05. Сарадња‎ > ‎Блог‎ > ‎

Вордпрес (WordPress)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 4. 2015. 16:12 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Један од најпопуларнијих и најбољих сервиса за управљање садржајима Вордпрес има изузетно развијену хијерархију која се заснива на страницама и подстраницама, чланцима разврстаним у категорије и поткатегорије. Од избора бесплатних шаблона зависи и изглед блога: прилагодљивост заглавља, број и изглед изборника и друго. Бесплатна верзија нуди довољно опција да наш блог може да изгледа као развијен веб-сајт. Уз доплату, можемо да бирамо више од 40 сарадника на блогу, колико омогућава бесплатна верзија, избор властитог домена, другачије шаблоне итд. Када имамо један налог на Вордпресу, можемо да отворимо неограничен број блогова на истом и међусобно их повежемо, што је посебно преимућство. Захваљујући популарности Вордпрес-сервиса, многи сервиси за мултимедијске садржаје имају посебне ембед-кодове баш за Вордпрес, што олакшава уградњу различитих садржаја: звучних и видео-записа, упитника и другог. Потпуно је преведен на српски језик и има непрестану подршку на Форуму на српском језику.
Недостатак бесплатне верзије Вордпрес-блога је то што у ХТМЛ-режиму не прима све садржаје са других сервиса, за разлику од Блогера, који прима апсолутно све. Након неког времена (одређеног броја објава) на блогу се појављују рекламе које су видљиве приликом прегледања појединачних чланака.

Намена у образовању

Намена у образовању је вишеструка. Вордпрес-блог може да замени школски или лични веб-сајт, чак може постати и мала платформа за учење, а захваљујући могућности повезивања више блогова на једном налогу може се направити и блог целог разреда на јединственом налогу. Вордпрес-блог је популаран међу нашим наставницима и многи га користе за објављивање наставних материјала.

Примери

Примери примене Вордпрес блога у настави су многобројни. Предлажемо да погледате следеће примере:

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику решиће све ваше дилеме у вези са уређењем овог блога. Можете га преузети из наше базе упутстава. 
Comments