свега неколико секунди. По својим карактеристикама спада у мини-блог не због тога што ограничава величину или број постова, него зато што уопште нема уређивач, ознаке или неки други начин по коме би се постови могли још организовати. Због хронолошког ређања страница га и сврставамо у блог. За регистрацију и први пост нам није потребан имејл јер се странице покрећу одмах уношењем имена странице и лозинке како бисмо касније путем ње могли д приступимо својој страници. То је лозинка за страницу, а не за налог. Након уређивања странице ипак се нуди могућност да унесемо имејл на који нам сервис шаље УРЛ-адресу за накнадно уређивање странице. 
На самом почетку у поље уносимо име странице које не можемо да мењамо и оно постаје саставни део УРЛ адресе странице. Најбоље је да име дамо по називу или кључној речи самог текста који намеравамо унети. Простор за унос текста има два поља: један за наслов и други за сам текст. На дну текста је опција за преглед (View) уколико смо у режиму уређивања, а кад приступимо тексту преко његове УРЛ-адресе, онда је на дну опција за уређивање (Edit), при чему ћемо унети и лозинку текста. Осим чистог текста, без могућности форматирања, на самој страници пише да можемо да поставимо и слику превлачењем са радне површине, али та операција не функционише најбоље. Превучена слика се појављује као адреса док смо у режиму уређивања, јер се депонује вероватно на самом сервису, али се ретко кад укаже на страници. На једноставној контролној табли, поређане хронолошки, по времену писања, видимо све креиране странице. Њих можемо уређивати ил брисати. Уз помоћ добијене УРЛ-адресе сваку страницу делимо са другом слањем те адресе. Сервис није повезан са друштвеним мрежама да би се на тај начин делио. 

Намена у образовању

Мањкавости овог мини-блога могу да буду предности у образовању, пре свега у раду са малолетним ученицима којима без дозволе родитеља не можемо захтевати да отварају налоге. На овом алату могу да пишу своје есеје и друге врсте писаних састава и да их поделе  са наставником или друговима. Мини-блог је због своје једноставности добар и за увођење ученика у писање блога и уопште у дигиталну писменост. 

Примери

Ученик 3. разреда основне школе написао је фиктивно писмо наставнику у име Николе Тесле, након читања приче. То је био задатак у једном пројекту где су сарађивали ученици из више школа. Линк до своје странице поставио је на преглед у Едмодо.  

Упутство

Блог је крајње једноставан за коришћење тако да нам упутство није потребно. Слика показује како изгледа страница у режиму уређивања.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B8gm_1_5nRMpVkpvbzQwazl4emc/edit?usp=drive_web
 
Comments