Сарадничко писање


У веб-алате за сарадничко писање убрајамо најчешће текстуалне процесоре или текст-боксове и подлоге за писање на коме истовремено може да пише више људи или да се дописује. Такви алати служе са размену идеја, анализу, стварање нацрта и планирање. Неки алати имају сложене могућности па се на њима сараднички могу написати и сложени документи, смернице, пројекти.   


Веб-алати из ове врсте


Гинко (Gingko)

поставио/ла Непознати корисник 30. 3. 2016. 06:16   [ ажурирано 2. 5. 2016. 10:33 ]

Кратак опис и функционалност

Гинко (Ginko) је сараднички алат, који омогућава лако организовање планираних активности током неког сложенијег задатка или пројекта и праћење њиховог извршавања. Замишљен је као дрво знања које се може непрекидно ширити, тако што га допуњавају сви сарадници који учествују у раду. Сараднике позивате на почетку рада или касније навођењем њихових имејл адреса. Можете организовати затворену групу чији рад не види нико са стране, а можете подесити да документ буде видљив посматрачима који су добили линк до њега  или свима, као јавни документ. Прилоге можете додавати са свог рачунара, изабране веб-адресе, а омогућено је и повезивање са сервисима као што су Гугл диск, Дропбокс, Вечити нотес. На почетку рада изаберите шаблон који највише одговара теми којом се бавите, јер вас структура стабла подсећа о чему треба да водите рачуна. Неки од понуђених темплејта су: празан, који у старту садржи само три картице; временска линија, где су задаци временски распоређени; ГТД, са припремљеним предлогом картица за наредне активности, активностима на чекању, референцаама, календаром и др. Постоје бесплатна и професионална верзија алата. У бесплатној верзији месечно можете направити 100 картица. За већину послова овај број је довољан.

Намена у образовању

Гинко је алат који може наћи своју примену при прикупљању групних белешки са презентација и предавања, припреми пројеката, изради научних радова, изради листи предстојећих активности у оквиру неког пројекта. Велики број тастерских пречица олакшава рад просечном кориснику, али може бити сложен у раду са најмлађим ученицима.

Пример

Дати пример Гинко стабла даје и основна упутства за рад са овим алатом. 

Упутство

Препоручујемо да погледате упутства:

Запиши идеје (Wridea)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 18:29 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сарадничка табла за писање чије име представља сливеницу од write idea служи баш за почетно прикупљање идеја у неком пројекту. Пројекат именујете, покрећете категорије, позивате пријатеље путем имејла и разврставате их у групе, уносите идеје које се указују у оквирима за текст на тегет табли. Као посебан ефекат унесених идеја, који одговара олуји идеја, имате међу алатима Кишу идеја (Idea Rain), чијим избором све идеје падају на табли одозго на доле док их не зауставите. При додавању идеје у узани оквир који се отвара, уносите само краћи израз, а кликом на детаље отвара вам се веће поље за текст са елементарним уређивачем у којем можете разрадити идеју и детаљније описати. Можете креирати више страница које, рецимо, могу представљати различите фазе пројекта, и сваку додату идеју разврставати на странице. Уколико сте координатор пројекта, на овај начин ћете сређивати и организовати почетне идеје добијене од сарадника-пријатеља. Сваку идеју можете поделити са другима у групи, учинити је јавном за све кориснике сервиса,  или је поставити да буде приватна и видљива само вама. Када су све идеје изнете, сређене и разврстане, можете подесити целу страницу са идејама: преименовати је, одредити видљивост и дељење. Ако је страница јавна, добићете линк. Свака идеја добија могућност коментарисања. Јавност идеја показана је и тиме што пре њеног назива стоје облачићи за говор.

Намена у образовању

Табла је идеална у почетној фази пројекта прикупљања луцидних идеја техником мождане олује. Могућност да се идеје разврставају на више страница, а странице у категорије, међутим, обезбеђује и да се друге фазе пројекта резимирају, опишу, или да о идеја сви чланови-сарадници извештавају на овој табли. Погодна је за рад с ученицима, али и за договоре и разраде идеја наставника међусобно. 

Примери

На табли под називом Запиши идеје - упутство дато је кратко упутство за овај алат . Да бисте га видели, требало би да се региструјете.

Упутство

Колажна слика показује неколико корака у креирању и дељењу идеје:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkT1RiZUR2X01lNDg/edit?usp=drive_web

1-2 of 2