Лепљиве табле


За поруке на лепљивим папирићима на плутаним таблама (уживо) имамо читав низ одговарајућих веб-варијанти истог. Наравно, могућности ових алата су повећане, па осим текста, често је укључена могућност "лепљења" и других датотека. Ови су алати махом намењен за брзе договоре у било којој фази заједничког рада, али и за евалуацију, повратне информације и друге намене.Лино-ит (Lino.it)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 20:00 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат симулира плутану таблу  не само по томе што постоји и најчешће се користи позадина која подсећа на плуту, него и по томе што није потребна дозвола или позивање сарадника да "лепе" своје поруке. Свако може да прибоде или залепи свој прилог, ако онај који је таблу започео није одредио другачије дозволе. Осим налепница у боји у које уносимо текст, на таблу можемо да додамо слике, видео-записе  са Јутјуба, Вимеа. Власник подешава да ли је табла видљива осталима и могу ли је други уређивати, или је потпуно приватна. Ако решите да и сами будете власник једне такве табле, регистроваћете се и пред вама ће се указати све могућности бесплатног налога које видите и контролној табли. Табле можете да разврставате по категоријама, позивате сталне сараднике и везујете их за одређене категорије и још мноштво опција које чине да ова дигитална лепљива табла далеко превазилази било чега сличног у реалном свету.

Намена у образовању

Таблу можете да користите као огласну таблу уграђену на сајт школе; као књигу утисака; место на коме добијате повратне информације од ученика о било којој теми после часа; место на коме прикупљате идеје и ресурсе.  

Примери

Прилажемо два практична примера:
  • Линоит табла How to use lino заправо је упутство на енглеском језику о томе како да користимо Линоит;
  • Линоит таблу Како користити таблу на српском језику.

Упутство

Упућујемо вас на два упутства:

Одбор за олују (Stormboard)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 20:31 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сам назив овог алата указује да је он намењен почетним фазама послова када се прикупљају идеје методом мождане олује. У бесплатној верзији имамо могућност да покренемо неограничен број табли, али н сваку можемо позвати до пет сарадника. Регистрација је обавезна и ако смо покретач, тј. администратор и ако смо сарадници. У плаћеним верзијама могућ је већи број сарадника.  Табла је врло уредна и део за комуникацију и постављање се указује у колонама. Можемо да поставимо документе, слике, видео и текст, Испод сваког постављеног садржаја  постоји могућност коментара од стране других сарадника. 

Намена у образовању

И у бесплатној верзији можемо да користимо ову таблу за мали број сарадника за планирање, размену нових идеја, за решавање насталих проблема током рада.  

Примери

Рад у алату је затвореног типа, па су примери недоступни јавно.

Упутство

Предлажемо два упутства:
  • кратко Видео-упутство (1') на енглеском језику садржи брза и кратка објашњења о техничким аспектима коришћења и коментаре о намени;
  • текстуално упутство са снимцима екрана на енглеском језику садржи детаљна упутства. 

Падлет (Padlett)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 17. 3. 2015. 21:37 ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис је усавршени некадашњи Валвишер (зид жеља) , те таблу зове зидом и у о овој новој верзији алата. Намењен је школама и пословним организацијама где су могућности сарадње велике и неограничене, али се оне плаћају. Као појединци, можемо да се региструјемо бесплатно и да креирамо сами табле на којима други могу да сарађују споља, ако подесимо да је табла потпуно јавна и да може свако да пише на њој, без пријављивања или претходно се пријавивши. И то је сасвим довољно да задовољи потребе наставника. Након регистрације, све време имамо подршку четом и путем искачућих порука да бисмо креирали свој први зид. На контролној табли нашег налога можемо да покренемо нови зид, пратимо статистику, позовемо сараднике... Нова табла је чиста и велика, неоптерећена алаткама које се налазе дуж десне стране и свака отвара плаету нових могућности. Најбитнија је иконица точкића путем које подешавамо целу таблу: бирамо позадину, одређујемо видљивост и дозволе, добијамо код за уградњу на неко веб-место, линк за дељење итд. Унос садржаја на табли започињемо увек дуплим кликом када нам се отвара бокс у којем можемо да пишемо, прилажемо датотеке (слику, видео, текстуалну датотеку), линкове и слику снимљену тог тренутка веб-камером. 

Намена у образовању

Креиран зид наставник може да угради у своје веб-место да му служи као листа жеља, књига утисака, место за повратне информације након часа или наставне целине, место за планирање и размену идеја.

Примери

Књига утисака за Клуб читалаца уграђена је на веб-сајт. У галерији на самом сервису можете погледати примере других зидова.

Упутство

Видео-упутство (6') на енглеском језику прилично детаљно показује како да технички користите алат.
Колажна слика садржи приказ најважнијих опција алата:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYU0zeXZ4UnlNdjQ/edit?usp=drive_web


1-3 of 3