05. Сарадња‎ > ‎Блог‎ > ‎

Сосблогс (Sosblogs)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 1. 5. 2015. 08:59 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сос-блогови, како сам назив указује, идеални су за оне који намеравају да повежу више блогова и имају више чланова којима администратор даје одређена уредничка овлашћења: чланке, категорије, коментаре или цео блог. Вишеструкост блогова са заједничким администратором чини да нам овај блог личи помало на форум, помало на блог-генератор. Администрација ових блогова је зато мало компликованија (управљање корисницима, управљање блоговима, поред чланака, категорија), терминологија другачија (модули уместо виџета и слично), али је изузетно прегледна и разумљива. Теме блога су веселе и пастелне, виџети динамични и занимљиви. Нема ограничења у броју чланова, а бесплатно је. Једина сметња овим блоговима је права инвазија реклама у бесплатној верзији. Појављују се и у заглављу и у бочној траци, и на дну.

Намена у образовању

И поред реклама са свих страна, вишеструки блогови могу бити добра прилика да наставници оспособе ученике да и сами воде свој блог. Могу га користити као портфолије који су међусобно повезани и видљиви, али свако уређује свој, а наставник има преглед и администрира их све.

Примери

Погледајте пример пробног блога.

Упутство

У администраторском делу се налазе стандардне картице за уређивање блога, чланака, корисничких налога и за подешавање генералне конфигурације блога. Чланке можете објавити као јавне или их можете заштитити лозинком. При избору писма алат вам нуди ћирилицу, али превод није завршен па ће само неке картице имати одговарајући превод. Детаљно текстуално упутство на српском језику можете погледати и преузети из наше базе упутстава. Comments