Офис 365 (Office 365)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 6. 2015. 10:14 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Офис 365 (Office 365) је услуга у „облаку“ коју пружа компанија Мајкрософт. То је интегрисани информациони систем намењен школама, при чему школа не треба да има сервере на којима се ова услуга извршава и не мора да има особе које се брину о администрирању софтвера и хардвера. Неопходно је да овлашћена особа из школе региструје домен школе на Офису 365 и повеже га са постојећим доменом (xxxx.edu.rs). Наставнички Office 365 кориснички налог може да креира школски администратор, при чему администратор и подешава који ће сервиси Офиса 365 бити доступни наставнику: електронска пошта, Линк (Lync), Пословни диск (OneDrive for Business), Офис онлајн (Office Online) и други сервиси. Елементи овог система су: електронска пошта, календар, адресар, аудио/видео конференцијски разговори, дељење приказа екрана, дељење докумената, тимски рад на документу/пројекту, могућност израде интернет страница школе и онлајн верзије стандардних Офис програма. Свим сервисима се приступа са једног налога.

Намена у образовању

Офис 365 је сараднички систем који има разноврсне могућности примене у образовању. Организовање контаката у групе олакшава вам слање порука. Календар вам омогућује да на лак начин организујете приватне састанке, као и коришћење заједничких ресурса са особама које су нам дале дозволу за дељење свог календара. Такође, можемте организовати и састанке на интернету којима други приступају путем програма Линк (Lync). Пословни диск (OneDrive for Business) је интернет место на коме можете да чувате документе и друге датотеке и да их делите са колегама и ученицима. Ако школски администратор дозволи можете их делити и са особама ван установе. Документу можете да приступите са било ког места или уређаја (мобилни телефон или рачунар). Тренутно је дозвољено да појединачна датотека коју отпремате на свој Пословни диск (OneDrive for Business) буде максималне величине до 2GB. Укупан складишни простор доступан сваком појединцу ограничен је на на 25GB. Школски администратор може повећати простор за појединачни налог на 100GB или чак 1024GB. Сваки наставник може да креира и самостално или сараднички уређује свој блог. Ако имате интернет везу у учионици можете позвати стручњаке да путем конференцијске собе учествују у реализацији вашег часа или омогућити ученицима који су из оправданих разлога одсутни да прате активности на часу и сл.

Примери

Техничка школа из Ужица је једна од првих школа у Србији која је почела да примењује сараднички систем Офис 365 у свом раду и сарадњи. На које начине они користе овај систем и које предности су уочили до сада погледајте у видео-материјалу постављеном на Ју-тјубу (12΄)

Упутство

Као подршка школама које желе да приступе овим сервисима, Мајкрософт (Microsoft) je кроз програм „Партнер у учењу“ за Србију креирао текстуална упутства за школског администратора ове услуге, наставника и ученика. У оквиру пројекта Развионица настала су последња два упутства са списка који следи.
Comments